Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2022

TOMORROW COMES THE HARVEST/ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ στη Δήλο, ft. Jeff Mills, Jean-Phi Dary & Prabhu Edouard | Full Concert

O Jeff Mills στην Δήλο / Μια ξεχωριστή streaming συναυλία πρωτοποριακής electronica

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/default/public/2022-01/JEF%20MILLES.jpg?itok=tS2UmNdq

Το Ίδρυμα Ωνάση είχε την ιδέα όχι μόνο να τον φέρει στην Ελλάδα αλλά και για μια εξαιρετικά πρωτότυπη συναυλία μαζί με άλλους δύο μουσικούς της electronica

Εδώ και λίγες ημέρες είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο youtube μια διαφορετική από τις άλλες συναυλία σε streaming με τον Jeff Mils να παίζει στον αρχαιολογικό χώρο της νήσου Δήλου.

Ο Αμερικανός Jeff Mills που τον Ιούνιο θα συμπληρώσει τα πενήντα εννέα χρόνια του είναι μια δικαιολογημένα θρυλική φυσιογνωμία της electronica και ειδικά του techno του Ντιτρόιτ, της πόλης όπου γεννήθηκε. Πρώτα με το σχήμα των  Underground Resistance και στη συνέχεια με την μακρά προσωπική διαδρομή του ως παραγωγός/δημιουργός αλλά και DJ που έχει παίξει σχεδόν σε όλο τον κόσμο ο Jeff Mills δημιούργησε και καθιέρωσε αυτό το εξαιρετικά μινιμαλιστικό μα και ακατανίκητα ρυθμικό ρεύμα της electronica το οποίο απετέλεσε σχολή για πολλούς μεταγενέστερους.

Το Ιδρυμα Ωνάση είχε την ιδέα όχι μόνο να τον φέρει στην Ελλάδα αλλά και για μια εξαιρετικά πρωτότυπη συναυλία μαζί με άλλους δύο μουσικούς της ευρύτερης electronica, τον Γαλλοϊνδό δεξιοτέχνη της τάμπλα Prabhu Edouard και τον Γάλλο κιμπορντίστα Jean-Phi Dary. Όχι μόνο δεν είχαν ξαναπαίξει όλοι μαζί αλλά οι δύο τελευταίοι συνάντησαν για πρώτη φορά τον Jeff Mils  λίγο πριν τη συναυλία οπότε αναπόφευκτα δεν υπήρχε χρόνος ούτε καν για πρόβα και έτσι το αποτέλεσμα ήταν καθαρά αυτοσχεδιαστικό.

Η  πρωτοτυπία συμπληρώθηκε  με την επιλογή – με την άδεια του υπουργείου πολιτισμού – του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Η μη κατοικημένη νήσος  Δήλος ήταν ένας κομβικός  τόπος για τον κυκλαδικό πολιτισμό, λατρευτικός χώρος για αιώνες στον οποίο ανακαλύφθηκαν πολύ σημαντικά ευρήματα. Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο και γενικότερα τόπο ακόμα και για τα δεδομένα του Αιγαίου ο οποίος σε υποβάλλει και μόνο που τον βλέπεις.

Οι τρεις μουσικοί όχι μόνο εμπνεύστηκαν αλλά και υπό μιαν έννοια «ενσωμάτωσαν» την Δήλο και την «αύρα» της στη συναυλία τους. Με επίκεντρο τα synthesizers, τις drum machines και λίγα κρουστά του The Wizard (Ο Μάγος) όπως είναι το προσωνύμιο του Jeff Mills τα οποία έδιναν όχι μόνο τον τόνο αλλά κυρίως τον ρυθμό και τα synthesizers του Jean-Phi Dary να τα συμπληρώνουν ατμοσφαιρικά ενώ οι τάμπλας, τα παραδοσιακά ινδικά κρουστά του Prabhu Edouard, έφερναν κάτι από το λίκνισμα της θάλασσας για λίγο περισσότερο από μία ώρα, χωρίς διακοπή, έπαιξαν μουσική βασισμένη μεν κυρίως στην τεχνολογία που όμως εμπεριείχε – με έναν όντως μαγευτικό τρόπο -  τον ήλιο, το φως, το ξηρό τοπίο, την θαλάσσια αύρα αλλά και «απόηχους» (vibes) από το μακρινό αλλά ακόμα τόσο ισχυρό πολιτιστικό παρελθόν της Δήλου.

Το «Tomorrow comes the harvest», όπως είναι ο τίτλος που δόθηκε σε αυτή τη συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου και έκτοτε είναι διαθέσιμο δωρεάν και χωρίς περιορισμό επαναλήψεων στο  youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια: