Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2020


T.M. Logan: «Οι διακοπές»

Φίλιππος Φιλίππου
diastixo.gr


T.M. Logan: «Οι διακοπές»
Ο Τ.Μ. Λόγκαν, που γεννήθηκε στο Μπέρκσαϊρ από Άγγλο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, αλλά αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, το θρίλερ Οι διακοπές, διαδραματίζεται στη Γαλλία, σε ένα χωριό στη Μεσόγειο, όπου κάνει διακοπές μια παρέα φίλων. Σε αυτό πρωταγωνιστεί η Κέιτ, η αφηγήτρια, με τον άντρα της τον Σον και τα παιδιά της, τη Λούσι και τον Ντάνιελ. Όταν ο αγαπημένος της Σον φέρεται περίεργα, δηλαδή μοιάζει απόμακρος και εχθρικός, η Κέιτ σκέπτεται πως την απατάει με μιαν άλλη. Ορμώμενη από ζήλια, σε έναν βαθμό φυσιολογική, ψάχνει το κινητό του και ανακαλύπτει περίεργα μηνύματα, όπως «Υποψιάζεται τίποτα η Κ;» και «Το ξέρω, αλλά νιώθω τόσο άσχημα που λέω ψέματα στην Κ».
Τότε στοχάζεται πάνω στη σχέση της και στον γάμο της κι αναρωτιέται τι έγινε και ο άντρας της έμπλεξε με άλλη γυναίκα. Είναι άραγε σοβαρό; Γιατί το έκανε ο Σον, αφού η ζωή τους ήταν αρμονική και πήγαινε περίφημα; Ποια από τις τρεις φίλες της που κάνουν μαζί διακοπές προδίδει την εμπιστοσύνη της; Η παντρεμένη Ρόουαν, η επίσης παντρεμένη Τζένιφερ ή η εργένισσα Ίζι; Μα είναι δυνατόν; Αυτές είναι οι παλιότερες και οι καλύτερες φίλες της, δεν μπορεί να το πιστέψει.
Ο Λόγκαν περιγράφει με δεξιοτεχνία τις διακοπές των τεσσάρων γυναικών, των συζύγων και των παιδιών τους, διακοπές που όπως είναι ευνόητο σχεδόν καταστρέφονται από την καχυποψία, τις υπόνοιες για αχαρακτήριστες πράξεις, τις αντεγκλήσεις των παιδιών που δεν είναι όλα αγαπημένα, καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια τα κακά τους ένστικτα, με αποτέλεσμα να βασανίζονται τα υπόλοιπα. Άλλο θέμα που θίγει ο συγγραφέας είναι αυτό της εξάρτησης των ανθρώπων, συγκεκριμένα των ηρώων του, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, ένας από τους συζύγους έχει ανοίξει ψεύτικους λογαριασμούς για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των παιδιών του, που κι αυτά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα στο διαδίκτυο.
 Πρόκειται για ένα καλογραμμένο θρίλερ με τις απαραίτητες εντάσεις και ανατροπές.
Διότι το κακό με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου με το οποίο οι νέοι, κυρίως, συνδέονται με τα διαδίκτυο, έχει γενικευτεί, παντού γίνεται κατάχρηση από τους χρήστες, ενίοτε αποκαλύπτονται απάτες και, σπανιότερα, παντοειδή εγκλήματα. Διαβάζουμε: «Οι πάντες ασχολούνταν με το τηλέφωνό τους όλη την ώρα». Επίσης: «Συχνά περπατούσε στον δρόμο ή κοιτούσε μια παρέα στη στάση του λεωφορείου ή ακόμη και στα πάρκα και κυριολεκτικά όλοι είχαν το κινητό στο χέρι». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως εκτός των άλλων, ο καθένας μπορεί να τραβάει φωτογραφίες με το κινητό του σχεδόν οτιδήποτε χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Παλιότερα, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα εκείνους που κρατούσαν στο χέρι μια κάμερα, διαβάζουμε. Σήμερα κανένας δεν σκέφτεται οτιδήποτε όταν βλέπει άλλους να έχουν το κινητό τους στο χέρι, μολονότι αυτό ενδεχομένως να τους βλάψει αν περιπέσουν σε κάποιο παράπτωμα.
T M LoganΗ Κέιτ όμως έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα της κόρης της, της Λούσι, η οποία μεγαλώνει, αποκτά θηλυκότητα και ενδεχομένως να γίνει στόχος κάποιων αρσενικών της παρέας. Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο των συλλογισμών της είναι ο άντρας της – τα πράγματα χειροτερεύουν όταν βρίσκει στη βαλίτσα του κάτι προφυλακτικά. Τι τα θέλει; Ξαφνικά, το κτήμα στο οποίο διαμένουν παίρνει φωτιά, τα παιδιά κινδυνεύουν, ενώ λίγο αργότερα η Ίζι βρίσκεται νεκρή. Ποιος και γιατί τη σκότωσε; Τι συνέβη; Κατά την Κέιτ, τη σκότωσε ο Σον για να μη μιλήσει…
Οι απαντήσεις θα δοθούν στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος, κι αφού ο αναγνώστης σκεφτεί πολλά και διάφορα σχετικά την όλη υπόθεση και τους χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο θρίλερ με τις απαραίτητες εντάσεις και ανατροπές.
Οι διακοπές
T.M. Logan
μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Διόπτρα
536 σελ.
ISBN 978-960-653-042-5
Τιμή €16,60
001 patakis eshop

Ο Φίλιππος Φιλίππου είναι συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: