Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2022

Η Παγωμένη Θεατρίνα | Official Music Video/ ΟΛΟ ΤΟ CD

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ CD

  • Η παγωμένη θεατρίνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ
  • Η φυλακή της Αντιγόνης ΜΥΡΤΩ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • Το παιδί με τα κόμικς ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
  • Περιπέτεια ΒΙΟΛΕΤΑ ΙΚΑΡΗ 
  • Ερωτόκριτος ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • Αμανές ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ
  • Ανέστιος και πένης ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ
  • Παράξενος που ήσουνα ΓΛΥΚΕΡΙΑ
  • Μια ιστορία στο Σουφλί VASSILIKOS
  • Ένας παράξενος βοσκός ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • Το ροκ του πανικού ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ
  • Βακχεία ΘΑΝΟΣ ΜΑΤΖΙΛΗΣ & ΧΟΡΩΔΙΑ «ΡΥΘΜΟΣ»
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • **********************

    https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-01/XIOTOGLOU.jpg?itok=39mKn9XiΝίκος Χιώτογλου στην «Α» / Η φυσικότητα της ποίησης του Γκάτσου προκαλεί τη μελοποίησή της

    Θάνος Μαντζάνας | HuffPostΘάνος Μαντζάνας
     

    «Η ποίηση του Γκάτσου είναι διαποτισμένη από μια φυσικότητα και αμεσότητα άξια θαυμασμού»

    Με τον Νίκο Γκάτσο αλλά και τον Μάνο Χατζιδάκι να έχουν δυστυχώς φύγει εδώ και πολλά χρόνια, δεν περιμέναμε να ξανακούσουμε έναν νέο κύκλο τραγουδιών σε στίχους του πρώτου, να όμως που συνέβη. Στο τέλος της περσινής χρονιάς κυκλοφόρησε το βιβλίο-CD «Παγωμένη θεατρίνα», που αποτελεί μελοποίηση του ομότιτλου στιχουργικού κύκλου του μεγάλου Νίκου Γκάτσου (ο οποίος είχε γραφτεί αρχικά για να μελοποιηθεί από τον Μ. Χατζιδάκι και να ερμηνευθεί από τον Γιώργο Μαρίνο) από τον νέο συνθέτη Νίκο Χιώτογλου. Είναι μια όμορφη εργασία, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα και με τους/τις Ρίτα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βασιλείου, Γλυκερία, Φοίβο Δεληβοριά, Βιολέτα  Ίκαρη Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Λειβαδά, Θάνο Ματζίλη, Γιώτα Νέγκα, Μίλτο Πασχαλίδη, Μπάμπη Στόκα και Vassilikos να ερμηνεύουν τα τραγούδια, για την οποία συνομιλήσαμε με τον δημιουργό της.

    Ποιο ήταν το κίνητρο που σε έκανε να θέλεις να μελοποιήσεις τους συγκεκριμένους στίχους του Νίκου Γκάτσου και πώς βρήκες το θάρρος να ζητήσεις από την Αγαθή Δημητρούκα να σου το επιτρέψει;

    Κίνητρο ήταν το ίδιο το όνομα του Νίκου Γκάτσου. Όσο για το θάρρος, δεν ήταν δική μου πρωτοβουλία, αλλά πρόταση της εταιρείας μου, της Menta Art Events και πιο συγκεκριμένα του Δημήτρη Συρεγγέλα, η οποία έγινε δεκτή από την Αγαθή Δημητρούκα.

    Υπάρχει ένα στοιχείο ή κεντρική ιδέα που συνδέει αυτόν τον κύκλο ποιημάτων του Γκάτσου;

    Η «Παγωμένη θεατρίνα» είναι μια ενότητα που εξάρει τον έρωτα και την αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις τους. Περιγράφει το απόλυτο σήμερα, αν και είναι γραμμένο τριάντα πέντε χρόνια πριν.

    Ποια ή τι πιστεύεις ότι είναι η «παγωμένη θεατρίνα»;

    Είναι μια θάλασσα συναισθημάτων, μια προτροπή στην εξωστρέφεια και την αλήθεια όπως την εννοεί κάθε αναγνώστης ή ακροατής της.

    Τι εκπροσωπεί και τι εκφράζει συνολικά για εσένα η ποίηση του Γκάτσου;

    Η ποίηση του Γκάτσου είναι διαποτισμένη από μια φυσικότητα και αμεσότητα άξια θαυμασμού, η δε στιχουργική του είναι τόσο εύηχη από μόνη της, ώστε σε κάνει να αναγνωρίζεις πολλές φορές το πόσο αναγκαίο είναι να γίνει τραγούδι.

