Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2022

Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας της Αλγερίας σε μια "αγέραστη" εμβληματική ταινία

Η μάχη του Αλγερίου (La battaglia di Algeri) (1966)

m.myfilm.gr/1909

 
Το αριστουργηματικό ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΓΕΡΙΑΣ του Τζίλο Ποντεκόρβο (1966), έχει έναν μοναδικό - ιστορικά - τρόπο γυρίσματος αλά σινεμά Verita με την κάμερα στο χέρι και τις σκηνές μονοπλάνα σεκάνς τόσο ρεαλιστικά λες και είναι ντοκιμαντέρ…. Το πιο πετυχημένο ψευδο-ντοκιμαντέρ στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου! Καμία σκηνή δεν είναι από αρχειακό υλικό...



Από την άποψη αυτή σε «πείθει» απόλυτα με την ψευδαίσθηση ότι δεν παρακολουθείς απλά μια ιστορική αναπαράσταση, αλλά βιώνεις ο ίδιος τα γεγονότα τη στιγμή που εκτυλίσσονται.. Η αληθοφάνεια μεταμορφώνεται σε «αλήθεια» και η δράση παραδίδει μηνύματα απαλλοτρίωσης του ανθρώπινου είδους από τις φυλετικές διακρίσεις και την οικονομική ανέχεια.


Καμιά άλλη ταινία δεν κατάφερε να εμβαθύνει ποτέ τόσο ουσιαστικά στους μηχανισμούς τρομοκρατίας που ελλοχεύουν πίσω από ένα αντάρτικο. Γιατί η υπονόμευση της Γαλλικής αποικιοκρατίας γίνεται από απλούς ανθρώπους. Καμιά ταινία, δεν επηρέασε περισσότερο την εξέλιξη του πολιτικού φιλμ όσο αυτή. Το αριστούργημα του Τζίλο Ποντεκόρβο είναι ένας αντιπολεμικός κυκεώνας που δεν περιγράφεται, βιώνεται κυριολεκτικά.


Συνοπτικά, ο δημιουργός της ταινίας 43 (+13 πλέον ) χρόνια πριν, πυροβολεί αλύπητα την οθόνη με εικόνες και στιγμές απερίγραπτης δύναμης οι οποίες έχουν την ικανότητα να διαπερνούν και να εγείρουν ενώ παραμένει επίκαιρη και μοντέρνα όσο ποτέ. Άλλωστε ο Τζίλο Ποντεκόρβο (1919-2006)


Τζίλλο Ποντεκόρβο - Βικιπαίδεια

κατέχει ξεχωριστή θέση στο στο πάνθεον της ιστορίας του Κινηματογράφου. Η ταινία του και ο ίδιος είχε προταθεί για 3 ΟΣΚΑΡ (1967 & 1969) και κέρδισε 7 βραβεία σε άλλα φεστιβάλ [BAFTA (1972) , Italian National Syndicate of Film Journalists (1967), Kinema Junpo (1968) & Venice Film Festival (1966) ].



Η Μάχη του Αλγερίου» (La Battaglia Di Algeri, 1966) ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vincenzo Capezzuto - LIVE VIDEO 🎶

Vincenzo Capezzuto (Bio) sings 'La Llorona' (trad.from Mexico) Δείτε : Τα δάκρυα της Llorona, Tears of Llorona  Εnsemble L'Arpeg...