Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2007

Οι προκαταλήψεις στα βιβλία της ιστορίας

"Ο αιώνιος Εβραίος": αφίσα ναζιστικού φιλμ
με αντισημιτικό περιεχόμενο"

Ευρώπη

Συμπόσιο
για την απαλλαγή των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας
από προκαταλήψεις

Λήθη στο παρελθόν και περιγραφή των ιστορικών γεγονότων με τρόπο που να μην υποθάλπεται η αντιπαλότητα μεταξύ κρατών και τοπικών κοινωνιών, συνιστά το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (31.10.2007), ολοκλήρωσε την Τρίτη τις εργασίες ενός διήμερου Συμποσίου με θέμα «Διδασκαλία της Ιστορίας για την κατανόηση της διαφορετικότητας στον πολιτισμό και την κουλτούρα».

Μέσω των συμπερασμάτων του Συμποσίου καλούνται, μάλιστα, οι κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού να προχωρήσουν στην έκδοση καινούργιων βιβλίων Ιστορίας, η ύλη των οποίων δεν θα είναι επηρεασμένη από προκαταλήψεις και εθνικιστικές παραινέσεις, αλλά θα είναι απαλλαγμένη από λανθασμένα κλισέ και ερμηνείες που αφορούν γειτονικά κράτη.

Θεωρητικολογώντας επικίνδυνα, πάνω στο ποια θεωρούνται λανθασμένα κλισέ και ποια όχι και επιχειρώντας να αμβλύνει τις ήδη χαραγμένες στις μνήμες των λαών μνήμες από γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις που συνέβησαν, τον τελευταίο αιώνα, στην Ευρώπη, το Κογκρέσο του ΣτΕ επιχειρεί, μέσω του εν λόγω Συμποσίου και σύμφωνα με την άποψη ιστορικών κύκλων του Στρασβούργου, να περάσει μία λογική «ομοιογενοποίησης» της Ιστορίας στη Γηραιά Ηπειρο.

Με προφανή στόχο να πάψει η Ιστορία να αποτελεί, όπως ισχυρίστηκαν οι σύνεδροι, όπλο αντιπαλότητας μεταξύ γειτονικών κρατών και κοινοτήτων, σκοπός του Συμποσίου ήταν να επαναφέρει προς συζήτηση την παλαιά προτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η Ιστορία της Ευρώπης πρέπει να ξαναγραφεί και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, ώστε η Γηραιά Ηπειρος να εμφανίζεται ως ενιαίο σύνολο.

Αποφεύγοντας να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να υπεισέλθει σε κρίσεις αξιολόγησης των αιτίων που προκάλεσαν τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του αιώνα μας στην Ευρώπη, το Κογκρέσο υπεραπλούστευσε τις αιτιάσεις του για την ανάγκη να ξαναγραφεί η Ιστορία, τονίζοντας ότι:

1. Η μη απελευθέρωση της Ιστορίας από προκαταλήψεις και εθνικιστικές ερμηνείες κατάντησαν την Ιστορία όπλο αντιπαλότητας και όχι μέσο γνώσης και διαλόγου μεταξύ των λαών.

2. Η διδαχή της Ιστορίας βοηθάει στο να κατανοήσουμε τους άλλους και συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και στο εσωτερικό των κοινοτήτων.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων αποτελεί ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα, το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης θέτει την Ιστορία... και όπως αυτή έχει γραφτεί και διδάσκεται στα κράτη-μέλη του ΣτΕ, στο επίκεντρο των αιτίων που προκάλεσαν έριδες, αντιπαλότητες και πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη, αποφεύγοντας, επιμελώς, να μιλήσει για τις έξωθεν και πέραν του Ατλαντικού παρεμβάσεις.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι έκδοση περισσότερων αντικειμενικών (!) βιβλίων, που θα συνοδεύεται από μία συζήτηση για το πώς διδάσκεται η Ιστορία και από επιστημονικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που να εμφανίζουν την Ευρώπη ως ενιαίο σύνολο, θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση της ύλης της Ιστορίας και εκείνων των θεμάτων που αφορούν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες που, μέχρι τώρα, αγνοήθηκαν στην παραδοσιακή διδαχή της.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: