Παγασητικός: Το μικροφύκος - φονιάς και οι αιτίες της καταστροφής με τα νεκρά ψάρια
Μία «τεράστια ασημί κουβέρτα» από πτώματα ψαριών καλύπτει το λιμάνι και τους χειμάρρους του Βόλου το τελευταίο 48ωρο με τη σοκαριστική εικόνα εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ψαριών να κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ η δυσοσμία που αναδύεται είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους των περιοχών που βιώνουν το φαινόμενο.
Οι τοπικές αρχές συνέλεξαν πάνω από 40 τόνους νεκρών ψαριών μόνο το πρώτο 24ωρο που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, ενώ ήδη έχει υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση.
Σύμφωνα με επιστήμονες και τις εκτιμήσεις της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας τα νεκρά ψάρια προέρχονται από τις γύρω από την Κάρλα πλημμυρισμένες περιοχές.
Το φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο δεκαήμερο.
Το τι ακριβώς συνέβη και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για την προστασία του περιβάλλοντος του Παγασητικού εξηγεί με άρθρο της στη «Ναυτεμπορική» η κ. Μαρία Μουστάκα, Καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας, Τμήμα Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Κάρλα – Παγασητικός σε μία σύνδεση «αποκάλυψης»
«Μετά την κακοκαιρία Daniel και την κάλυψη με νερό τεράστιων εκτάσεων στη λεκάνη της Κάρλας, η επαναφορά στο νερό θρεπτικών και άλλων ενώσεων ήταν αναμενόμενο σύμφωνα με την λιμνολογική γνώση ότι θα οδηγούσε σε φαινόμενα ευτροφισμού, ανθίσεων επιβλαβών μικροοργανισμών που συχνά οδηγούν σε μαζικούς θανάτους ψαριών μετά από υπέρμετρη αύξηση τους.[.................................................................]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ΠΗΓΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου