Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2022

Είπαμε [πολλές φορές]: ουδείς αισχύνεται σε τούτη τη χώρα.

 


Πρόκειται για μια αστεία κυβέρνηση

Γιώργος Σταματόπουλος


Oι εικόνες στην τηλεόραση είναι χαρακτηριστικές: ένα μπάχαλο, ένα χάος, όπως αρέσκονται να λένε οι ρεπόρτερ [τι άλλο να πουν;]. Εγκλωβισμένοι επί πολλές ώρες οι οδηγοί, χιλιάδες οδηγοί, και το επιτελικό κράτος κραυγαλέα απόν –στον κόσμο του, της ανεμελιάς και ανικανότητας και αδιαφορίας. Φαιδρές φιγούρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο ανανήψας Θεοδωρικάκος, και ο περιφερειάρχης Πατούλης, που πολλά αίσια έλεγαν πριν από την κακοκαιρία και τώρα καταπίνουν τη γλώσσα τους και τα μεταφέρουν όλα στον πολύ κακό καιρό –τον κακό τους τον καιρό θα έλεγαν ακόμη και οι ρεαλιστές και εχέφρονες. Ακουγα στο δελτίο ειδήσεων του Σταρ τους οδηγούς που ήσαν επί πεντέμισι ώρες στον δρόμο και δεν είχαν διανύσει παρά ένα χιλιόμετρο(!) και άλλους πολλούς «κολλημένους» επί δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε ώρες, με μικρά παιδιά και εγκύους, χωρίς νερό –κόλαση!

Και οι δυο αυτοί πολιτικοί [πολιτικοί!] οφείλουν, εάν έχουν λίγη τσίπα, να παραιτηθούν, χθες κιόλας. Ρητόρευαν ότι τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί ήσαν επί ποδός –πού, όμως, έβοσκαν; Τι μας έλεγαν, χωρίς ερυθριούσες παρειές, οι δυο αυτοί; Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους οι άνθρωποι, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός· ό,τι δηλαδή έκαναν και με τις φωτιές του καλοκαιριού: να φύγουν όλοι από τα σπίτια τους ώστε να μην έχουμε θύματα –και ας καούν περιουσίες και το σύμπαν. Τέτοιοι είναι: ολίγιστοι –και άχρηστοι.

Ποιος κρατικός μηχανισμός; Ποια προληπτική πολιτική; Ούτε τις εθνικές οδούς δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ανοιχτές, ούτε περιπολικά ούτε ασθενοφόρα στους δρόμους, στο έλεος της φύσης οι οδηγοί –να τους χαιρόμαστε, τους φαιδρούς. Ησαν πανέτοιμοι, λέει, να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες. Τι να πεις με αυτούς τους ανεκδιήγητους και ελαφρόμυαλους –πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσεις; Ναι, αλλά κάτι πρέπει να ειπωθεί, όση ιλαρότητα και θλίψη ταυτόχρονα προκαλούν οι κυβερνώντες. Να τους στείλει ο λαός [ο λαός!] στο σπίτι τους, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που δημιουργεί μια μικρή [έστω μεγάλη, αλλά σιγά τώρα] χιονόπτωση.

Ενα παραλυμένο κράτος –εν αποσυνθέσει κράτος. Συνεχίζεται η τραγωδία, πέντε η ώρα το απόγευμα· οδηγοί εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό, από τις δέκα το πρωί. Και τι τους λένε οι «υπεύθυνοι»; Σε πέντε ώρες ακόμη (!) αναμονής το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Καληνύχτα Ελλάς, καλό ξημέρωμα, ελληνικέ λαέ. Θεοδωρικάκος και Πατούλης [και πολλοί άλλοι] οφείλουν να αδειάσουν τη «γωνιά» μας. Πρόκειται πραγματικά για αστεία κυβέρνηση, που ρίχνει τις αποκλειστικές ευθύνες στην Αττική Οδό [όχι πως δεν φταίει κι αυτή], αλλά δεν είναι αυτό το μείζον· το μείζον είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι απλώς άχρηστη, είναι επικίνδυνη. Να το επαναλάβουμε: είναι επικίνδυνη για τα κοινωνικά στρώματα. Οποιος είδε [άκουσε] την «έκτακτη ενημέρωση για τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα» θα κατάλαβε προφανώς τη γελοιότητα των κυβερνητικών οργάνων –δεν χρειαζόταν δα και ιδιαίτερη οξύνοια για να αντιληφθεί κάποιος την ολιγότητα του Πατούλη, την άγνοιά του για την ελληνική κοινωνία.

Είπαμε [πολλές φορές]: ουδείς αισχύνεται σε τούτη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: