Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2022

Η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου μόλις ψήφισε υπέρ του πιο ισχυρού νόμου που υπήρξε ποτέ, για να καθαρίσουν τα κοινωνικά δίκτυα!

https://avaazmedia.s3.amazonaws.com/resized_2343_372365116_cc0783b40a.jpg

Funny GIFs Celebration, Success, Victory - 60 pieces of animated picturesΦίλες και φίλοι,
Τα καταφέραμε!

Η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου μόλις ψήφισε υπέρ του πιο ισχυρού νόμου που υπήρξε ποτέ, για να καθαρίσουν τα κοινωνικά δίκτυα!

Ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε.

Απέναντί μας είχαμε ορισμένες απ’ τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο. Όμως η φωνή μας υπερίσχυσε!

Τα καταφέραμε με τη βοήθεια χιλιάδων δωρεών από μέλη του Avaaz, πλημμυρίζοντας τους αρμόδιους με τα μηνύματά μας, προτείνοντας λύσεις και δημοσιεύοντας πρωτοποριακές έρευνες για τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων.

Και καταφέραμε να γράψουμε ιστορία, σε συνεργασία με άλλες καταπληκτικές ομάδες κι αποφασισμένους νομοθέτες που άκουσαν τις φωνές μας.

Έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας – αλλά αν οι Ευρωπαίοι νομοθέτες επιμείνουν στη θέση τους μέσα στις επόμενες διαπραγματεύσεις, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) μπορεί να είναι η αρχή μιας σειράς νέων νόμων σε όλο τον κόσμο, που θα βάζουν επιτέλους τους ανθρώπους πάνω απ’ τις πλατφόρμες και τα κέρδη τους. Όποτε το Facebook, το Youtube ή το TikTok βλάπτουν τις κοινωνίες μας, είτε διαδίδοντας fake news κι εκθέτοντας παιδιά σε επιβλαβές περιεχόμενο, είτε με την κακή διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων, θα μπορούμε να τους κρατάμε υπόλογους, και με τον νόμο!




Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όμως ως τώρα εξελίσσονται με έναν μόνο στόχο: το κέρδος. Ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον διχασμό των κοινωνιών μας, την αμφισβήτηση της επιστήμης ή την αύξηση της εφηβικής κατάθλιψης.

Τώρα χάρη στον νέο νόμο, που κάποιοι αποκαλούν νέο Σύνταγμα για το Διαδίκτυο, μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα διαμορφώνεται γύρω από κοινές αξίες και θα προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες μας.

Μπορεί οι πολιτικοί να μας απογοητεύουν συχνά, όμως αυτός ο νόμος δείχνει το θετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Στο κείμενο που μόλις ψηφίστηκε συμπεριλήφθηκαν σχεδόν όλα τα αιτήματα πολιτών, ειδικών και κοινωνικών οργανώσεων. Μερικά απ’ αυτά είναι:

  • Αποτοξίνωση του αλγορίθμου – οι πλατφόρμες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προβλήματα που προκαλούν στην κοινωνία, όπως η διάδοση επικίνδυνων fake news
  • Μεγάλες κυρώσεις – Να τους επιβάλλονται πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους αν δεν διορθώσουν τα συστήματά τους – ναι εννοούμε δισεκατομμύρια ευρώ
  • Άνοιγμα μαύρου κουτιού – να επιτρέπεται σε ανεξάρτητους ελεγκτές, ερευνητές και την κοινωνία των πολιτών να ελέγχουν τις πλατφόρμες και να αποκαλύπτουν τα παραπτώματά τους
  • Κατάργηση των διαφημίσεων παρακολούθησης – να απαγορευθεί η εκμετάλλευση των παιδικών δεδομένων, όπως και των πολιτικών πεποιθήσεών ή του σεξουαλικού προσανατολισμού, που σκοπό έχουν τις στοχευμένες διαφημίσεις



Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια το Avaaz ασκεί έντονη πίεση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούν. Απ’ την ΕΕ, μέχρι τις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία, έχουμε δημοσιεύσει έρευνες για την παραπληροφόρηση και την έκτασή της, κάνοντας δημοσκοπήσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί, αξιολογώντας τις προσπάθειες των πλατφορμών για την αντιμετώπισή της κι εντοπίζοντας τις αποτυχίες τους. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τα μέλη του Avaaz. Ήταν μια τεράστια κοινή προσπάθεια. Αλλά απέδωσε. Και τώρα γράφουμε ιστορία.

Με ενθουσιασμό κι αποφασιστικότητα,

Luca, Sarah, Christoph, Joana, Nadia, Andy, Rosie, Luana, Camille, Barbara, Sam, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:
Αγγλικά:


🎉 Διάδωσε τα καλά νέα κάνοντας retweet εδώ ή κοινοποιώντας το στο Facebook εδώ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...