Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2020

Ο Gerontakos επιλέγει για εντατικό διάβασμα τα βιβλία του Τιμ Μάρσαλ για τη σημασία της Γεωγραφίας

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ-12 ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στα βιβλία του Τιμ Μάρσαλ αναδεικνύεται  η τεράστια σημασία που παίζουν

στην εποχή μας συνδυαστικά   τέσσερις καθοριστικές για την κατανόηση του ταραγμένου κόσμου μας επιστήμες : η Οικονομική γεωγραφία ,

η Γεωπολιτική,

η Ανθρωπογεωγραφία και  η Πολιτική Γεωγραφία.


Χωρίς αυτές δεν είναι δυνατό να αντιληφθούμε τις αποφάσεις των ηγετών του κόσμου , τα κίνητρα και τις επιδιώξεις τους.
Πόλεμοι τοπικοί, συγκρούσεις περιφερειακές, διαλύσεις συμμαχιών προαιώνιων φίλων και σύμπηξη ενώσεων μεταξύ προαιώνιων εχθρών, ακατανόητες αποχωρήσεις από παγκόσμιους οργανισμούς , ανάδυση φασιστικών καθεστώτων, θρησκευτικές "σταυροφορίες" και επιστροφές σε απαρχαιωμένους τρόπους ζωής, τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών, έξαρση εθνικιστικών και ρατσιστικών ιδεολογιών είναι μερικές χαρακτηριστικές ψηφίδες  από το τεράστιο παζλ του συγκλονιζόμενου επιπλέον από περιβαλλοντικά προβλήματα και πανδημίες πλανήτη μας.
Είναι αδύνατο στο σύγχρονο άνθρωπο να αναλύσει σε βάθος όσα αδιανόητα και τραγικά συμβαίνουν γύρω του με την ατελή σκευή  της σχολικής ιστορίας και τις γεμάτες  ψέματα και ηλιθιότητες  "ψευδοαναλύσεις" των ντόπιων ελληνοπαραμυθάδων.
Ο Τιμ Μάρσαλ στα βιβλία του επιχειρεί με επιτυχία να μας διαφωτίσει "γιατί ο Πούτιν έχει τόσο μεγάλη εμμονή με την Κριμαία, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν προορισμένες να εξελιχθούν σε πλανητική υπερδύναμη ή γιατί η ισχύς της Κίνας συνεχίζει να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, τότε όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ.
Η γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα… Αλλά αν δεν γνωρίζουμε γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.
To βιβλίο Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας, ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard, στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία. Είναι πια ώρα να ξαναβάλουμε το «γεω-» μπροστά από την «πολιτική».
***https://s.kathimerini.gr/resources/2019-03/timmarshall-thumb-large.jpg***************************

    Ο έγκριτος Βρετανός δημοσιογράφος Τιμ Μάρσαλ, μας καλεί να ξαναβάλουμε το «γεω» μπροστά από την «πολιτική», αν θέλουμε να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα τα διεθνή δρώμενα. Η παραίνεσή του αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα αν λάβουμε υπόψη ότι δεν μιλάει θεωρητικά ή πολιτικά, αλλά εκ πείρας έχοντας καλύψει τους πολέμους και τις διπλωματικές ενέργειες της Δύσης σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Η γεωπολιτική δεν είναι μόνο θεωρίες βασισμένες στη γεωγραφική απεικόνιση του περιβάλλοντος και στην παρατήρηση επαναλαμβανόμενων προτύπων συμπεριφοράς σε βάθος χρόνου. Είναι και η καθαυτό συμπεριφορά των κρατών, όπως εκδηλώνεται στη διεθνή κονίστρα την κάθε δεδομένη στιγμή.

    Η γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα… Αλλά αν δεν γνωρίζουμε γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

    Τι ήταν αυτό που οδήγησε τη Ρωσία να αναλάβει δράση στην Ουκρανία; Αποτύχαμε (ως Δύση) να προβλέψουμε την αντίδρασή της; Και αν ναι, γιατί; Μέχρι πού θα το πάει η Μόσχα; Νιώθει η Κίνα επιτέλους ασφαλής εντός αυτών που η ίδια θεωρεί τα φυσικά χερσαία σύνορά της και πώς αυτό θα επηρεάσει τη στάση του Πεκίνου απέναντι στη ναυτική ισχύ αλλά και στις ΗΠΑ;
    To βιβλίο Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας, ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard, στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία.
    Είναι η αποτύπωση όλων εκείνων των αδιόρατων νημάτων που οδηγούν τόσο στις ρίζες των πολιτικών και πολιτισμικών συγκρούσεων, όσο και στις επιπτώσεις τους στη σύγχρονη καθημερινότητα.
    O Tim Marshall είναι διπλωματικός συντάκτης του Sky News. Θεωρείται αυθεντία στις διεθνείς σχέσεις και έχει διατελέσει πολεμικός ανταποκριτής σε τριάντα χώρες, κάνοντας ρεπορτάζ για τους πολέμους σε Κροατία, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο και Ισραήλ, ενώ έχει καλύψει τρεις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
    Το βιβλίο Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας του Tim Marshall κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.





  • Ζωή Καραμήτρου: "Γιατί είμαστε αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" | Athens Voice

  • ΥΨΩΝΟΝΤΑΣ ΤΕΙΧΗ

    2. ΥΨΩΝΟΝΤΑΣ ΤΕΙΧΗ



    Τείχη υψώνονται παντού. Ο εθνικισμός και η πολιτική των ταυτοτήτων βρίσκονται και πάλι σε άνοδο. Φράχτες χιλιάδων χιλιομέτρων έχουν ανεγερθεί τα τελευταία δέκα χρόνια επαναπροσδιορίζοντας το πολιτικό μας τοπίο.
    Χρήμα, φυλή, θρησκεία, πολιτική: αυτά είναι που μας διχάζουν. Το τείχος του Τραμπ καταδεικνύει τόσο το διχασμένο παρελθόν τπς Αμερικής όσο και το μέλλον της. Το Σινικό Τείχος στην Κίνα διαχωρίζει «εμάς» από «εκείνους» και αντικατοπτρίζει την ανάγκη του Κόμματος να περιορίσει τις «κακές» επιρροές του καπιταλισμού. Στην Ευρώπη, ο εκρηκτικός συνδυασμός πολιτικής και μετανάστευσης απειλεί την ίδια την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
    Η κατανόηση αυτών που μας χωρίζουν, από το παρελθόν στο παρόν, είναι ουσιαστικής σημασίας για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο. Καλύπτοντας την Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδική Υποήπειρο, την Αφρική, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κορυφαίος σε θέματα γεωπολιτικής συγγραφέας Tim Marshall προσφέρει με άμεσο τρόπο και χωρίς περιστροφές μια ανάλυση των διενέξεων που θα διαμορφώσουν τον κόσμο μας τα επόμενα χρόνια.
    Εσείς σε ποια πλευρά του τείχους βρίσκεστε; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

    «Ο Marshall δεν φοβάται να κάνει σκληρές ερωτήσεις και να δώσει αιχμηρές απαντήσεις.» (Newsweek)
    «Ενημερωτικό και επίκαιρο... ένα εισαγωγικό βιβλίο στα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.» (Daily Expressions)
    «Μια επίκαιρη και συναρπαστική αναρρίχηση στα τείχη της Ιστορίας.» (Peter Frankopan, συγγραφέας του The New Silk Roads)
    «Αλήθειες που συγκλονίζουν... Ο Tim Marshall αναλαμβάνει το δύσκολο αλλά εξαιρετικά χρήσιμο έργο να προσπαθήσει να κατανοήσει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας: σ' έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο υπάρχει, καθώς φαίνεται, μια έντονη κοινωνική αντίδραση που διαρκώς δυναμώνει. Υιοθετώντας μια παγκόσμια οπτική, το "Υψώνοντας Τείχη" προσφέρει μια άκρως απαραίτητη σφαιρική εικόνα. (Northern Slant)

    Περιεχόμενα

    Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
    Εισαγωγή
    1. Το Μέγα Ηλεκτρονικό Τείχος: Κίνα
    2. Υψώστε αυτό το τείχος!: ΗΠΑ
    3. Εδαφικά τετελεσμένα: Ισραήλ και Παλαιστίνη
    4. Γραμμές στην άμμο: Η Μέση Ανατολή
    5. Ένας μαγνήτης για τους μετανάστες: Η Ινδική υποήπειρος
    6. Η κατάσταση των εθνών: Αφρική
    7. Διαρκώς στενότερη Ένωση;: Ευρώπη
    8. Ο στεναγμός των Βρετανών: Ηνωμένο Βασίλειο
    Συμπέρασμα: Οι ενδιάμεσοι χώροι
    Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...