Περιοδικό Slate: «Η Ελλάδα, νέα ανελεύθερη δημοκρατία;»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρέπει προς τον αυταρχισμό
Με τίτλο «Η Ελλάδα, νέα ανελεύθερη δημοκρατία;», η γαλλική έκδοση του ψηφιακού περιοδικού
Slate κατακεραυνώνει τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την στροφή της στην οπισθοδρόμηση.
Στο άρθρο που υπογράφει ο Ελληνογάλλος δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κώττης γίνεται μια αναδρομή των αυταρχικών πολιτικών και νομοσχεδίων που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση στον ένα χρόνο διακυβέρνησής της. «Μεταρρύθμιση του νόμου ασύλου το Νοέμβριο, δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά τον Φεβρουάριο, έξωση των προσφύγων από τα καταλύματά τους τον Ιούνιο», ψήφιση του «αμφιλεγόμενου νόμου για τις διαδηλώσεις τον Ιούλιο», φέρουν τη σφραγίδα της συντηρητικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Διαδηλώσεις και αστυνομική βία
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις διαδηλώσεις, η οποία απευθύνεται «στην πιο δεξιά πτέρυγα» του κόμματος, καθώς και «στους μικρούς εμπόρους των κέντρων των πόλεων που αποτελούν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνεται «η αύξηση της αστυνομικής βίας και των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επανειλημμένως, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την ελληνική αστυνομία».«Η άσκηση αυστηρότερης πολιτικής όσον αφορά τους εκτοπισθέντες αποτελεί πάγια πολιτική μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει το Slate καταγγέλλοντας «τη χρήση βίας προς τους ευάλωτους πληθυσμούς» τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να αποθαρρύνει από το να έρθουν στη χώρα. Αναφέρεται, επίσης, η πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών ως προς την αντιμετώπιση της Covid-19, δεδομένου ότι ενώ στις 4 Μαϊου η χώρα βγήκε από το lockdown, αυτό παρατάθηκε πέντε φορές, ως τις 19 Ιουλίου, στις δομές των προσφύγων.
Επίθεση στον αντιπολιτευόμενο Τύπο
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις δοσοληψίες μεταξύ κυβέρνησης και φιλικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και τις συνήθεις επιθέσεις προς τα αντιπολιτευόμενα μέσα «από μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να αποσταθεροποιεί προς όφελός της το μιντιακό περιβάλλον και να αναπτύσσει με αυτό τον τρόπο ένα δίκτυο οικονομικής και πολιτικής επιρροής».__________________
ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
«Les principaux détenteurs de médias sont des hommes d'affaires qui font du business avec l'État», décrit Nikos Smyrnaios, professeur en sciences de l'information et de la communication à l'université de Toulouse.Il y a une dépendance économique des médias aux affaires de leurs propriétaires avec l'État, poursuit-il. Il existe aujourd'hui une unanimité dans un traitement de l'information favorable à la Nouvelle Démocratie.» La presse d'opposition, très faible, se trouve régulièrement attaquée par un gouvernement qui n'hésite pas à déséquilibrer le jeu médiatique en sa faveur et ainsi développer un réseau d'influence économique et politique.
«Οι κύριοι κάτοχοι των ΜΜΕ είναι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές με το κράτος», περιγράφει ο Νίκος Σμυρναίος, καθηγητής Επιστημών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.
«Τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώνται οικονομικά από τις δοσοληψίες των ιδιοκτητών τους με το κράτος», συνεχίζει . «Υπάρχει σήμερα ομοφωνία στην επεξεργασία πληροφοριών ευνοϊκών για τη Νέα Δημοκρατία.»
Ο πολύ αδύναμος αντιπολιτευόμενος τύπος δέχεται τακτικά επίθεση από μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να παίξει ετεροβαρώς το παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης υπέρ αυτής και έτσι να αναπτύξει ένα δίκτυο οικονομικής και πολιτικής επιρροής.
________________________________________________
Η αδιαφανής και άνευ εξηγήσεων διανομή των 20 εκατομμυρίων ευρώ με αφορμή τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» καταγγέλλεται στο άρθρο, το οποίο μάλιστα παραπέμπει στην επίσημη επιστολή - καταπέλτη προς την ελληνική κυβέρνηση που απέστειλε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡI), στην οποία τονίζεται ο αποκλεισμός του Documento από τις δύο καμπάνιες ενημέρωσης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα Γαλλικά: La Grèce, nouvelle démocratie illibérale?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου