Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2022

Σάμης Ταμπώχ , διακεκριμένος Θεσσαλονικιός Εβραίος και Εικαστικός-Συγγραφέας

Αρχείο «οπτικής ποίησης» Ελλήνων και Ξένων Λογοτεχνών: Σάμης Ταμπώχ  Εικαστικός ΣυγγραφέαςΟ ΣΑΜΗΣ ΤΑΜΠΩΧ ,  ο διακεκριμένος Έλληνας Εβραίος κάτοικος της  Θεσσαλονίκης,  φώναξε εχθές  "Αίσχος , Δήμαρχε!" στον δήμαρχο της πόλης, Κ. Ζέρβα,την ώρα που εκφωνούσε λόγο για το Ολοκαύτωμα .

 Η διαμαρτυρία του Σάμη Ταμπώχ  αφορούσε  την αδιανόητη απόφασή του ολίγιστου σε όλα δημάρχου να μετατρέψει την ιστορική πλατεία Ελευθερίας αρχικά σε υπέργειο και , στη συνέχεια, σε υπόγειο πάρκινγκ, ακυρώνοντας με το "έτσι θέλω" την ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΜΕΝΗ απόφαση του  δημάρχου Μπουτάρη  να μετατραπεί η πλατεία σε χώρο μνήμης της εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων Θεσσαλονικιών Εβραίων.

Στα τρία βίντεο που αναρτούμε, μαζί με το υπόλοιπο υλικό,  θα γνωρίσετε τη συναρπαστική ζωή του Σάμη και θα πάρετε μια ιδέα για την ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα.

 

Σάμης Ταμπώχ - ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet

Σάμης Ταμπώχ | Facebook


1. Ο εικαστικός Σάμης Ταμπώχ στην εκπομπή “Μέσα Στην Πόλη Των Άλλων”

O Σάμης Ταμπώχ “Μέσα Στην Πόλη Των Άλλων” from Into the city of others on Vimeo.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 23/3/2018 από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100

 

 

2. Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΑΜΠΩΧ

Το χαρτί είναι υλικό με μνήμη. Δεν ξεχνά ποτέ! Αν το διπλώσεις ή το τσαλακώσεις, θα διατηρήσει τις αρχικές πτυχώσεις στο σώμα του. Η μόνη περίπτωση να χάσει τη μνήμη του είναι να το παραδώσεις στη φωτιά…


Σάμης Ταμπώχ-εικαστικός from thanasis panou on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...