Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2019

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ


Μαζική η διαδήλωση υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου!









17 Δεκεμβρίου 2019
Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν σήμερα το απόγευμα το παρών, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 μμ, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, με αίτημα την παραμονή και όχι την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων, από τον, υπό κατασκευή, σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Την συγκέντρωση οργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», και στήριξαν δημοτικές παρατάξεις, κόμματα και πολιτικές  οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων και κατά του ξηλώματος του αρχαιολογικού χώρου. Ο στόχος της διαμαρτυρίας είναι να σταλεί ένα μαζικό όχι στην απόφαση της κυβέρνησης, της Αττικό Μετρό και της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, να διαλύσουν και να απομακρύνουν το βυζαντινό μνημειακό σύνολο της Βενιζέλου και να το επανατοποθετήσουν, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου, δηλαδή μετά το 2023. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών, «η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί ενάντια στις μεθοδεύσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να περάσει από το ΚΑΣ την αλλαγή της μελέτης κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου και να ακυρώσει την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης οφείλουμε να διατηρήσουμε το σημαντικότερο βυζαντινό μνημειακό σύνολο που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του Μετρό αλώβητο, επισκέψιμο, διδακτικό».
Να σημειωθεί επίσης, πως αύριο εκτάκτως και εσπευσμένα, και υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει την τεχνική μελέτη για την απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων, που έχουν βρεθεί στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Έκλεισε το κέντρο της πόλης
Λόγω της συγκέντρωσης, έχει προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας.
Στη συγκέντρωση συμμετέχουν απλοί πολίτες που θέλουν να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης αλλά και πολλά πολιτικά στελέχη, κυρίως από το χώρο της αριστεράς. Ξεχωρίζουν και πολλοί «μετρόπληκτοι» που αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα καθυστερήσει για αρκετά ακόμα χρόνια την αποπεράτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Χρήστο Γιαννούλη, στελέχη της αυτοδιοίκησης και του ΑΠΘ, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Αργύρης Μπακιρτζής. «Η πόλη και ο λαός της Θεσσαλονίκης δε θα αφήσουν να συμβεί αυτό που σχεδιάζουν», τόνισε ο Χ. Γιαννούλης, ενώ ο Α. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε πως «ο κ. Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά τη Θεσσαλονίκη και το αίτημα είναι να ακούσει το αίτημα των πολιτών».

*

Μαζική η διαδήλωση υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου (εκτενές βίντεο με ομιλίες)

*Θεσσαλονίκη: «Όχι» από τους πολίτες για την απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου

**Αγγελικής Τριαρίδου: "Η Θεσσαλονίκη των αιώνων"

 

  https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s851x315/79458088_2943276092407983_4708987510380822528_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ohc=7U8hrmOS4GUAQmnupMuY5alZ4jUpdxjAy2MPtgvnaJifA1CpL0vW6eTpA&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&oh=2d9637753c80a50087ba5a4158bc141d&oe=5EAEC137Nίκος Μπελαβίλας : «Αυτός είναι ο Decumanus Maximus της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής αυτοκρατορίας. Με την Καμάρα στο βάθος. Για τα ερείπια αυτού του δρόμου θα αποφασίσει αύριο το ΚΑΣ σε μία από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις του. 

Ας θυμήσουμε ότι οι Τούρκοι αρχαιολόγοι, όταν σε αντίστοιχο έργο εντοπίστηκαν τα ίχνη του βυζαντινού λιμανιού του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη,  σταμάτησαν τα πάντα και προκήρυξαν το 2012, διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Είναι ένα παράδειγμα πολιτισμού!»

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...