Πέμπτη, Ιουλίου 23, 2020

Ζέρβας: και αρχαιοθραύστης και "πατριώτης εθνικιστής" ! Γίνεται; Ναι, όταν είσαι Ζέρβας!


Ο Ζέρβας αποφασίζει να σταθεί απέναντι σε όσους παλεύουν για τα αρχαία



H οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε σήμερα το αδιανόητο. Τη νομική εμπλοκή του δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα φλέγον ζήτημα για την πόλη, αυτό του σταθμού Βενιζέλου.
Ενέκρινε πρόταση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, να προχωρήσει σε πρόσθετη παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Η Υπεράσπιση της απόσπασης


Η θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, υπέρ της απόφασης Μενδώνη είναι γνωστή και πολλάκις εκφρασμένη. Σε ένα  θέμα που έχει διχάσει την πόλη και παρά την αντίθετη άποψη του συνόλου των επιστημονικών φορέων που τάσσεται υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.
Τώρα η θέση Ζέρβα βρίσκει και την έμπρακτη εφαρμογή της, ως  χείρα νομικής βοήθειας στην υπουργό Πολιτισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
“Ο δήμαρχος αμφισβητεί το δικαίωμα πολιτών και φορέων (αλλά και δεκάδων εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων της αρχαιολογίας και του πολιτισμού) να έχουν διαφορετική γνώμη από Αυτόν. Με ειρωνείες, του τύπου «ενεργοί συμπολίτες» και «ευαίσθητες συλλογικότητες», με χαμηλού επιπέδου χαρακτηρισμούς, όπως, «Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό», με την εκτόξευση αλλοπρόσαλλων κατηγοριών περί στοχεύσεων για «την ακύρωση του έργου», είχε γράψει στην parallaximag προ ημερών ο Νίκος Φωτίου, με αφορμή τον πρώτο χρόνο της διοίκησης Ζέρβα.
Υπενθυμίζεται ότι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας πρόκειται να  συζητηθεί η δεύτερη προσφυγή της “Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και η κοινή προσφυγή της  “Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” και της “Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρεία” κατά της απόφασης Μενδώνη.

Η πρωτοβουλία για τη σχετική γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του δήμου, ανήκει στον ίδιο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Μετά την κατάθεση της πρώτης προσφυγής στο ΣτΕ, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε από την υπηρεσία να εξετάσει το περιεχόμενό της και να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν θα πρέπει ή όχι ο δήμος να ασκήσει παρέμβαση κατά την εκδίκαση της προσφυγής.
Στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Επειδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προφανές και άμεσο έννομο συμφέρον να εμπλακεί στην ανοιγείσα δίκη αλλά και καθήκον να υπεραμυνθεί του κύρους της προσβαλλομένης Υ.Α., στο μέτρο που αυτή εκφράζει τις απόψεις που η δημοτική Αρχή πρεσβεύει επί του ζητήματος και καθόσον το επίδικο ζήτημα αφορά θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομία και ιστορία της πόλης, όπως εξάλλου ευθέως συνάγεται από τα οριζόμενα στο άρθρο 75 παρ. στ ́ περ. 6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. ”
Σημειώνεται επιπλέον στη γνωμοδότηση  πως “σε περίπτωση που αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή η άσκηση παρέμβασης στην παραπάνω δίκη, να ανατεθεί ο συνολικός χειρισμός της υπόθεσης σε εξωτερικό δικηγόρο που διαθέτει ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση”.
Η απόφαση για την νομική εμπλοκή του δήμου, πάρθηκε  στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ο διορισμός του δικηγόρου Μάρκου Παπαζήση για την άσκηση της παρέμβασης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας ωστόσο, πάρθηκε 5 μέρες πριν, στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με έγγραφο του  Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης Δημάρχου. (ΑΜΔΣΘ 2425).
Ο δήμαρχος φαίνεται να μην έτρεφε  καμία αμφιβολία για την έγκριση της δικαστικής παρέμβασης του δήμου,  από την Οικονομική Επιτροπή.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Στη συνεδρίαση  δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από τα  μέλη της Οικονομικής Επιτροπής,  Ανδρέα Κουράκη της “ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης” και Έλλη Χρυσίδου της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”.
«Για κλάματα και για γέλια, η διοίκηση του Δήμου!
Για μια ακόμη φορά και για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την πόλη ,με τον δήμαρχο “όλων των πολιτών”, όπως θέλει να φαντάζεται ,αλλά ταυτόχρονο με τις ενέργειές του και την όλο και περισσότερο εμπλοκή του στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου,ενισχύει το διχαστικό κλίμα μεταξυ των πολιτών,σήμερα στην Οικονομική επιτροπή όπου εισήχθη το θέμα,για την άσκηση παρέμβασης του Δήμου ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας υπέρ της Υπουργού Πολιτισμού…και βέβαια η επιπολαιότητα και η βιασύνη του δημάρχου μήπως και δεν προλάβει είχε σαν αποτέλεσμα” τραγικό” και αστείο λάθος!
Η γνωμοδότηση της ΝΥ στην αρχή αναφέρεται σωστά η ΥΑ της Μενδώνη, υπέρ της οποίας παρεμβαίνει ο Δήμος, στο τέλος της 4ης και στην αρχή της 5ης σελίδας αναφέρεται η ΥΑ Μπαλτά τον Οκτώβριο 2015, με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου , δηλ.αυτήν την οποία πολεμά ο δήμαρχος και οι άλλοι, για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων και ζητείται η έγκριση παρέμβασης για την ΥΑ Μπαλτά. Μύλος... άντε τώρα να τα μαζέψουμε!» είπε η Έλλη Χρυσίδου.
Καταψήφισαν την γνωμοδότηση που την χαρακτηρίζουν “απαράδεκτη” και προτάσσουν την αυτονόητη ουδετερότητα που θα έπρεπε να τηρεί στο θέμα ο δήμος Θεσσαλονίκης. “Ο δήμος θα έπρεπε να τηρήσει στάση ουδετερότητας μιας και το σύνολο σχεδόν, των επιστημονικών φορέων έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του σταθμού, χωρίς την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, υπάρχει εφαρμόσιμη τεχνική λύση την οποία ο δήμος επιμένει να μην την αναγνωρίζει”, δηλώνει ο Ανδρέας Κουράκης.
Την ίδια ώρα σε σχετική  ανακοίνωσή της η Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζει:
“Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει τα πάντα προκειμένου όχι να μην καθυστερήσει το έργο του Μετρό́, αλλά́ για να μη δικαιωθεί́ η αντίθετη άποψη που λέει πως η Ιστορία δεν τεμαχίζεται και αποτελεί́ αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας.
Γι’ ακόμη μια φορά́ υπερθεματίζει σε σχέση με την κυβέρνηση ακόμη και με την Αττικό́ Μετρό́ ΑΕ, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες του για την πορεία του έργου και τις ατυχείς επιλογές του.
Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό́ Βενιζέλου, δηλαδή́ η μη λύση, του έχει γίνει εμμονή́. Ο κ. Ζέρβας παίζει στοίχημα με την κληρονομιά́ της πόλης και με το σημαντικότερο έργο υποδομής. Μετά του απαραιτήτου επικοινωνιακού́ σόου των εντυπώσεων. Έχουμε Δημοκρατία, έχουμε Δικαιοσύνη. Δεν έχετε εμπιστοσύνη κ. Ζέρβα στους θεσμούς; Η κ. Μενδώνη χρειάζεται τη στήριξή σας; Προς τι η πρεμούρα;” τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 55.696 άνθρωποι για να σωθεί η Ιστορία της πόλης;

Original text



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...