Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2022

Για να μη μας περνούν για ηλίθιους αμνήμονες: Επτά (7) περιπτώσεις πρόσφατων κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-01/DIKAIOSINI_0.jpg?itok=7F9LbrC9

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ιστορίες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Γιάννης Ανδρουλιδάκης | ΑυγήΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Περιπτώσεις κατά τις οποίες κυβερνητικά στελέχη προανήγγειλαν δικαστικές αποφάσεις ή προθέσεις

Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε η μειοψηφία στη διοίκηση της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αξίωσε τη δημοσίευση μιας ανακοίνωσης από την  Ένωση ενάντια στις απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Αφορμή γι' αυτό το αίτημα υπήρξε το κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης για συγκέντρωση συμπαράστασης στον Κώστα Βαξεβάνη, έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ωστόσο η μειοψηφία δεν μπορούσε να αφήσει μια τέτοια πρόκληση ασχολίαστη και έτσι έβγαλε το κείμενο μόνη της, αποδοκιμάζοντας το κάλεσμα του Πολάκη και απαιτώντας να μην υπάρχουν επεμβάσεις πολιτικών στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Τα παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ θα αθωωθούν»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κίνητρα της μειοψηφίας της ΕΔΕ ήταν ευγενή. Δεν άντεχαν να βλέπουν άλλο ισχυρά πολιτικά πρόσωπα να επεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης προκαταλαμβάνοντας προθέσεις ή αποφάσεις.

Μάλιστα, η τελευταία ήταν λίγες ώρες πριν από το κάλεσμα του Πολάκη, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, από του βήματος της Βουλής, προανήγγειλε ότι «τα παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ θα αθωωθούν» -η χρήση του όρου «παιδιά» δεν σχετίζεται τόσο με την μικρή ηλικία τους, όσο με τη στενή σχέση οικειότητας που διατηρεί ο ίδιος ο Γεωργιάδης μαζί τους.

Δεν αποκλείεται άλλωστε τα μέλη της μειοψηφίας της ΕΔΕ να ήταν ήδη πάρα πολύ εκνευρισμένα από την προαναγγελία απόφασης του  Άδωνι -την οποία ίσως μετά δυσκολίας συγκρατήθηκαν να μην σχολιάσουν-, έτσι ώστε το κάλεσμα του Παύλου Πολάκη να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το γεμάτο ποτήρι της ευαισθησίας τους και της οργής τους.

Αναδρομή σε ένα πλούσιο παρελθόν

Μιλώντας ωστόσο για κυβερνητικές προαναγγελίες δικαστικών εξελίξεων, θα είχε ίσως μια σημασία να κάνουμε μια αναδρομή στο πλούσιο παρελθόν των τελευταίων δυόμισι χρόνων, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα σχετικά με το ζήτημα της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

1. Τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Ν.Δ. τον πρώτο λόγο στην πολιτική της στρατηγική έχει η καταστολή και το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Πρώτο γνωστό θύμα αυτής της πολιτικής ο σκηνοθέτης Δημ. Ινδαρές, στου οποίου το σπίτι εισβάλλουν αστυνομικοί και τον ξυλοκοπούν -μαζί με τα παιδιά του-, θεωρώντας ότι ενισχύει παρακείμενη κατάληψη. Ο σκηνοθέτης προχωρά σε καταγγελία, την οποία επιβεβαιώνουν φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα.

Όμως, μεσούσης της προανακριτικής διαδικασίας, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προλαβαίνει και εκδίδει το βούλευμα: «Όλα έγιναν νόμιμα. Δεν υπήρξε καμία έκνομη πράξη και η εισβολή έγινε με άδεια εισαγγελέα».

2. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα δοκιμάσει την τύχη του στο ΠΡΟ-ΠΟ των δικαστικών προβλέψεων και μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης τον Μάρτιο του 2021, βεβαιώνοντας ότι η αστυνομία έχει τηρήσει τον νόμο και ότι οι καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ δεν ισχύουν. Ταυτόχρονα θα εξάρει την άμεση σύλληψη των «ενόχων» για την επίθεση σε αστυνομικό, συμβάλλοντας με τη σειρά του στην πολύμηνη κράτηση πολίτη, του αποκαλούμενου «Ινδιάνου», ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα λόγω έλλειψης στοιχείων.

3. Τον Ιούνιο του 2020 ο  Άδωνις Γεωργιάδης, ξανά, σχολιάζοντας την άσκηση δίωξης στον Ανδρέα Λοβέρδο για την υπόθεση Novartis, προχωρά σε διπλή δικαστική πρόγνωση: υποστηρίζει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι αθώος και η δίωξή του παραβιάζει το σύνταγμα και δηλώνει ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς που άσκησε τη δίωξη Ελένη Τουλουπάκη «πρέπει να πάει φυλακή».

4. Ούτε ένα μήνα μετά αποδεικνύεται ότι ο  Άδωνις Γεωργιάδης, αν και φιλόλογος με ειδίκευση στις τηλε-πωλήσεις, γνωρίζει καλά και τα νομικά: η προαναγγελία του επιβεβαιώνεται και ασκείται δίωξη στην εισαγγελέα Διαφθοράς. Με τη δίωξη αυτή ανοίγει και ο δρόμος για να της αφαιρεθεί η υπόθεση Novartis από τα χέρια.

5. Για την ίδια υπόθεση Novartis, εν μέσω της δικαστικής διερεύνησης, ο  Άδωνις Γεωργιάδης και πλήθος ακόμα κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, αλλά και του άμεσου πολιτικού προϊσταμένου της Δικαιοσύνης υπουργού Κώστα Τσιάρα, έχουν βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων (τις οποίες εξετάζει η Δικαιοσύνη), αλλά μόνο γιατρών.

6. Ξανά στην υπόθεση Novartis, σειρά υπουργών της κυβέρνησης, με επίκεντρο τα πάλαι ποτέ χρυσά παιδιά του ΛΑΟΣ (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης -όλοι με θητεία στο υπουργείο Υγείας) απαιτούν να «βγουν οι κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Πρόθυμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας θα νομοθετήσει σχετική διάταξη σε μία από τις αναρίθμητες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που έχει κάνει.

7. Πιο πρόσφατα, μετά τη δολοφονία του Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς που εξαπέλυσαν εναντίον του 38 σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή, ο αντικαταστάτης του Χρυσοχοΐδη Τάκης Θεοδωρικάκος θα σπεύσει να επισκεφθεί τους κρατούμενους και κατηγορούμενους για δολοφονία αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ «για να τους εμψυχώσει και να τους βεβαιώσει ότι είναι δίπλα τους».

Ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. δεν θα αρκεστεί στο να πει τη γνώμη του πριν από τη δικαστική απόφαση, καθώς μετά την ανακοίνωση της μη προφυλάκισής τους θα επανέλθει για να αποδώσει τα εύσημα σε ανακριτή και εισαγγελέα για την απόφασή τους και να εκφράσει την ικανοποίησή του.

Βεβαίως, καμία από όλες αυτές τις δηλώσεις, στις οποίες μπορεί κανείς να προσθέσει την προαναγγελία δίωξης για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννη Φιλιππάκη, δεν μπορεί να συγκριθεί σε ένταση με το κάλεσμα του Παύλου Πολάκη για συγκέντρωση συμπαράστασης στον εκδότη του Documento.

Έστω κι έτσι όμως , η καταγραφή τους ίσως βοηθήσει τη μειοψηφία της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να βελτιώσει στο μέλλον και κατά το δυνατόν τα αντανακλαστικά της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπενίζερ Σκρούτζ: Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1999)

Η γνωστή ιστορία που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς για τον τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ και τα πνεύματα που τον επισκέπτονται την παραμονή των Χρι...