Δένδιας- Κασουλίδης: θεατρική απόπειρα απόδρασης απ τη γεωπολιτική πραγματικότητα
Του Σωτήρη Σιδέρη
omegapress.gr
19.01.2022
Ντροπιαστική παράσταση για
την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσαν
οι Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης στις δηλώσεις που έκαναν μετά
την συνάντησή τους στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου. Την στιγμή που ο
διεθνής τύπος, οι ΗΠΑ η Ρωσία, άλλες ξένες κυβερνήσεις και φυσικά ο
Ερντογάν αναφέρονται εκτενώς επί δύο εβδομάδες στην ματαίωση του
EastMed από την Ουάσιγκτον, οι δύο υπουργοί με σχεδόν πανομοιότυπες
δηλώσεις που σχεδόν συλλάβιζαν για να μην ξεφύγουν από το έτοιμο
κείμενο, προσποιήθηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το ..έγκλημα. Η
σιωπή τους όμως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απεγνωσμένη
προσπάθεια απόδρασης από τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που
διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο ερήμην της Αθήνας και της
Λευκωσίας. Γιατί η απόφαση των ΗΠΑ για τορπιλισμό του EastMed, ήταν μια
κραυγαλέα πολιτική απόφαση με σαφέστατες γεωπολιτικές παραμέτρους με
γνώμονα το μέλλον της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή και το
μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία.
Οι σπασμοί μιας αποτυχημένης πολιτικής και οι φήμες
Εδώ και περισσότερες από 15 ημέρες, τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία, δεν κατάφεραν να αρθρώσουν ούτε μία λέξη κριτικής , ενημέρωσης της κοινής γνώμης, παρουσίασης κάποιων νέων ιδεών. Το απόλυτο μηδέν. Ο Νίκος Δένδιας αφιέρωσε χρόνο για να εντοπίσει την διαρροή του non paper στο omegapress.gr , αντί να μελετήσει και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Η απουσία αντίδρασης είναι πολιτικό έλλειμμα, όχι τακτική κίνηση, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις. Στην συνάντησή του με τον Ιωάννη Κασουλίδη, προφανώς συζήτησε τις εξελίξεις, αλλά η δυστοκία να μιλήσουν και οι δύο δημόσια είναι αδυναμία, ούτε καν παρασκηνιακή ή μυστική διπλωματία. Είναι σπασμοί μιας εξωτερικής πολιτικής που πνέει τα λοίσθια και αδυνατεί να παρακολουθήσει τις διάδοχες καταστάσεις που διαμορφώνονται. Πέραν αυτών, οργιάζουν οι φήμες το τελευταίο διάστημα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο από το ΥΠΕΞ, μη αντέχοντας άλλο την δυσαρμονία με το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ίδια όμως λένε και στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Δένδια. Η συνέπεια αυτής της δυσαρμονίας, είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει εξωτερική πολιτική και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και πάλι, δεν τις προλαβαίνει. …
Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ αναδιαμορφώνουν το πλαίσιο των σχέσεών τους με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, όλες οι χώρες με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ συζητούν μεταξύ τους με στόχο την λείανση των διαφορών τους και την αναθέρμανση των σχέσεών τους. Η Ελλάδα μένει εκτός παιχνιδιού και μάλλον θα πρέπει να ιδρώσει πολύ για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Δεν πρόκειται όμως να γίνει ενεργητικός παίχτης με παρακλήσεις. Το μόνο που έμεινε από τις δηλώσεις Δένδια –Κασουλίδη, ήταν η κοινή αναφορά και η δήλωση πίστης στο σχήμα 3+1 , της Ελλάδας, της Κύπρου , του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό. Αν το σχήμα αυτό είχε σφυγμό θα στηρίζονταν ο EastMed, θα απέτρεπαν την Τουρκία από τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πάνω από τα ελληνικά νησιά, εντός του εθνικού εναερίου χώρου κλπ.
Ειδικότερα για το σχήμα αυτό, ο Ν. Δένδιας είπε:
«Θα ήθελα, ειδικά σήμερα με την παρουσία σας, να αναφερθώ στη συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή δεδομένου ότι συμμετέχουν ως στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ.
Τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο δημιουργίας στρατηγικών θεματικών σχέσεων. Καλύπτουν την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου». Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση Κασουλίδη.
Τίποτα άλλο. Και η ανησυχία για το τι συμβαίνει στις κυβερνήσεις και στην Λευκωσία και στην Αθήνα, ενδεχομένως να το μάθουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται η δημιουργία νέου σκηνικού, με την προώθηση του αμερικανικού σχεδίου για τον ρόλο της Τουρκίας και της Αιγύπτου , φυσικά και του Ισραήλ στην περιοχή.
Οι δεδομένες χώρες, η Ελλάδα δηλαδή, θα περιμένει ένα νεύμα από την Ουάσιγκτον για τα περαιτέρω. Αποδείχθηκε όμως για μια ακόμη φορά, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την εμπιστοσύνη πολλών συμμάχων και αυτό επιβεβαιώθηκε και με το EastMed.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου