12o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία (24-27/5/2018)
Το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs του Freiburg, την Ακαδημία Επιστημών της Χαϊδελβέργης και το Università degli Studi της Γένοβας διοργανώνει στις 24 – 27 Μαΐου, 2018, στη Θεσσαλονίκη, το 12ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία και συγκεκριμένα για το ζήτημα του κατακερματισμού στο αρχαίο δράμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.lit.auth.gr/node/5775Colloquium Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Τομέα ΜΝΕΣ, ΑΠΘ (13/12/17)
Colloquium Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Τομέα ΜΝΕΣ, ΑΠΘ
Διοργανώνεται από την κατεύθυνση Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τομέα
Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας και το Εργαστήριο Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής.
Ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Martin Vöhler, θα μιλήσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19.00, με θέμα: «Ο Κλασικισμός σε τρεις εκδοχές: ‘Λογγίνος’ - Winckelmann - Nietzsche». Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπουδαστήριο Μ.Ν.Ε.Σ., αίθουσα 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.).Επιστημονικό Συνέδριο: Άνθρωποι και Ζώα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές ως σήμερα (16-18/5/18)
Στις 16-17 Μαΐου 2018 πρόκειται να διεξαχθεί Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Άνθρωποι και Ζώα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές ως σήμερα». Το Συνέδριο θα γίνει στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Στη Διημερίδα αυτή θα συμμετάσχουν καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και του βορειοελλαδικού χώρου. Θα ζητηθεί επίσης η συνεργασία της Νομικής και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τίτλο και περίληψη 200-250 λέξεων στην Οργανωτική Επιτροπή της Διημερίδας μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση sstavrak@lit.auth.gr . Η ενημέρωση για την αποδοχή ή μη των προτάσεων από την Επιστημονική Επιτροπή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2018.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Πληροφορίες (msword, 17KB)Αφιέρωμα στη μνήμη του Σαράντου Παυλέα (14/12/17)
Το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι απόφοιτοι του 1965 και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Σχολείου διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαράντο Παυλέα (1917-2005), ποιητή και φιλόλογο, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Σχολείου.
Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κεχαγιόγλου για το ποιητικό του έργο και ο Σαράντης Ζαφειρόπουλος για τη διδακτική του δράση. Μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου θα απαγγείλουν ποιήματα του
Συνέντευξη του Σαράντου Παυλέα (Σαράντος Παυλέας 1917-2005- Βικιπαίδεια) στον Στέλιο Λουκά και την εκπομπή "...και η γλώσσα είναι πατρίδα" (1996).
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Στρατιωτικές επεμβάσεις και δικτατορίες στην Ελλάδα (16-17/12/17)
Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Στρατιωτικές επεμβάσεις και δικτατορίες στην Ελλάδα. Το Συνέδριο θα γίνει στις 16-17 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα τέχνης & πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος", Άργος.Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Πρόγραμμα (pdf, 1.17MB)Συνέδριο: Hellenistic Alexandria: celebrating 24 centuries (13-15/12/17)
Για τον εορτασμό των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη, του Μουσείου της Ακρόπολης, του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν Συνέδριο με τίτλο “Hellenistic Alexandria: celebrating 24 centuries”. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο http://www.hellenistic-alexandria.com/schedule/.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.hellenistic-alexandria.com/ και https://www.auth.gr/news/conferences/24823
Παρουσίαση βιβλίου "Άγιος Νικόλαος. Λόγοι Επιφανών Βυζαντινών Λογίων" (12/12/2017)
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, οι εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ και το βιβλιοχαρτοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χαράλαμπου Στεργιούλη με τίτλο: "Άγιος Νικόλαος. Λόγοι Επιφανών Βυζαντινών Λογίων", που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:30 μ.μ. στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας (Ανθίμου Γαζή 35) με ομιλητές τους:
Βασίλη Κατσαρό,
Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
σεβ. μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο
Πρόεδρο Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο σεβ. μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. ΙγνάτιοςΈκθεση: Εαυτούς και Αλλήλους, Από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση "Εαυτούς και Αλλήλους, Από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου"
στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20), την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 8.00 μ.μ.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 400 έργα (λάδια, σχέδια, γλυπτά, χειρόγραφα και φωτογραφίες), κατά κύριο λόγο προσωπογραφίες, από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα των Θ. Απάρτη, Δ. Διαμαντόπουλου, Φ. Κόντογλου, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Παππά, Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, L. de Nobili, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Λάππα, Τ. Μαντζαβίνου, Γ. Μαυροείδη, Μ. Μπιτσάκη, Χ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Θ. Παπαγιάννη, Ε. Σακαγιάν, Ν. Στεφάνου, Β. Φωτόπουλου, Γ. Ψυχοπαίδη.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.miet.gr/event-list/event-Eaytoys-kai-Allhloys
Ομιλία: Τα κόμικς στην εκπαίδευση, ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης
Ο συγγραφέας - εκπαιδευτικός Τάσος Αποστολίδης θα μιλήσει για: "Τα κόμικς στην εκπαίδευση, ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης", την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στις 18:30 – 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στους λάτρεις των κόμικς.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.life-events.gr/politismos/ta-komiks-stin-ekpaidefsi-s...
Συνέδριο: Hellenistic Alexandria: celebrating 24 centuries (13-15/12/17)
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο http://www.hellenistic-alexandria.com/schedule/.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.hellenistic-alexandria.com/ και https://www.auth.gr/news/conferences/24823
Ημερίδα: Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Πνευματική Ιδιοκτησία (14/12/17)
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@opi.gr μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2017.
Για το πρόγραμμα, βλ. http://news.osdel.gr/nl/attachments/programme_libraries.pdf
Συμπόσιο προς τιμήν της Έρης Σταυροπούλου: Θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του 20ού αιώνα (14-16/12/17)
Ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συμπόσιο προς τιμήν της Έρης Σταυροπούλου, με θέμα: Θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Το συμπόσιο θα γίνει στις 14-16 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ.
Για πληροφορίες και το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Πρόγραμμα (pdf, 456KB)Πρόσκληση συμμετοχής στη Β'[Θ] Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων (13-15/12/17)
Στο συνέδριο καλούνται να συμμετάσχουν Έλληνες Βυζαντινολόγοι και υποψήφιοι διδάκτορες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής*, καθώς και ξένοι Βυζαντινολόγοι που εργάζονται σε ελληνικά ιδρύματα, οι οποίοι θεραπεύουν τομείς της βυζαντινολογίας, όπως ιστορία, αρχαιολογία και τέχνη, φιλολογία, δίκαιο, μουσική, πρόσληψη του Βυζαντίου κατά τους νεότερους χρόνους, κ.ά.
Οι ανακοινώσεις θα έχουν διάρκεια δεκαπέντε λεπτών και θα γίνουν κατά προτίμηση στην ελληνική γλώσσα και δευτερευόντως στην αγγλική, γαλλική και γερμανική. Εκτός των θεματικών ανακοινώσεων προβλέπονται και ανακοινώσεις ερευνητικών προγραμμάτων.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση παρακαλούνται να στείλουν δήλωση συμμετοχής έως τις 24 Απριλίου 2017 και περίληψη της ανακοίνωσής τους (περίπου 350 λέξεις) έως τις 30 Ιουνίου 2017. Οι ανακοινώσεις υποψήφιων διδακτόρων θα πρέπει να συνοδεύονται από γραπτή έγκριση του επόπτη καθηγητή. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν (χωρίς ανακοίνωση) στις εργασίες της Συνάντησης παρακαλούνται να το δηλώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2017, συμπληρώνοντας επίσης τη συνημμένη δήλωση.
Οι υποβληθείσες περιλήψεις θα κριθούν από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Β΄[Θ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, Ειρήνη-Σοφία Κιαπίδου, Φεβρωνία Νούσια, Στέση Αθήνη, Ανδρέα Γκουτζιουκώστα, Μαρίνα Δετοράκη, Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη-Κοκκίνη, Μαρία Ξανθοπούλου, Γιώργο Πάλλη, Ελευθερία Παπαγιάννη, Χρήστο Σταυράκο, Hλία Ταξίδη, Γιώργο Τσιγάρα και Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
Για περισσότερες πληροφορίες και τη δήλωση συμμετοχής, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής (msword, 40KBΔύο νέοι κύκλοι μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης
Για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018, θα λειτουργήσουν οι εξής θεματικοί κύκλοι:
"Το παιδί στον σύγχρονο κόσμο: κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις", που θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, 19:00-21:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου)
"Λόγος για τη ζωή, από την αρχαιότητα ως σήμερα", που θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, 19:00-21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2)
Για τα αναλυτικά προγράμματα διαλέξεων, βλ. συνημμένα αρχεία και την ιστοσελίδα: https://thessaloniki.gr/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bc/
Συνημμένα
- πρόγραμμα διαλέξεων για το παιδί στον σύγχρονο κόσμο (pdf, 65KB)
- πρόγραμμα διαλέξεων για τη ζωή από την αρχαιότητα ως σήμερα (pdf, 78KB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου