Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

Η ακροδεξιά προηγείται στο ιστορικό προπύργιο του Σόλτζ, το Βρανδεμβούργο!

 

Βρανδεμβούργο - ΒικιπαίδειαΒρανδεμβούργο

AfD / Η ακροδεξιά προηγείται στο ιστορικό προπύργιο του Σόλτζ, το Βρανδεμβούργο

tvxs.gr/Tvxs Newsroom
https://media1.faz.net/ppmedia/aktuell/politik/3319557597/1.9916993/default-retina/wahlplakate-der-afd-mit-dem.jpg.webp

Λίγες μόνο εβδομάδες αφότου επικράτησε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας, η ακροδεξιά της Γερμανίας, το AfD, στοχεύει τώρα τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς σε άλλες περιφερειακές εκλογές που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το πολιτικό του μέλλον, όπως αυτή στο Βρανδεμβούργο την Κυριακή.

Η ψηφοφορία της Κυριακής, που φαίνεται να είναι αμφίρροπη στο Βρανδεμβούργο, την ελώδη λιμνοθάλασσα γύρω από την πρωτεύουσα Βερολίνο, διεξάγεται σε μια περιοχή που το SPD κυβερνά από την επανένωση πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τα εθνικιστικά της αιτήματα για παύση της μετανάστευσης, την κατασκευή αιολικών πάρκων και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, έχει ένα στενό προβάδισμα περίπου τριών μονάδων στις δημοσκοπήσεις με σχεδόν 30% των προθέσεων ψήφου.

Το SPD έχει πληγεί από την αντιδημοτικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών μεταναστευτικών εισροών, αλλά έχει κλείσει τη διαφορά πρόσφατα στις δημοσκοπήσεις του Βρανδεμβούργου.

«Το Βρανδεμβούργο είναι ιστορικά προπύργιο του SPD», δήλωσε ο Φίλιπ Τόμετσεκ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ. «Αν δεν κερδίσουν εδώ, αυτό θα είναι μια τεράστια ρήξη».

Έρχεται ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία θα μπορούσε να προκαλέσει μια κομματική αντίδραση κατά του Σολτς ή, αν το SPD κρατήσει το κρατίδιο, να τον επιβεβαιώσει ως υποψήφιό του για το 2025.

Οι συντηρητικοί αντίπαλοί του προηγούνται κατά πολύ, με το μπλοκ τους να συγκεντρώνει περίπου το ένα τρίτο των ψήφων στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις, ενώ το SPD και το AfD συναγωνίζονται για τη μακρινή δεύτερη θέση.

Οι συντηρητικοί κατέληξαν αυτή την εβδομάδα στον υποψήφιο καγκελάριο για το επόμενο έτος: Τον Φρίντριχ Μερτς, έναν οξύθυμο αρχισυντηρητικό. Αλλά ο Σολτς και πολλοί Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι η χαμηλή προσωπική δημοτικότητα του επιρρεπούς σε γκάφες Μερτς τους δίνει μια ευκαιρία.

Αν και κανείς δεν το λέει ακόμη ανοιχτά, ορισμένοι στο κόμμα του Σολτς πιστεύουν ότι θα πρέπει να ακολουθήσει το είδωλό του, τον Τζο Μπάιντεν, και να κάνει στην άκρη για έναν πιο χαρισματικό πρωταθλητή, όπως ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Πιθανές συνέπειες

Όμως μια νίκη στην πατρίδα του Σολτς – η εκλογική του περιφέρεια βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Πότσνταμ και η σύζυγός του ήταν μέχρι πέρυσι υπουργός του κρατιδίου – μπορεί να καταπνίξει τις μουρμούρες εναντίον του.

Το κόμμα δεν έχει κάνει σχεδόν καμία αναφορά στον Σολτς στην προεκλογική εκστρατεία, βασιζόμενο στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, ενός εκπαιδευμένου χημικού τροφίμων. Ο ίδιος δήλωσε ότι αν το AfD κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα αποχωρήσει και δεν θα προσφερθεί καν ως υποψήφιος για να ηγηθεί οποιουδήποτε πιθανού συνασπισμού.

«Ο στόχος είναι να εμποδίσουμε το AfD να κερδίσει», δήλωσε.

Αδυνατώντας να σχηματίσει συνασπισμό παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στο κρατίδιο της Θουριγγίας νωρίτερα αυτό το μήνα, το AfD δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να σχηματίσει περιφερειακή ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεδομένου ότι κάθε άλλο κόμμα αρνείται να συνεργαστεί με ένα κίνημα που οι υπηρεσίες ασφαλείας κατατάσσουν ως εξτρεμιστικό. Το AfD έχει αντιμετωπίσει -και αρνείται- κατηγορίες για ρατσισμό και για υπόθαλψη πρακτόρων της Κίνας και της Ρωσίας.

Το Βρανδεμβούργο παρουσιάζει μια μικτή οικονομική εικόνα: φιλοξενεί το πρώτο εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη και έχει πλούσια τμήματα εντός της ζώνης των μετακινήσεων του Βερολίνου. Ωστόσο, ορισμένα από τα απομακρυσμένα χωριά και τα αγροτικά τοπία του συρρικνώνονται εδώ και δεκαετίες.

Εκτός από την ανησυχία για την Ουκρανία και τη μετανάστευση, το AfD έχει διοχετεύσει την ανησυχία της κοινής γνώμης για την ενεργειακή μετάβαση: ο επικεφαλής του κρατιδίου του Hans-Christoph Berndt παρομοίασε τα αιολικά πάρκα με «αφόρητα τοπία τρόμου όπως η Μόρντορ», η φανταστική χώρα του κακού.

Προκάλεσε χλευασμό -αλλά και κάποια επιδοκιμασία- όταν σε μια συζήτηση επανερμήνευσε το θρησκευτικό δόγμα για να πει: «Ως Καθολικός πιστεύω ότι το να αγαπάς τον πλησίον σου σημαίνει να φροντίζεις τους συμπατριώτες σου».

Σε περίπτωση που το SPD καταποντιστεί την Κυριακή, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς να σχηματίσουν συνασπισμό στο Βρανδεμβούργο, ίσως με την υποστήριξη ενός νέου κόμματος, της κοινωνικά συντηρητικής, οικονομικά αριστερής Συμμαχίας Sahra Wagenknecht, και άλλων.

Η ανατροπή του SPD στο προπύργιό του θα αποτελούσε ώθηση για τον Merz, που μόλις είχε πάρει το χρίσμα, και θα μπορούσε να οδηγήσει το ήδη ανήσυχο SPD σε ανοιχτή εξέγερση εναντίον του καγκελάριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Lineup (1958): από τις βιαιότερες στην ιστορία των ταινιών νουάρ , με τον σπουδαίο Ελάι Γουάλας να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας

Το The Lineup είναι μια αμερικανική ταινία νουάρ  του 1958 της αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς με τον ίδιο τίτλο που προβλήθηκε στο ραδιόφ...