Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2024

«Hellenic Mosaic», ένα μεγάλο project του Δήμου Καλαμαριάς, το οποίο πρέπει να δουν και να συμμετάσχουν όλοι και όλες

 


The Hellenic Mosaic: Η Ελλάδα από το 1821 μέχρι σήμερα σε ένα ζωντανό ψηφιδωτό που δημιουργεί ο Δήμος Καλαμαριάς


Το πρώτο ταξί στα Καλάβρυτα, ιδιοκτησίας του Ξενοδοχείου «Χελμός» το 1924
(πηγή: Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος / the-hellenic-mosaic.gr)

Το πρώτο ταξί στα Καλάβρυτα, ιδιοκτησίας του Ξενοδοχείου «Χελμός» το 1924 (πηγή: Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος / the-hellenic-mosaic.gr)

Ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ του Δήμου Καλαμαριάς άνοιξε πανιά στον αέρα του διαδικτύου, και ομολογουμένως η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης είναι κάτι παραπάνω από θετική. Όπως λέει και ο τίτλος «Hellenic Mosaic», πρόκειται για τη δημιουργία ενός τεράστιου μωσαϊκού – του «ζωντανού» ψηφιδωτού που είναι η ιστορία του τόπου μας.

Κι αυτό που καθιστά το the-hellenic-mosaic.gr ζωντανό και ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι είναι διαρκώς εν εξελίξει, καθώς όσοι και όποιοι επιθυμούν μπορούν να μοιραστούν εικόνες, βίντεο και έγγραφα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμαριάς, «Το Hellenic Mosaic δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, αλλά και στις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο, να “συγγράψουν” μέσω μιας πλατφόρμας την ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα, να μοιραστούν μέσω μιας ψηφιακής φωτοθήκης γνωστά και άγνωστα κομμάτια ιστορίας μέσα από ντοκουμέντα όπως φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, μαρτυρίες της ζωής τους, των προγόνων τους και της κοινότητάς τους. […]

»Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αποτελέσει ιστορικό και πολιτιστικό τεκμήριο με δυνατότητα χρήσης για μελλοντικές ιστορικές, δημιουργικές και ερευνητικές εφαρμογές.

»Το υλικό που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα τροφοδοτήσει τη δημιουργία “ψηφιακών μωσαϊκών” υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, παρουσιάζοντας την ιστορία του ελληνισμού από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα».

Οι θεματικές ενότητες που υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα και μπορεί όποιος επιθυμεί να «καταθέσει» τη δική του μνήμη με εικόνα και κείμενο είναι:

Προσφυγικός ελληνισμός / Απόδημος ελληνισμός / Αγροτική ζωή στην Ελλάδα / Αστική ζωή στην Ελλάδα / Πολιτιστική ζωή του τόπου / Πολεμικοί αγώνες των Ελλήνων / Λαϊκές παραδόσεις και τέχνες / Ελληνική μουσική και χορός / Θρησκευτικές εορτές / Ιστορικά τοπόσημα και μνημεία / Φυσικά τοπία / Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα / Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα / Ελληνική βιομηχανία / Συγκοινωνίες στην Ελλάδα / Ελληνική ναυτοσύνη / Ελληνική τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα / Ελληνικός κινηματογράφος και θέατρο / Αθλητισμός στην Ελλάδα / Ελληνική γαστρονομία / Ελληνικός Τύπος / Εθελοντισμός στην Ελλάδα.

Μερικές από τις συλλογές του Hellenic Mosaic

Στο κάλεσμά της, η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου Υποψήφια για τον δήμο Καλαμαριάς η Χρύσα Αράπογλου - ertnews.grαναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Mosaic είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που φιλοδοξεί να γίνει το αποθετήριο των σημαντικών εθνικών στιγμών αλλά και των προσωπικών ιστοριών 200 χρόνων σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Απευθυνόμαστε σε συλλόγους και πρόσωπα από την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό καλώντας τους να τοποθετήσουν τη δική τους ψηφίδα στο μωσαϊκό της εθνικής μας μνήμης.ς

 Ο πρωταγωνιστής της μάχης της Ομορφοπλαγιάς (6 Απριλίου 1941), λοχίας Δημήτριος Ίτσιος Μουσείο Φωτογραφίας ”Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου ΚαλαμαριάςMosaicΦωτογραφία Αδελφών Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 1932 Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.)

»Οπτικό και ακουστικό υλικό από τόπους, ανθρώπους, στιγμές και γεγονότα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουν το μωσαϊκό των δύο αιώνων ελεύθερης Ελλάδας. Σας καλούμε όλους να γίνετε βοηθοί και συνοδοιπόροι αυτής μας της προσπάθειας».

Οδηγίες για τη διαδικασία ανάρτησης στην πλατφόρμα μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

• Μέχρι σήμερα έχουν συνδράμει για την υλοποίηση του έργου σημαντικοί οργανισμοί και πρόσωπα:
Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας / Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Αχαΐας / Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής» / Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος / Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής & Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης / Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» Δήμου Καλαμαριάς.
• Το έργο «The Hellenic Mosaic» υλοποιείται από το Δήμο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» στον άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»..

Mosaic

 Καρναβάλι (Γιαμπούκι) στο Καφενείο Καρατζίδη του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, 20ος αιώνας Contributor Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης “Κασκάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ghost - Rats (Official Music Video)

Rats (Ghost song) [Verse 1: Cardinal Copia] In times of turmoil, in times like these Beliefs contagious, spreading disease This wretched mis...