Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019

Πόλα Νέγκρι : η femme fatale της εποχής του Μεσοπολέμου



Πόλα Νέγκρι (Barbara Apolonia Chalupec) (1894 - 1987): η femme fatale της εποχής του Μεσοπολέμου

 Πολωνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια , πρωταγωνίστρια με παγκόσμια επιτυχία ταινιών  του βωβού αλλά και του ομιλούντος κινηματογράφου. Η πρώτη της ταινία  Slave of the Senses , το 1914., την παρακίνησε να δοκιμάσει την τύχη της , το 1917, στο Βερολίνο, όπου , γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Το 1923 έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου η καριέρα της απογειώθηκε και  έζησε  μια ονειρεμένη για ένα πρώην φτωχοκόριτσο ζωή, μέσα στα πλούτη και συνάπτοντας  πολλούς ερωτικούς δεσμούς, μεταξύ των οποίων με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον γόητα του βωβού κινηματογράφου Ροδόλφο Βαλεντίνο. To 1929  όμως η μεγάλη ντίβα έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στο μεγάλο Κραχ.

Ο κλονισμός από την οικονομική της καταστροφή και τα δύο διαζύγιά της την ώθησαν να επιστρέψει στη Γερμανία, όπου συνέχισε την πετυχημένη καριέρα της  . Ο Χίτλερ  υπήρξε μεγάλος θαυμαστής της και λέγεται ότι την ερωτεύτηκε , όταν την είδε στην ταινία Mazurka (1935). Οι
φήμες ότι οι δυο τους είχαν συνάψει ερωτική σχέση πρέπει να είναι ανυπόστατες , διότι η  Πόλα Νέγκρι  εγκατέλειψε  την Γερμανία, το 1938 επειδή  ήταν εβραϊκής καταγωγής και  η μοίρα της θα ήταν προδιαγεγραμμένη, όταν θα το ανακάλυπταν οι  Ναζί. 

Σημειωτέον ότι η ταινία έγινε από την Cine-Allianz, της οποίας οι Εβραίοι ιδιοκτήτες Arnold Pressburger και Gregor Rabinovitch εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας

Πόλα Νέγκρι - Βικιπαίδεια

 


  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια: