Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2022

Πρόταση μομφής / ΣΥΡΙΖΑ: Επτά κέρδη από την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη... Φουρθιώτη

 

Πρόταση μομφής / Το δίλημμα Τσίπρα: Να μείνει ή να διώξουμε τον Μητσοτάκη;  | Αυγή

ΣΥΡΙΖΑ: Επτά κέρδη από την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη... Φουρθιώτη

6-7 λεπτά

Η πρόταση δυσπιστίας είναι το τέλος κάθε ίχνους ανοχής απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη», με αξιωματούχους της Κουμουνδούρου να προετοιμάζονται επί της ουσίας για μία μακρά προεκλογική περίοδο «αίματος και άμμου».

Το «ταμείο» της πρότασης δυσπιστίας και της τριήμερης μετωπικής σύγκρουσης στη Βουλή έκαναν αργά το βράδυ στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα,.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για την κοινοβουλευτική μάχη, ενώ ήδη προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Μετά το αίτημα για εκλογές τον Δεκέμβριο, εάν κάτι σηματοδότησε η πρόταση δυσπιστίας είναι το τέλος κάθε ίχνους ανοχής απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη», με αξιωματούχους της Κουμουνδούρου να προετοιμάζονται επί της ουσίας για μία μακρά προεκλογική περίοδο «αίματος και άμμου». Η χθεσινή εφ' όλης της ύλης σύγκρουση είναι ενδεικτική για τα μελλούμενα.

Εν πρώτοις, σημαντικό κέρδος για το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός ότι με την πρόταση μομφής επιβεβαίωσε πως όχι μόνο έχει πρωτοβουλία κινήσεων, αλλά μπορεί να βάζει ατζέντα στη δημόσια συζήτηση, φέρνοντας τον κ. Μητσοτάκη σε θέση άμυνας για λάθη, αστοχίες αλλά και όζουσες υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις αποτυχίες της κυβέρνησης (πανδημία, ακρίβεια) με αιχμή του δόρατος το φιάσκο με την προαναγγελθείσα κακοκαιρία, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε να την κλείσει άρον άρον.

Πέραν αυτού ωστόσο και παρά τις δεδομένες πολιτικές διαφωνίες, η πρωτοβουλία Τσίπρα ανάγκασε σύσσωμη την αντιπολίτευση να στρατευθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνοντας την πολιτική απομόνωση της ΝΔ σε μία χρονική συγκυρία που η φθορά της διευρύνεται με γεωμετρική πρόοδο σε κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει όχι μόνο εκτεθειμένος αλλά και κοινοβουλευτικά αποδυναμωμένος, αφού σε μία τόσο σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία ο Μπογδάνος, που είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό πριν ένα μήνα αν και διαγραμμένος, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ένα τρίτο σημαντικό συμπέρασμα, είναι ότι εάν παραμερίσει κανείς τα «καουμποϊλίκια» και την διαρκή επίκληση δημοσκοπικής υπεροχής από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως όχι μόνο δεν σήκωσε το γάντι για τις εκλογές, αλλά για πρώτη φορά και σε μία τόσο σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία απέφυγε να δεσμευθεί για εξάντληση τετραετίας και τον χρόνο εκλογών. Πίσω από αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν σχεδιασμούς εκλογικού αιφνιδιασμού προκειμένου να συγκρατηθεί η φθορά της ΝΔ, με δεδομένο όμως τον σκόπελο της απλής αναλογικής που περιπλέκει έτι περαιτέρω τα πράγματα για το επιτελείο Μητσοτάκη. Όσο για το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές γιατί φοβάται τις δημοσκοπήσεις, χαρακτηρίζεται παντός καιρού αφού ακριβώς το ίδιο επικαλούνταν από τη ΝΔ όταν δεν ζητούσε εκλογές.

Τέταρτον, ενδεικτικό της αμηχανίας για το χάος που έφερε η κακοκαιρία, είναι το γεγονός ότι κανείς από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν βρήκε μία κουβέντα υπεράσπισης του κ. Στυλιανίδη και των κυβερνητικών χειρισμών. Άπαντες οι βουλευτές της ΝΔ προεξάρχοντος του κ. Μητσοτάκη υπερθεμάτισαν για τη «συγγνώμη» του Πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, να παραδεχθούν μισό λάθος στους χειρισμούς τους που οδήγησε στο φιάσκο και την ταλαιπωρία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να βάλει με έμφαση ιδεολογικά χαρακτηριστικά στο θέμα με αφορμή το ναυάγιο του «επιτελικού κράτους», υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ δεν πιστεύει καν στο κράτος και διαρκώς επενδύει στην συρρίκνωσή του, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις προτάσεις του για την πανδημία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας με κρατικό παρεμβατισμό αλλά και τις φυσικές καταστροφές.

Πέμπτο σημείο στο οποίο στέκονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι στα δύο μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας, που η χώρα καταγράφει αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ, ο κ. Μητσοτάκης απλά περιορίστηκε σε συνέχεια του αυτοθαυμασμού, παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα που απέχει έτη φωτός από ό,τι βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας, υποτιμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι ασθενείς, το ΕΣΥ, τα νοικοκυριά, ενώ συγχρόνως αρνήθηκε εκ νέου τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κλπ.

Όσον αφορά στο έκτο μέτωπο της διαφάνειας, με ενδιαφέρον επεσήμαναν τη «λαθροχειρία» Μητσοτάκη να αθροίσει στα 5 δισ. απευθείας αναθέσεις σε 18 μήνες πανδημίας τις εξοπλιστικές δαπάνες για τα Rafale, που προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα 5 δισ, η πλειοψηφία των οποίων δόθηκαν σε εταιρείες που ιδρύονταν λίγες ώρες πριν την ανάθεση.

Στο μέτωπο αυτό μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν για την Κουμουνδούρου και οι αποκαλύψεις Φουρθιώτη, ο οποίος φαίνεται πως είχε αλεισβερίσια με τη μισή ΝΔ και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Και αν και κατά την Κουμουνδούρου ο κ. Γεραπετρίτης πλέον δεν μπορεί να σταθεί ως υπουργός, μετά και την παραδοχή κατ' εντολήν Φουρθιώτη νομοθέτηση, το θέμα δεν είναι το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Κυβερνάτε εσείς κ. Μητσοτάκη ή οι Φουρθιώτηδες;» ήταν η αποστροφή του κ. Τσίπρα, καθώς παραμονή του κ. Γεραπετρίτη συνιστά πλέον παραδοχή πως όλα ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη, που ο ίδιος εκβιάζεται εν τέλει από την υπόδικη τηλεπερσόνα. Ενδεικτικό της αμηχανίας ήταν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας στις αποκαλύψεις και δη στο ερώτημα αν η έκθεση της οικονομικής αστυνομίας για τις παράνομες πιστώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε εταιρίες βιτρίνες του κ. Φουρθιώτη, έχει διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελέα και αν όχι ποιος κωλυσιεργεί εδώ και ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: