Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2023

Όλα τα πρωινά του κόσμου (1991): υπέροχη καταβύθιση στον μαγικό κόσμο του Γαλλικού μουσικού μπαρόκ

 Όλα τα πρωινά του κόσμου


ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(Το βιβλίο)

QUIGNARD PASCAL*

"Η μουσική υπάρχει για να μιλάει για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια", λέει ο κύριος ντε Σαιντ-Κολόμπ στον κύριο Μαραί.

Ένα βιβλίο για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, τις σχέσεις δασκάλου και μαθητή. Ένα κομψοτέχνημα ύφους, που καταφέρνει να δώσει με τις λέξεις αυτά που οι πρωταγωνιστές εκφράζουν με τη μουσική τους: την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας εποχής και μιας χώρας, σε μια στιγμή σπάνιας πολιτισμικής έξαρσης.

Ο Πασκάλ Κινιάρ έγραψε το μυθιστόρημα αυτό παράλληλα με το σενάριο για το φιλμ που γύρισε ο Αλαίν Κορνώ, με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και το γιο του Γκιγιώμ, και που ήδη παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Με αφορμή την περιγραφή της ζωής δυο μουσικών στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ο Κινιάρ μας μιλάει για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, το θάνατο· για τις σχέσεις του ζευγαριού, του δασκάλου και του μαθητή, του καλλιτέχνη και της κοινωνίας.

***********************

 Το "Όλα τα πρωινά του κόσμου"  είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα που έχει ύφος εποχής αλλά διαβάζεται με μεγάλη άνεση... Είναι ένας ύμνος στην αγάπη, στον σεβασμό, στη μουσική, τη δημιουργία, τη ζωή... Η αγάπη σαν ζωοποιός δύναμη που δεν γνωρίζει φραγμούς και τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, η αγάπη (η απουσία της) που οδηγεί στο θάνατο... Η μουσική σαν υπέρτατη έκφραση των συναισθημάτων, της ζωής, ο ήχος του σύμπαντος που σπάει τις γραμμές της παρτιτούρας και αποκτά υπόσταση και συναίσθημα... Ο σεβασμός που οικοδομείται πάνω στην αναγνώριση του μεγαλείου, του συναισθηματικού αλλά και του δημιουργικού, που αγνοεί και παραμερίζει τις διαφορές των χαρακτήρων και των επιλογών...

 Πηγή: psarokokalo.info

*********************** 

*Pascal Quignard : Γεννήθηκε το 1948, πέρασε τα πρώτα του χρόνια στη Χάβρη, όπου ο πατέρας του ήταν καθηγητής κλασικών σπουδών στο λύκειο, ανάμεσα στα ερείπια της πόλης που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Φοιτητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Nanterre κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του 1968, είναι ο συγγραφέας ενός έργου άφθονης φαντασίας, χάρη, κυρίως, στην αγάπη του  για τη μουσική και τις γλώσσες και τις παλιές λογοτεχνίες  (έχει μεταφραστεί Αλεξάνδρα του Lycophron).

Το έργο του είναι αταξινόμητο. Έχει γράψει δοκίμια ,  μυθιστορήματα, ποίηση και τα βασικά μοτίβα των γραπτών του είναι ο  θάνατος, η αναγνωστική διαδικασία, η  σιωπή, η μυθολογία. Ο  φιλοσοφικός προβληματισμός του  βρίσκει την έκφρασή του μέσα από ποικίλες ελεύθερες φόρμες , που χαρακτηρίζονται  από την αμφισβήτηση γύρω από την πολυδιάσπαση των όντων, της γραφής , του λόγου  κ. λπ.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Goncourt το 2002.