    Πόσο εύκολο είναι να μελοποιήσει κανείς ποίηση του Γκάτσου ξεχνώντας εντελώς τον αριστουργηματικό τρόπο που το έκανε αυτό αναρίθμητες φορές ο Μάνος Χατζιδάκις, ώστε να μην πέσει στην παγίδα της -υποσυνείδητης πιθανότατα- μίμησής του;

    Αυτό ήταν το μεγαλύτερό μου άγχος όταν έγραφα τη μουσική, να μην προσεγγίσω ή μιμηθώ ακούσια αυτή του Μάνου Χατζιδάκι. Προτίμησα να κινηθώ μουσικά σε πιο σημερινές μουσικές αισθητικές, προσέχοντας πάντα τον στίχο και το πώς θα αποδιδόταν σωστότερα και με δεδομένο ότι η μελοποίηση δεν είναι κάτι εύκολο, πόσο μάλλον όταν καταπιάνεσαι με τον Νίκο Γκάτσο. Είχα όμως μεγάλη υποστήριξη από την Αγαθή Δημητρούκα και όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

    Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Γκάτσου και γιατί;

    Το «Χάρτινο το φεγγαράκι», που ήταν και το πρώτο που έκαναν μαζί. Συνδυάζει την άψογη φωνή της Νάνας Μούσχουρη με έναν συγκλονιστικό στίχο επενδυμένο από μια τέλεια μελωδία.

    Οι ενορχηστρώσεις των περισσότερων τραγουδιών είναι βασισμένες σε έναν ηλεκτρικό/rock ήχο. Αυτό οφείλεται σε καθαρά μουσική προτίμησή σου ή κάτι ήθελες να πεις και να εκφράσεις;

    Ενορχηστρωτικά οι προσεγγίσεις ποικίλλουν. Δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό στοιχείο, υπάρχουν και πιο λαϊκά τραγούδια στον δίσκο.  Όλα προέκυψαν μετά από συζητήσεις με τους ενορχηστρωτές, τους Κώστα Μιχαλό, Κωνσταντίνο Γκιβίση και Βαγγέλη Μαχαίρα.

    Πες μου με μια πρόταση για καθένα/καθεμία όχι γιατί επέλεξες αυτούς/ες τους/τις ερμηνευτές/τριες, αλλά γιατί ανέθεσες σε καθέναν και καθεμία το συγκεκριμένο τραγούδι που ερμηνεύει.

    Η επιλογή των ερμηνευτών/τριών ήταν ομαδική απόφαση. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχε βέβαια η Αγαθή Δημητρούκα, η οποία πρότεινε να είναι κάποιοι/ες που δεν είχαν ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια σε στίχους Γκάτσου. Ανάλογα λοιπόν με το ύφος κάθε τραγουδιού και το νόημα των στίχων έγινε και η επιλογή του ποιος ή ποια θα το ερμήνευε.

    Ποιο είναι το τραγούδι που αγαπάς περισσότερο ή έστω ξεχωρίζεις από τον δίσκο και γιατί;

    Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Για εμένα αποτελούν μια ενιαία μουσική ενότητα.

    Ποια αίσθηση σου άφησε η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος; Θα ήθελες να μελοποιήσεις και άλλα ποιήματα του Νίκου Γκάτσου που δεν έχουν μελοποιηθεί έως τώρα;

    Ο κύκλος αυτός του Γκάτσου ήταν ο τελευταίος αμελοποίητος. Αν μπορώ να περιγράψω με δύο λέξεις το πώς αισθάνομαι για το αποτέλεσμα, αυτές θα ήταν ικανοποίηση και ευτυχία.

    Πώς ήταν η παρουσίαση του δίσκου στις 15 Δεκεμβρίου στον Σταυρό του Νότου;

    Για τα δεδομένα της εποχής της πανδημίας, στην οποία ακόμα βρισκόμαστε, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

    Και τα πιο άμεσα από τα προσεχή σχέδιά σου;

    Τον Φεβρουάριο θα συμμετάσχουμε σε ένα ευρύτερο αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο που θα πραγματοποιηθεί στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Μουσικό κουτί» και θα ακολουθήσει «Η κασέτα του Μελωδία» του ραδιοσταθμού Μελωδία, με επίκεντρο φυσικά και πάλι την «Παγωμένη θεατρίνα». Από τον Μάιο θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε τον δίσκο με ζωντανές εμφανίσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν βέβαια οι ερμηνευτές/τριες με τη συνοδεία της ορχήστρας "Ρυθμός".

    Μπορεί εκ των πραγμάτων να μην μπορέσει να μελοποιήσει ξανά Νίκο Γκάτσο, αλλά με την «Παγωμένη θεατρίνα» ο Νίκος Χιώτογλου έθεσε σίγουρα τις βάσεις για μια αξιόλογη και ενδιαφέρουσα μελλοντική διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέθανε "Ο Στρατηγός της μπάλας" , Μίμης Δομάζος! Οι ποδοσφαιρόφιλοι της Ελλάδας , ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης , του εύχονται ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Μίμης Δομάζος ήταν Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού μέσου....