Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Καταναλώνετε σοκολάτα 85%. Κάνει καλό...

 


Τα οφέλη από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας

Σπύρος Μανουσέλης

Τα οφέλη από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας


Η καθημερινή κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας αποκαθιστά τη βακτηριακή ποικιλομορφία και την ισορροπία της εντερικής λειτουργίας, ενώ δρα και βελτιωτικά στην ψυχολογική διάθεση.

Στο ειδικό περιοδικό Διατροφικής Βιοχημείας (Journal of Nutritional Biochemistry) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα εντυπωσιακά συμπεράσματα μιας έρευνας που θέλησε να διερευνήσει τις συνέπειες από την κατανάλωση καθημερινά μαύρης σοκολάτας στην ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων.

Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial

Η ερευνητική ομάδα δεν εστίασε στις πολλές σωματικές συνέπειες της διατροφής με σοκολάτα, αλλά στις επιπτώσεις της στην ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών.

Η έρευνα έγινε σε έναν αριθμό ενήλικων εθελοντών που είχαν χωριστεί σε τρείς ομάδες: 18 εθελοντές έπρεπε να καταναλώνουν καθημερινά 30 γραμμάρια πικρής μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο, δηλαδή κακαομάζα 85%. Η δεύτερη ομάδα από 16 εθελοντές έπρεπε να καταναλώνει την ίδια ποσότητα γλυκόπικρης σοκολάτας με κακαομάζα 70%, ενώ η τρίτη ομάδα-ελέγχου από 14 άτομα δεν έπρεπε να καταναλώνει καθόλου σοκολάτα.

Οι εθελοντές της πρώτης και της δεύτερης ομάδας έπρεπε για ένα χρονικό διάστημα να καταναλώνουν καθημερινά από τρεις δόσεις 10 γραμμαρίων από την αντίστοιχη για την ομάδα τους μαύρη σοκολάτα, δηλαδή συνολικά 30 γραμμάρια την ημέρα, ενώ δεν γνώριζαν την κακαομάζα ή τύπο της μαύρης σοκολάτας που έτρωγαν καθημερινά. Η έρευνα διαρκούσε τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές μετρούσαν καθημερινά με ειδικά τεστ την ψυχολογική κατάσταση και τη διάθεση των εθελοντών, ενώ ταυτόχρονα τους υπέβαλλαν σε λεπτομερείς βιοχημικές αναλύσεις του εντερικού μικροβιώματος και των περιττωμάτων τους.

Μελετώντας της συνέπειες της κατανάλωσης στον άξονα έντερο-εγκέφαλος των εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν στην πρώτη ομάδα μία σταδιακή τάση βελτίωσης των αρνητικών αντιδράσεων στην πολύ πικρή σοκολάτα (με κακαομάζα 85%), ενώ αυτό δεν συνέβαινε στη δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μόνο γλυκόπικρη σοκολάτα (με κακαομάζα 70%).

Οι αρνητικές αντιδράσεις και η δυσφορία αποτελούν έναν δείκτη των αρνητικών αισθημάτων και το να μην εκδηλώνει κανείς τέτοια αρνητικά αισθήματα σημαίνει ότι: είναι πιο ήρεμος, έχει μία πιο θετική εικόνα του εαυτού του και της κατάστασης που βιώνει και γενικά ότι αισθάνεται καλά.

Αυτές οι θετικές ψυχολογικές ενδείξεις, συνοδεύονταν από την πολύ καλύτερη εντερική κατάσταση και ισορροπία της πρώτης ομάδας και λιγότερο της δεύτερης, ενώ δεν εμφανίζονταν εξίσου συχνά στην τρίτη ομάδα ελέγχου. Ετσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σαφής βελτίωση της διάθεσης συνδέονταν πάντα με την μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλία και εντερική ισορροπία.

Η καθημερινή κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, αποκαθιστά τη βακτηριακή ποικιλομορφία και την ισορροπία της εντερικής λειτουργίας. Γεγονός που, με τη σειρά του, δρα θετικά και βελτιωτικά στη ψυχολογική διάθεση των καθημερινών καταναλωτών της μαύρης σοκολάτας.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι βιοχημικές και οι ιατρικές μελέτες που δείχνουν σαφώς ότι τόσο το κακάο όσο και η μαύρη σοκολάτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν και τα φλαβονοειδή, δηλαδή τους πολύτιμους φυτικούς μεταβολίτες, που δρουν όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης και των γνωστικών λειτουργιών μας, αλλά και στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών. Επίσης, είναι από καιρό γνωστό ότι η 2-φαινυλαιθαναμίνη, που υπάρχει στην σοκολάτα, λειτουργεί ως τονωτική και διεγερτική ουσία για τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Η μαύρη σοκολάτα, λοιπόν, που από πολλούς θεωρείται η βασίλισσα των γλυκών, δεν προσφέρει μόνο γευστικές απολαύσεις, αλλά και πολλά οφέλη στην ψυχοσωματική μας υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ghost - Rats (Official Music Video)

Rats (Ghost song) [Verse 1: Cardinal Copia] In times of turmoil, in times like these Beliefs contagious, spreading disease This wretched mis...