 

***********************

 https://www.athinorama.gr/lmnts/events/cinema/1004533/poster.jpg?format=webp&w=250&h=300&mode=pad&bgcolor=191919

 

Όλα τα Πρωινά του Κόσμου / Tous les matins du monde / All the Mornings of the World
 (Η ταινία)

Σκηνοθεσία: Αλαίν Κορνώ / Alain Corneau
Σενάριο: Alain Corneau, Pascal Quignard
Πρωταγωνιστές: Jean-Pierre Marielle, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ, Michel Bouquet, Ζάν-Κλόντ Ντρέϊφου, Anne Brochet, Carole Richert, Jean-Marie Poirier, Myriam Boyer, Yves Gasc
Μουσική: Jordi Savall
Φωτογραφία: Yves Angelo
Μοντάζ: Marie-Josèphe Yoyotte
Έτος Παραγωγής: 1991
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 115 λεπτά

Η ταινία διαπραγματεύεται τη ζωή του μουσικού Μαρέν Μαραί,

Μαρέν Μαραί (1656-1728)- Βικιπαίδεια

ο οποίος έζησε τον 17ο-18ο αιώνα και μαθήτευσε με τον Ζαν ντε Σαιν-Κολόμπ. Αφηγείται τη σχέση του νεαρού Μαραί (που υποδύεται ο Γκιγιώμ Ντεπαρντιέ) με τις κόρες του Σαιν-Κολόμπ, αλλά και τη σχέση που αναπτύσσει με το μουσικό όργανο βιόλα ντα γκάμπα.

 Για την ταινία ο Γιώργος Ρούσσος έγραψε στο tvxs.gr:

« Ο ηλικιωμένος Μαραί (τον υποδύεται ο Ζεράρ Ντεπαντιέ) αναπολεί τις μέρες πλάι στον μεγάλο διδάσκαλό του, όταν στην προσπάθειά του να κερδίσει την κόρη του, έπρεπε παράλληλα να κερδίσει και την επιδοκιμασία του πατέρα της.

Ο ήχος της βιόλας ντα γκάμπα είναι διάχυτος σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, μεταφέροντας τον θεατή σε μια πολύ πιστή αντιγραφή της μουσικής ατμόσφαιρας του 17ου αιώνα.

Τη μουσική της ταινίας, που προέρχεται από έργα του Μαραί και του Σαιν-Κολόμπ, παίζει και διευθύνει ο Καταλανός Γιορντί Σαβάλ,Jordi Savall - Wikipedia ο οποίος και βραβεύτηκε με το Βραβείο Σεζάρ (1992) για την άψογη ερμηνεία του.

Αν και το σενάριο της ταινίας είναι φανταστικό, εντούτοις βασίζεται σε ιστορικές πηγές, καθιστώντας την ταινία πιστή μεταφορά του βίου των χαρακτήρων της, αλλά και της συνολικής εικόνας μιας προ πολλού περασμένης εποχής.

Η γαλλική ταινία «Όλα τα Πρωινά του Κόσμου» (Tous les matins du monde) γυρίστηκε το 1991 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πασκάλ Κινιάρ, ο οποίος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Αλαίν Κορνώ έγραψε και το σενάριο. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν-Πιέρ Μαριέλ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ανν Μπροσέ και Γκιγιώμ Ντεπαρντιέ.

Το φιλμ προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 42ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ το 1993 απέσπασε και μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Παράλληλα το «Όλα τα Πρωινά του Κόσμου» ήταν υποψήφιο για έντεκα (11) Βραβεία Σεζάρ, εκ των οποίων απέσπασε τα εξής επτά (7):

  • Βραβείο Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου: (Anne Brochet)
  • Βραβείο Σκηνογραφίας: (Yves Angelo)
  • Βραβείο Ενδυματολογίας: (Corinne Jorry)
  • Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: (Alain Corneau)
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
  • Βραβείο Καλύτερης Μουσικής: (Jordi Savall)
  • Βραβείο Καλύτερου Ήχου: (Anne Le Campion, Pierre Gamet, Gérard Lamps και Pierre Verany)»

 

Όλα τα πρωινά του κόσμου - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η απαγωγή (1996) : Στη σκιά ενός παλαιού αριστουργήματος

Η απαγωγή (1996) Πηγή: filmy.gr     Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Μάλεν περνάει τις χειρότερες ώρες της ζωής του, όταν ο γιος του πέφτει θύμα...