Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25, 2019

Γιατί παθιαζόμαστε με τα Χριστούγεννα;


 Τα καλύτερα τραγούδια για τα Χριστούγεννα από όλο τον κόσμο

 

Το «πάθος» των Χριστουγέννων

Δρ. Γιώργος Γιαννούσης
psychologynow.gr

Το «πάθος» των Χριστουγέννων

Στις γιορτές γράψε την ιστορία των δικών σου ονείρων και ζήσε με πάθος, διότι εσύ είσαι η γιορτινή ατμόσφαιρα.


Όχι τα Χριστούγεννα δεν είναι καταθλιπτικά, ούτε πληκτικά, είναι καταπληκτικά, γιατί μας θυμίζουν την ευθύνη να ζούμε με πάθος και να ονειρευόμαστε. Μας θυμίζουν τη μαγεία των σχέσεων και τη χαρά του μοιράσματος, την ευτυχία και την ευθύνη να αγαπάς και να φροντίζεις. Την απροϋπόθετη συνθήκη να ζεις τη ζωή σου με πάθος κι όχι με πάθη, δηλαδή φορτώνοντάς την, ειδικά τις γιορτινές μέρες, με προσδοκίες, με δανεικές και πρόσκαιρες χαρές, αλλά παίρνοντας την ευθύνη να γίνεις εσύ η χαρά.
Γιορτή είναι επομένως να κάνεις κάτι με πάθος, κάτι όμως που να μη χρειάζεται μόνο να καταναλώνεις, παρά να κάνεις κάτι που δεν κοστίζει ή κοστίζει ελάχιστα. Όπως πάθος για να φτιάξεις γλυκά, πάθος για να φροντίσεις τους δικούς σου ανθρώπους, πάθος για να σχετιστείς, πάθος για να μάθεις κάτι, πάθος για να σχεδιάσεις κάτι, πάθος για να κατανοήσεις, και κυρίως πάθος για να ονειρευτείς.
Ο Μίλαν Κούντερα γράφει πως το όνειρο είναι η απόδειξη, ότι το να φαντάζεται, το να ονειρεύεται αυτό που δεν έχει υπάρξει, είναι μια από τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου.
Το όνειρο «πιστοποιεί» τον άνθρωπο, δίνει υπόσταση και νόημα στη ζωή του και κυρίως τον συνδέει με τον σκοπό της ύπαρξής του. Έχει μια ιερότητα το όνειρο, σε συνδέει με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου, με την ελπίδα της προσωπικής σου αναγέννησης, με την βαθύτατη ανάγκη να πιστέψεις στον εαυτό σου.
Τα όνειρα σε συνδέουν λοιπόν με την ζωή και τη δράση κι όχι με την, απαραίτητη και χρήσιμη κατά τα άλλα ονειροπόληση. Είναι, δηλαδή, διαφορετικό να ονειρεύεσαι την προσωπική σου πορεία και να μοχθείς να γίνουν τα όνειρά σου αληθινά, από το να ονειροπολείς μονάχα.
Τα όνειρα είναι ο συγγραφέας των προσωπικών μας μύθων και αφηγήσεων, πάνω σε αυτά γράφονται οι προσωπικές μας ιστορίες. Σήμερα όμως είναι σαν να έχουμε ξεχάσει πως να χτίζουμε ιστορίες και να υφαίνουμε μύθους μέσα από την κατάκτηση των ονείρων μας.


Διαβάστε σχετικά: Τι γιορτάζουμε τελικά τα Χριστούγεννα;


Είναι σαν να υπάρχει μια διάχυτη διαταραχή ανεμπιστοσύνης στον εαυτό, που τείνει να γίνει μύθευμα, το μύθευμα μιας ανεπάρκειας του «όλα είναι δύσκολα, δεν μπορώ, δεν είμαι ικανός για τίποτα», κάτι αντίστοιχο του μυθεύματος τα Χριστούγεννα φέρνουν θλίψη και δημιουργούν κατάθλιψη.
Οι γιορτινές μέρες που έρχονται είναι ιδανικές για μια αντιστροφή του παραπάνω «μυθεύματος» σε αυτό του πιστεύω σε μένα, αξίζω να ονειρεύομαι και μπορώ να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Πως; Τα όνειρα σου δείχνουν το δρόμο, το πάθος είναι το όχημα για να φτάσεις σε αυτά.
Στις γιορτές γράψε την ιστορία των δικών σου ονείρων και ζήσε με πάθος, διότι εσύ είσαι η γιορτινή ατμόσφαιρα.

ΥΓ. Είναι αυτονόητο να κατανοήσουμε γιατί τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς «ανθεί» το έθιμο του τζόγου. Η πράσινη τσόχα γίνεται το σκηνικό ενός πάθους, το οποίο συμβολίζει τα τελευταία χρόνια τον άνθρωπο που δεν πασχίζει να δημιουργήσει, παρά μόνο περιμένει την τύχη να δουλέψει για αυτόν. Τον άνθρωπο που ποντάρει τη ζωή του στην προσδοκία και τον μύθο πως αυτή του χρωστά και οφείλει να του φέρει ότι επιθυμεί. Αλίμονο σε όσους υφαίνουν τέτοιους κι άλλους αντίστοιχους προσωπικούς μύθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...