Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2022

Oι "μονάρχες" των πολυεθνικών και η δολοφονία του προστάτη των πεταλούδων "Μονάρχης"


Ο ατρόμητος αγωνιστής Ομέρο

Επιμέλεια: Γιώργος Δρούκας

Ο Ομέρο ήταν παθιασμένος με τον «μονάρχη» - είχε και λογαριασμούς στα social media, στους οποίους αναρτούσε πληροφορίες για την πεταλούδα και εκκλήσεις για την προστασία της. 


Βρέθηκε αντιμέτωπος με τα οικολογικά κινήματα που προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερβολικής ή της λαθραίας υλοτομίας με απώτερο κίνδυνο την αποψίλωση.

Συμπληρώθηκαν κιόλας δύο χρόνια από τότε που βρέθηκε νεκρός, ύστερα από δύο εβδομάδες που ήταν αγνοούμενος, ο σπουδαίος Μεξικανός ακτιβιστής Ομέρο Γκόμες Γκονζάλες,

Mexican butterfly activist found dead | The Independent | The IndependentHomero Gómez González (1969/1970-2020) - Wikipedia

ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για το περιβάλλον και τη μοναδική πεταλούδα «μονάρχη».

Ο Ομέρο γεννήθηκε στο Μιτσοακάν από οικογένεια υλοτόμων πάππου προς πάππου. Εργάστηκε από μικρό παιδί στο πλάι του πατέρα του κόβοντας δέντρα και μεγαλώνοντας βρέθηκε αντιμέτωπος με τα οικολογικά κινήματα που προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερβολικής ή της λαθραίας υλοτομίας με απώτερο κίνδυνο την αποψίλωση.

Καθώς βιοποριζόταν από αυτό, ο Ομέρο αρχικά συγκρούστηκε με τους οικολόγους, όμως με την πάροδο των χρόνων παρακολούθησε τις φοβερές ιδιότητες της πεταλούδας «μονάρχη» που σκοτωνόταν μαζί με τα δέντρα που έκοβε και, παραδεχόμενος ταπεινά το λάθος του, σταμάτησε την υλοτομία και πέρασε στο στρατόπεδο των ακτιβιστών. Τι ήταν όμως αυτό που τον μάγεψε τόσο σε αυτή την πεταλούδα;

Ο «μονάρχης», παρά το κακάσχημο όνομά του, μπορεί πραγματικά να σε μαγέψει με τη ζωή του. Γεννιέται στο Μιτσοακάν του Μεξικού ως κάμπια, μετά κουκουλώνεται και μετά εκκολάπτεται - τίποτα ασυνήθιστο μέχρι εδώ. Αμέσως μετά όμως οι εκατοντάδες χιλιάδες νεογέννητες πεταλούδες ξεκινούν μια τρελή αποδημητική πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πετούν σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα προς τον Βορρά σ’ ένα ταξίδι εξαιρετικά εξαντλητικό και επικίνδυνο, από το οποίο επιβιώνει περίπου το ένα τρίτο του σμήνους. Ταξιδεύουν για εβδομάδες με ταχύτητα περίπου 9 χλμ./ώρα και μόλις φτάνουν ζευγαρώνουν, τα θηλυκά γεννούν αυγά και λίγες στιγμές μετά πεθαίνουν όλοι οι «ταξιδιώτες», αρσενικοί και θηλυκοί.

Τα αυγά εκκολάπτονται και η δεύτερη γενιά, γεννημένη στις ΗΠΑ, κάνει ακριβώς το ανάποδο· αποδημεί στο Μεξικό, στο Μιτσοακάν, στα ίδια ακριβώς δέντρα όπου είχαν γεννηθεί οι γονείς τους!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει άλλες δύο φορές: ένα ταξίδι βόρεια και ένα ταξίδι νότια, με ολόιδιους -με ακρίβεια χιλιοστού- προορισμούς, παρ’ όλο που ουδέποτε μια πεταλούδα ζει αρκετά για να κάνει και τις δύο διαδρομές. Το πώς οι τέσσερις γενιές πεταλούδων που αποτελούν τον ετήσιο κύκλο ζωής του «μονάρχη» συγχρονίζονται και κατατοπίζονται έτσι αποτελεί μέγα μυστήριο για τους επιστήμονες.

Ο Ομέρο λοιπόν είδε αυτό το φαινόμενο τόσες φορές με τα μάτια του, που δεν του πήγαινε πια η καρδιά να κόβει αυτά τα ιερά δέντρα. Κι έτσι τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα, τις βιομηχανίες που έχουν βαλθεί να αποψιλώσουν το Μιτσοακάν. Τις πολέμησε, τις εξέθεσε δημοσίως, έβαλε το κορμί του μπροστά στα δέντρα για να τα υπερασπιστεί.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2020 εξαφανίστηκε. Η οικογένειά του, μαζί με πάνω από 300 άλλους ακτιβιστές, άρχισαν τον ψάχνουν παντού, ζωντανό ή νεκρό· τον βρήκαν στις 30 του μήνα νεκρό, με σοβαρές ενδείξεις βασανισμού.

Αγωνιστές πετούν λευκά ροδοπέταλα στον τάφο του Ομέρο

AP Photo/Rebecca Blackwell

Κανείς ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη, όμως οι βιομηχανίες που όλοι υποψιάστηκαν... έβαλαν δικούς τους ιατροδικαστές να κάνουν το άσπρο μαύρο. Κάπως έτσι «καρφώθηκαν» μια και καλή και ο Ομέρο πέρασε στην αθανασία...

 

Mexico: defender of monarch butterflies found dead two weeks after he vanished

Δεν υπάρχουν σχόλια: