Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2024

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος γιορτάζει τα 80ά της γενέθλια με διαμαρτυρία έξω από τις ισραηλινές φυλακές!

 


Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος διαδηλώνει έξω από ισραηλινές φυλακές

efsyn.gr

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ
Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ (φωτογραφία αρχείου) | Breaking The Silence via AP

Η 80χρονη καταγγέλλει την ταπεινωτική μεταχείριση και τις μεθόδους κράτησης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Με την αιματοχυσία να συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, τη Μέση Ανατολή να είναι καζάνι που βράζει και τους φόβους για επικίνδυνη κλιμάκωση να είναι κάτι παραπάνω από αιτιολογημένοι, η 80χρονη καθηγήτρια Βερόνικα Κοέν, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, επέλεξε να στείλει το δικό της μήνυμα.

Η 80χρονη –η οποία γεννήθηκε στο εβραϊκό γκέτο της Βουδαπέστης και γλίτωσε τον θάνατο εξαιτίας «μιας σειράς από θαύματα», όπως λέει η ίδια– μετέτρεψε την ημέρα των γενεθλίων της σε διαμαρτυρία μπροστά στη γυναικεία φυλακή Neve Tirtza, που βρίσκεται την πόλη Ράμλα, στο κεντρικό Ισραήλ. 

Η διαμαρτυρία της είχε ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο την ταπεινωτική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, καθώς και να επιστήσει την προσοχή στις μεθόδους κράτησης που εφαρμόζει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, καθώς επιτρέπεται η επ' αόριστον κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη. Veronika Cohen

Όπως δήλωσε η Κοέν, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία όπως η σημερινή, «που πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν άλλες καρδιές για να ραγίσουν, η δική μου συντρίφτηκε όταν έμαθα για τις άθλιες συνθήκες τις οποίες υπομένουν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Πρόσθεσε ότι αποφάσισε να σταθεί διαμαρτυρόμενη έξω από τη συγκεκριμένη φυλακή, εντός της οποία παραμένει «αδίκως» η Παλαιστίνια πολιτικός

Khalida Jarrar

«για περισσότερους από 10 μήνες, χωρίς καμία δίκη ή συγκεκριμένη ποινική κατηγορία εναντίον της».

Η 61χρονη Jarrar (υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέχουσα προσωπικότητα στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, PFLP) συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στις 26 Δεκεμβρίου του 2023. Τον περασμένο Ιούνιο, αποφασίστηκε να εκτίσει άλλους έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα, την ώρα που το ένταλμα κράτησής της επρόκειτο να εκπνεύσει. 

η Khalida Jarrar (φωτογραφία αρχείου) | Ap photo

«Σκέφτομαι την αφόρητη κατάστασή της», είπε η Κοέν, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι μια γυναίκα στα 60 της που έχει ήδη υποφέρει τόσα πολλά στη ζωή της και που βρίσκεται στη φυλακή χωρίς ποτέ να κριθεί. Μια γυναίκα φυλακισμένη υπό διοικητική κράτηση που μπορεί να συνεχιστεί για αόριστο χρόνο, που μπορεί να μην έχει καν τέλος. Μια γυναίκα στην απομόνωση, χωρίς φως, χωρίς παράθυρα… Σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι...».

Υπό κράτηση, χωρίς δίκη ή κατηγορία

Σύμφωνα με τη Δημόσια Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ, σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό κράτηση στο Ισραήλ; αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 200% σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσά τους είναι περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι που ταξινομούνται ως κρατούμενοι «ασφαλείας»: πολίτες του Ισραήλ και κάτοικοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Περισσότερο από το 30% εξ αυτών, κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη, σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ (IPS) και φέρονται να υφίστανται εκτεταμένες σωματικές και ψυχικές κακοποιήσεις.

→ Η Κοέν ήταν ένα από τα λίγα παιδιά Εβραίων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα στο γκέτο της Βουδαπέστης. Σχεδόν 80.000 Εβραίοι σκοτώθηκαν στην ουγγρική πρωτεύουσα: πρώτα πυροβολήθηκαν στις όχθες του Δούναβη και στη συνέχεια ρίχτηκαν στο νερό.

Veronika Cohen and friends with poster

theguardian.com=>Holocaust survivor marks 80th birthday with protest outside Israeli prison

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η απαγωγή (1996) : Στη σκιά ενός παλαιού αριστουργήματος

Η απαγωγή (1996) Πηγή: filmy.gr     Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Μάλεν περνάει τις χειρότερες ώρες της ζωής του, όταν ο γιος του πέφτει θύμα...