Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2022

Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών : «Μας αγνοούν - Κάποιοι στην Πολιτική Προστασία κάνουν τους επιστήμονες»


Κώστας Λαγουβάρδος: Κάποιοι στην Πολιτική Προστασία κάνουν πρόγνωση καιρού  από μόνοι τους | Eretikos.grΟ Κώστας Λαγουβάρδος στο iEidiseis: "Εμείς τα είχαμε προβλέψει σωστά, αυτοί είχαν τις δικές τους προβλέψεις;"

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Η ενημέρωση για τον καιρό δεν μπορεί να είναι «one man show», τονίζει στο iEidiseis ο Κώστας Λαγουβάρδος.

«Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τον καιρό, δεν είναι δυνατόν να την έχει με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα», απαντά στο iEidiseis ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επέρριψε ευθύνες στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) γύρω από την πρόγνωση (ΕΔΩ) στην οποίαν προέβη η κρατική υπηρεσία για την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Παράλληλα, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπογραμμίζει ότι «θα ήταν καλό να έχουν δημιουργήσει ή να συμβουλεύονταν μια επιτροπή task force, μια ομάδα εργασίας ή οτιδήποτε σχετικό, στην οποία θα συμμετείχαν μετεωρολόγοι που θα αποφαίνονταν από κοινού και θα προέκυπταν συγκεκριμένα συμπεράσματα και εισηγήσεις για την οποιανδήποτε επερχόμενη κακοκαιρία, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα εργαλεία τα οποία διαθέτει και γνωρίζει ο καθένας τους.

Η ενημέρωση για τέτοιου είδους καίρια ζητήματα δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από μόνον έναν άνθρωπο (σ.σ.: τον κ. Θοδωρή Κολυδά, Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ), όσο εξαιρετικός επιστήμων και αν είναι. Και αυτό, προφανέστατα, δεν το λέω αφήνοντας οποιαδήποτε αιχμή - για οποιανδήποτε συνάδελφό μου.

Το καταδεικνύω διότι η μετεωρολογία και το κομμάτι της πρόγνωσης σχετίζεται με μια συλλογική δουλειά, γεγονός το οποίο απαιτεί συμμετοχή ανθρώπων που θα αναλύουν δεδομένα, που θα επεξεργάζονται προγνώσεις, που θα συνδράμουν μέσω της εμπειρίας τους, που θα κάνουν τις απαιτούμενες συγκρίσεις με αντίστοιχα φαινόμενα του παρελθόντος, ούτως ώστε να βγάζουν ένα συμπέρασμα και να υποστηρίζουν μια θέση προκειμένου όποτε ένα επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας είναι πολύ σκληρό, είναι ακραίο ή οτιδήποτε άλλο, να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα. Αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

«One man show»

«Δεν μπορείς, λοιπόν, να εξαρτάσαι -και ο καλύτερος επιστήμονας να είναι- μόνον από έναν άνθρωπο, από μόνο μία πηγή πληροφόρησης, από μόνο ένα συγκεκριμένο εργαλείο το οποίο ένας συγκεκριμένος άνθρωπος -όποιος και να είναι- ξέρει να χρησιμοποιεί. Δεν γίνεται έτσι: «one man show». Όταν υπάρχει το ζήτημα π.χ. της πανδημίας, παίρνεις τα μέτρα σου: συστήνεις μια επιτροπή ειδικών, δεκαπέντε ανθρώπων, για να βγάλεις ορθά συμπεράσματα - από τους επιστήμονες.

Έτσι πρέπει να γίνεται και εδώ. Δεν μπορεί να γίνεται η διαδικασία με έναν άνθρωπο. Οποιοσδήποτε, επαναλαμβάνω, και αν είναι αυτός. Δεν θα ήθελα να έχω αυτήν την ένσταση, ούτε να μιλώ για οποιονδήποτε, αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις και να επεξεργαστείς τα δεδομένα μιας κακοκαιρίας κατ’ αυτόν τον τρόπο· δύο, τρία, τέσσερα μυαλά λειτουργούν καλύτερα από ένα», προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.

Επιπλέον, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δηλώνει ότι «ο επικεφαλής της ΕΜΥ φυσικά είναι απαραίτητο να βρίσκεται εντός μιας τέτοιας διαβούλευσης. Αλλά εδώ δεν υπάρχει διαβούλευση. Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου φυσικά και είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε αυτές τις ενημερώσεις. Σήμερα, ωστόσο, στην ενημέρωση δεν συμμετέχει κανένας άλλος. Επί παραδείγματι, με τόση εμπειρία που έχουμε και τόση δουλειά που κάνουμε στο Αστεροσκοπείο, πότε μίλησαν μαζί μας για αυτά τα ζητήματα;

Δεν μπορεί, όμως, να αγνοείς αυτήν την επιστημονική γνώση και τα εργαλεία που αναπτύσσονται όσο γίνεται αυτή η δουλειά. Μιλάμε για σημαντικότατες καταστάσεις: κινδυνεύουν άνθρωποι, κινδυνεύουν περιουσίες. Δεν μπορείς να αγνοείς τις διαδικασίες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση επιθυμεί να έχει την εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση των επιστημόνων που ασχολούνται με το προκείμενο ζήτημα, με την παρατήρηση, με την επεξεργασία, έχοντας αναπτύξει υπηρεσίες, εργαλεία ανάλυσης και αντιμετώπισης, αυτό πρέπει να κάνει: να δημιουργήσει μια διαδικασία, μέσω της οποίας θα συμβουλεύεται από αυτό το σύνολο αυτών των ανθρώπων - θεσμοθετημένα.

Δηλαδή, να συμμετέχουν οι φορείς που έχουν τη γνώση. Να στέλνουν τους εκπροσώπους τους σε αυτές τις επιτροπές, ώστε να προκύπτει μια συνισταμένη ως αποτέλεσμα των εμπειριών και των γνώσεων όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων. Αυτό θέλω να πω. Είναι πάρα πολύ απλό: δεν πρέπει να γίνεται αλλιώς».

«Κάποιοι στην Πολιτική Προστασία κάνουν πρόγνωση του καιρού από μόνοι τους»

«Υπήρχε η πρόγνωση, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Και δεν μας το ζήτησε κανένας επίσημα. Ενώ οι προγνώσεις μας, οι χάρτες μας και οτιδήποτε σχετικό δημοσιεύονται σε εφημερίδες, σάιτ κ.ο.κ., ενώ βλέπουν και τις σχετικές ανακοινώσεις μας, δεν είχαμε ποτέ ουδεμία επίσημη όχληση ή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Είναι κάτι το οποίο επισημαίνω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτή η απόσταση πρέπει να καλυφτεί.

Υπάρχει επίσημος φορέας; Σαφώς. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι φορείς. Όταν λοιπόν ως κυβέρνηση θέλεις να έχεις την καλύτερη δυνατή γνώση, ρωτάς περισσότερους ανθρώπους. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μεθόδου που ακολουθείται σήμερα.

Φυσικά η επίσημη υπηρεσία κάνει τη δουλειά που κάνει, αλλά εμείς επίσης κάνουμε μια συλλογική δουλειά η οποία δεν μπορεί να αγνοείται. Εν προκειμένω, δεν μπορείς να την αγνοείς όταν θέλεις να είσαι καλά οχυρωμένος και καλά προετοιμασμένος. Δεν ξέρω πραγματικά γιατί το κάνουν. Με έχουν ξαναρωτήσει για αυτό.

Και το καλοκαίρι τα ίδια είχαμε, που προβαίναμε σε αναλύσεις και οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν πώς θα μπορούσε να συνδέεται το σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών σας με τη Πυροσβεστική. Το 2020 είχε γίνει τριάντα φορές, το 2021 δύο. Γιατί δεν ρώτησαν ποτέ από την Πολιτεία; Δυστυχώς, επειδή νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν από μόνοι τους. Υπάρχουν άνθρωποι, και μες στην Πολιτική Προστασία, που νομίζουν ότι κάνουν από μόνοι τους μετεωρολογική πρόγνωση. Κάνουν τους επιστήμονες στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν γίνεται όμως. Δεν είναι έτσι.

Εσείς εάν ήσασταν άρρωστος δεν θα ζητούσατε τη γνώμη δύο-τριών γιατρών; Θα το κάνατε, δεν θα το κάνατε; Δύο, τρία, τέσσερα μυαλά είναι καλύτερα από ένα μυαλό. Χρησιμοποιώ κάποια εργαλεία που με βοηθούν να κάνω τη δουλειά μου. Ο συνάδελφος από το άλλο κέντρο, ινστιτούτο, υπηρεσία, χρησιμοποιεί ένα άλλο. Θα τα βάλουμε κάτω και θα δούμε: συμφωνούν, διαφωνούν;

Με στόχο να αποκτήσει και η Πολιτεία μια εικόνα για αυτό που περιμένει. Ότι ναι, όντως, συμφωνούν πολλοί άνθρωποι, πολλοί επιστήμονες, πολλοί φορείς, πολλά διαφορετικά εργαλεία πρόγνωσης, ότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ έντονο καιρικό γεγονός», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο λαβύρινθος του Πάνα / Pan's Labyrinth 2006

Ο λαβύρινθος του Πάνα : είν Ισπανο-Μεξικάνικη σκοτεινή κινηματογραφική ταινία φαντασίας του 2006 που γράφτηκε και σκηνοθέτήθηκε απο τον ...