Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2022

Είχαμε αγαπηθεί τόσο ή “Αχ, πού 'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος”

Είχαμε αγαπηθεί τόσο/ C’ eravamo tanto amati 

 

 Ιταλική ταινία του Έττορε Σκόλα, Κωμωδία, 1974 | Έγχρ. | Διάρκεια: 127 

Παίζουν: Στεφάνια Σαντρέλλι, Νίνο Μανφρέντι και Βιττόριο Γκάσμαν. 

Η ιστορία τριών φίλων μέσα από τριάντα χρόνια της ιταλικής ιστορίας.

 Ο Τζιάνι, ο Νικόλα και ο Αντόνιο γίνονται στενοί φίλοι το ’44, όσο μάχονται σαν αντάρτες εναντίον των Ναζί και των Φασιστών. 

Μετά το τέλος του πολέμου, γεμάτοι αυταπάτες, έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και την αναπόφευκτη απομυθοποίηση της ιδεολογίας τους. 

Ενώ στην αρχή κάνουν στενή  παρέα, σταδιακά απομακρύνονται λόγω των εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων τους . Ιδιαίτερα ο Τζιάνι, που γίνεται δικηγόρος, συμπεριφέρεται ανέντιμα στον ταπεινό Αντόνιο , που ακολουθεί το επάγγελμα του νοσοκόμου, κλέβοντας τη φιλενάδα του, η οποία σε κάποια στιγμή επιχειρεί να αυτοκτονήσει όταν ο εραστής της εξαφανίζεται από τη ζωή της.

Η ζωή , απ΄τη άλλη μεριά , του διανοούμενου κομουνιστή Νικόλα και αυθεντία στα κινηματογραφικά,   είναι μια παταγώδης αποτυχία , σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο

Όταν οι παλιοί φίλοι συναντιούνται μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Τζιάνι δεν θα έχει το θάρρος να ομολογήσει στους φίλους του ότι η προσωπική του επιτυχία, επιτεύχθηκε χάρη σε ένα πλούσιο γάμο με την κόρη ενός αδίσταχτου μεγαλοεργολάβου , που εξαπατούσε συστηματικά το Δημόσιο.

Υπέροχη ταινία, συγκινητική και αστεία , μαεστρικά σκηνοθετημένη, αποτίει φόρο τιμής στον Ιταλικό κινηματογράφο, στον Βιττόριο Ντε Σίκα στον οποίο και είναι αφιερωμένη, αλλά και στον Φεντερίκο Φελίνι. 


Κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας 1977.

Δεν υπάρχουν σχόλια: