Τρίτη, Ιουλίου 28, 2020

Οι περιπέτειές του πυροδότησαν τις δικές μας εφηβικές σκανταλιές

Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ (αγγλικά: The Adventures of Tom Sawyer)
 είναι μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν το οποίο δημοσιοποιήθηκε το 1876 και αφορά ένα αγόρι το οποίο μεγαλώνει κοντά στον Μισισιπή περί το 1840. Η πλοκή εξελίσσεται στην φανταστική πόλη του Σαιντ Πίτερσμπουργκ, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το Χάνιμπαλ, Μιζούρι, όπου έζησε ο Μαρκ Τουέιν ως αγόρι.[1] Στο μυθιστόρημα ο Τομ Σώγιερ, συχνά με τον φίλο του Χάκλμπερι Φιν, μπλέκουν σε πολυάριθμες περιπέτειες.
Ο Μαρκ Τουέιν δεν είχε γράψει κάποιο μυθιστόρημα πριν τον Τομ Σόγιερ, αλλά είχε γράψει κάποια αφηγήματα, όπως το The Innocents Abroad, το οποίο είχε γνωρίσει εμπορική επιτυχία, καθώς και δύο ολιγοσέλιδα κείμενα τα οποία σατίριζαν τα παιδικά αναγνώσματα της εποχής· το ένα αναφερόταν για ένα παιδί πρότυπο το οποίο δεν έλαβε ποτέ αναγνώριση και πέθανε και το άλλο για ένα παιδί που έλεγε συνέχεια ψέμματα και έκανα δολοπλοκίες και τελικά έγινε πλούσιο. Ο Τομ Σώγιερ είναι συνδυασμός των δύο παραπάνω παιδιών. Το όνομα Τομ Σόγιερ προέρχεται από ένα πυροσβέστη που είχε γνωρίσει ο Μαρκ Τουέιν στο Σαν Φρανσίσκο το 1863 και θεωρούνταν τοπικός ήρωας, καθώς είχε σώσει σε ένα ναυάγιο 90 άτομα.[2]
Ο Μαρκ Τουέιν έστειλε το χειρόγραφο στον εκδότη του, American Publishing Company, και ένα αντίγραφο στάλθηκε στον Τρου Γουίλιαμς για την εικονογράφηση. Ο Μαρκ Τουέιν έστειλε ένα αντίγραφο για έκδοση και στο Chatto and Windus στο Λονδίνο, το οποίο το εξέδωσε το 1876 χωρίς εικονογράφηση. Σύντομα κυκλοφόρησαν πειρατικές εκδόσεις σε Καναδά και Γερμανία. Η εικονογραφημένη έκδοση κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1876.[3] Το βιβλίο αρχικά ήταν εμπορική αποτυχία, αλλά μέχρι το θάνατο του Μαρκ Τουέιν το 1910 είχε εξελιχθεί στο πιο ευπώλητο βιβλίο του συγγραφέα.
Tom Sawyer 1876 frontispiece.jpg
Ο Τομ Σώγιερ στην εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου

Αν και επισκιάστηκε από τη συνέχειά του, τις Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, το βιβλίο θεωρείται από πολλούς ως αριστούργημα της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ενώ ήταν και ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφηκαν με γραφομηχανή. Ο Μαρκ Τουέιν έγραψε άλλα τρία βιβλία-συνέχειες με τον χαρακτήρα Τομ Σόγιερ, τις Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, το Ο Τομ Σόγερ στο εξωτερικό και ο Τομ Σόγιερ ντετέκτιβ.
Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο και περιγράφει τις εμπειρίες των αγοριών και μερικές φορές υπάρχει κοινωνικός σχολιασμός. Στη συνέχειά του, στις Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, άλλαξε την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις και ο σχολιασμός να είναι πιο προσωπικός.[4] Το βιβλίο έχει οξύνει αντιπαλότητες λόγω της χρήσης του ρατσιστικού επιθέτου nigger,[5] καθώς και την σαν καρικατούρα απεικόνιση των ιθαγενών μέσω του χαρακτήρα Ίντζουν Τζο, ο οποίος απεικονίζεται κακόβουλος μόνο και μόνο για να είναι κακόβουλος, ενώ δεν λυτρώνεται ποτέ από τον Τουέιν και πεθαίνει αγωνιωδώς σε μία σπηλιά με τον θάνατό του να αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Ο Ρεβάρτ υποδεικνύει ότι οι ενήλικες στο μυθιστόρημα κατηγορούν το ινδιάνικο αίμα του ως αιτία του κακού του.[6]

Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ - Βικιπαίδεια

 

Τομ Σόγιερ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /Τα βιβλία που αγαπήσαμε..

 http://www.gutenberg.org/files/74/74-h/images/01-017.jpg




The Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain - Gutenberg -Free Ebook


 Η ΤΑΙΝΙΑ
Μια πολύ καλή μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη

The Adventures of Tom Sawyer (1938 film) - Wikipedia

 

Tom Sawyer at the Movies - Mark Twain in His Times



Δεν υπάρχουν σχόλια: