Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, απορρίπτει ως αστείες τις δικαιολογίες Οικονόμου- κυβέρνησης για την αποτυχία διαχείρισης της κακοκαιρίας : "Όλοι ήξεραν ότι η κακοκαιρία θα ξεκινούσε νωρίτερα"
Ηχηρό άδειασμα στις αστείες δικαιολογίες που προβάλει η κυβέρνηση για την πλήρη παράλυση του επιτελικού κράτους μπροστά στην κακοκαιρία “Ελπίδα” που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα χιόνια χιλιάδες οδηγοί στην Αττική Οδό, επιβάτες τρένων αλλά και επιβάτες στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος επιφύλαξε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.
Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Οικονόμου ότι για το φιάσκο έφταιγε…το χιόνι που ήρθε νωρίτερα! Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι “η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Ήρθε με σφοδρότητα, πολύ νωρίτερα και δημιούργησε τα προβλήματα με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου, της Αττικής Οδού, που παρέλυσε τελείως” ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως “δεν υπήρχε πρόγνωση ότι πριν τις 3 το μεσημέρι θα είχαμε μία τέτοια ένταση του φαινομένου”.
Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει.
«Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη μελετώντας Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ’ ό,τι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint. Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε» σημείωσε με νόημα σε άρθρο του στο news247.gr.
Ο Θοδωρής Κολυδάς συμπλήρωσε λέγοντας ότι «με την χρήση δεδομένων της ΕΜΥ -ακόμη και μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα – προέβαλα αυτό το στοιχείο με σαφήνεια ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου. Κατά τα άλλα όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε οτι ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων, δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του. Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος. Οι επιστήμονες πολλές φορές καλούνται από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με την προβλεπόμενη ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων. Οι μεν για να πληροφορήσουν αλλά και κάποιες φορές να εντυπωσιάσουν το κοινό τους, οι δε για να λάβουν μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου