Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016

Μολυσμένο νερό στη Χαλκιδική!

Πηγή: thepressproject.gr
 
Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και βαρέων μετάλλων βρέθηκαν σε ρέμα της Χαλκιδικής, κοντά στη μεταλλευτική ζώνη των Σκουριών. Το θέμα αποκάλυψε με άρθρο της η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού, ενώ ο Δήμος Αριστοτέλη, αν και αποκαλεί το δημοσίευμα «συκοφαντικό», παραδέχεται τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης
φωτογραφία του Κοκκινόλακκα από τον Απρίλιο του 2015
Η υπόθεση βρέθηκε στη δημοσιότητα όταν η Νέλλη Ψαρρού με άρθρο της αποκάλυψε τον ακαριαίο θάνατο ενός κοπαδιού 40 ζώων στο δήμο Αριστοτέλη, με πιθανότερη αιτία το ότι ήπιαν νερό από ένα ρέμα της περιοχής. Το ρέμα βρίσκεται στο σημείο «εκεί όπου ενώνεται ο Κοκκινόλακας (που κατεβαίνει από την προϋπάρχουσα μεταλλευτική ζώνη του Μαντέμ Λάκου) και ο Ασπρόλακας (που κατεβαίνει από την καινούρια μεταλλευτική ζώνη των Σκουριών), και μετά χύνεται στον κόλπο της Ιερισσού»

Σύμφωνα με όσα υποστήριζε η δημοσιογράφος, η χημική ανάλυση των δειγμάτων νερού από το ρέμα έδειξε μια εξωφρενική περιεκτικότητα σε αρσενικό, της τάξης των 580 μg/l, όταν το όριο για το πόσιμο νερό βρίσκεται στα 10 μg/l. Οι αναλύσεις κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη, που όμως δεν δημοσιοποίησε το περιστατικό.

«Συκοφαντικό» αλλά αληθές


Η ανάρτηση της δημοσιογράφου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και ανάγκασε τον Δήμο Αριστοτέλη να απαντήσει στο δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε «συκοφαντικό». Στην ανακοίνωση του ο δήμος επιτίθεται στη δημοσιογράφο, καταλογίζοντας της «μοναδικό μυθιστορηματικό ύφος» και «εξαιρετική ελαφρότητα». Ωστόσο, όσον αφορά την ουσία της καταγγελίας, ο δήμος αποδέχεται πλήρως την εγκυρότητα του άρθρου και επβεβαιώνει την καταγγελία για το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα στο νερό.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Δήμου «όταν διαπιστώθηκε  ροή επιφανειακού ύδατος  στην περιοχή που συνέβη το γεγονός, παρουσία υπαλλήλων του και με τη συνεργασία του ΚΕΠΑΜΑΧ, προέβη σε λήψη δειγμάτων νερού από το σημείο που υποδείχθηκε, τα οποία στάλθηκαν για αναλύσεις». Η ανάλυση των δειγμάτων, σύμφωνα με το δήμο, έδειξε «ότι πράγματι υπήρχαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων». Όσον αφορά το γιατί τα αποτελέσματα κρατήθηκαν εν κρυπτώ, ο δήμος υποστηρίζει ότι το θέμα είναι πλέον αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, γι αυτο οι αναλύσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Η κίνηση αυτή του δήμου έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς τόσο η δημοσιογράφος στο άρθρο της, αλλά και κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καταγγέλλουν ότι ζήτησαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ωστόσο δεν τους δόθηκαν. «Kι αν δεν το είχε αποκαλύψει η Νέλλη Ψαρρού» αναρωτιέται το Παρατηρητήριο, που υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης του ΚΕΠΑΜΑΧ πρέπει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα, καθώς μολονότι τα αίτια είναι άγνωστα μέχρι τώρα, ο ίδιος ο δήμος παραδέχεται στο δελτίο Τύπου ότι το ρέμα «βρίσκεται πλησίον σε καλλιέργειες, βοσκοτόπους, και το περιβάλλον κατοικίας εν γένει».

Από την στιγμή που ο δήμος δεν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι τέτοιο, ελπίδα των κατοίκων είναι η έρευνα να ολοκληρωθεί γρήγορα και να φανερωθούν τα αίτια της μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...