Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024

Το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας ξεκινάει σήμερα !

 


 

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3d/Lorenzo_Mattotti_81st_Venice_Film_Festival.jpg

81st Venice International Film Festival

81ο Φεστιβάλ Βενετίας: Το λιοντάρι που βρυχάται

Κωνσταντίνος Καϊμάκης | αθηνόραμαΚωνσταντίνος Καϊμάκης

Το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας ξεκινάει κλέβοντας λάμψη από τις Κάννες με πολλά αστέρια στο κόκκινο χαλί και με διπλή ελληνική εκπροσώπηση.

Biennale Cinema 2024 | Homepage 2024

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Γιώργος Λάνθιμος κατακτούσε με το «Poor things» τον Χρυσό Λέοντα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό σερί που θέλει κάθε ταινία του που διαγωνίζεται σε μεγάλο φεστιβάλ να φεύγει από εκεί με βραβείο. Αυτή μάλιστα ήταν η δεύτερη βράβευση στη Βενετία για τον Λάνθιμο, μετά τη νίκη στην κατηγορία του σεναρίου (γραμμένο από κοινού με τον Ευθύμη Φιλίππου) το 2011 με τις «Αλπεις».

Η συμμετοχή της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη στο φετινό επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας με το νέο της φιλμ που τιτλοφορείται «Harvest» είναι από μόνη της υψηλή διάκριση. Η υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα ταινία της Τσαγγάρη, που είναι συμπαραγωγή Βρετανίας, Γερμανίας, Ελλάδας (Haos Film, Faliro House), Γαλλίας και ΗΠΑ, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιμ Κρέις.

Το «Harvest» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη συμμετέχει στο διαγωνιστικό για τον Χρυσό Λέοντα

Το σενάριο, που συνυπογράφει η σκηνοθέτρια με την Τζόσλιν Μπαρνς, περιγράφει την προσπάθεια ενός αγρότη (ο Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς του «Nitram» και του «Dogman») και του γαιοκτήμονα φίλου του (Χάρι Μέλινγκ) ν’ αντιμετωπίσουν την επίθεση ενός εξωτερικού εχθρού. Η ιστορία παρότι δεν εκτυλίσσεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρουσιάζει στοιχεία που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα ενώ και ο τόπος δράσης στερείται ξεκάθαρου πλαισίου. Από την άλλη, το νέο φιλμ του Αλέξανδρου Αβρανά «Quiet life» που διαγωνίζεται στο τμήμα Ορίζοντες έχει φόντο το προσφυγικό με πρωταγωνιστές μια οικογένεια Ρώσων προσφύγων που ζητάει άσυλο στη Σουηδία αλλά η αίτησή τους απορρίπτεται.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το «σύνδρομο παραίτησης», που χτυπάει παιδιά, κυρίως προσφυγόπουλα, τα οποία παραλύουν από φόβο. Αμφότεροι οι Ελληνες δημιουργοί είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας πριν από μερικά χρόνια με τα «Attenberg» και «Miss Violence» αντίστοιχα. Μια ακόμη ελληνική συμμετοχή είναι αυτή του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου («Τα μήλα») στην κριτική επιτροπή των Οριζόντων.

Αρωμα… Χόλιγουντ

Το φεστιβάλ, το οποίο διευθύνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται στα ίσα το Φεστιβάλ των Καννών. Μάλιστα μερικές πρόσφατες επιλογές του Ιταλού καλλιτεχνικού διευθυντή έχουν κάνει τη διαφορά σε σχέση με εκείνες του Τιερί Φρεμό (ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών), καθώς οι ταινίες που κερδίζουν τον Χρυσό Λέοντα τα τελευταία χρόνια στη Μόστρα –«Τζόκερ», «Roma», «Η μορφή του νερού», «Στη χώρα των νομάδων» κ.λπ.– γίνονται παγκόσμια χιτ και φτάνουν μέχρι τα Οσκαρ. Αντίθετα, κάποιες ταινίες που κέρδισαν βραβεία στην Κρουαζέτ («Titane», «Dheepan», «Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του» κ.ά.) στη συνέχεια έμειναν στα αζήτητα.

Επιπλέον όλο και περισσότεροι αστέρες επιλέγουν να δείξουν τις τελευταίες ταινίες τους στο Λίντο, προτιμώντας το καλοκαιρινό αεράκι –και τη χαλαρότητα– της βενετσιάνικης πόλης από τους αγχωτικούς ρυθμούς του φεστιβάλ της Κυανής Ακτής. Ειδικά φέτος αναμένεται χαμός από την εισβολή σταρ –χολιγουντιανών και μη– στη Βενετία: Αντζελίνα Τζολί, Γιοακίν Φίνιξ, Lady Gaga, Τζούλιαν Μουρ, Τίλντα Σουίντον, Κέιτ Μπλάνσετ, Μόνικα Μπελούτσι, Ντάνιελ Κρεγκ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Νικόλ Κίντμαν, Τζουντ Λο, Κέβιν Κόστνερ (το δεύτερο κεφάλαιο του γουέστερν του «Horizon: An American saga» θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο Λίντο στις 7 Σεπτεμβρίου με τον Κόστνερ να δηλώνει ότι ήταν μεγάλο του όνειρο να δείξει την ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας) είναι κάποια από τα μεγάλα ονόματα που θα πατήσουν το κόκκινο χαλί στο Λίντο.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι το σκηνικό ήταν διαφορετικό, καθώς οι παπαράτσι δεν έβρισκαν σταρ ούτε για δείγμα λόγω της απεργίας της ένωσης των ηθοποιών του Χόλιγουντ που απέτρεψε τους περισσότερους από τους σταρ των ταινιών να παρευρεθούν στο φεστιβάλ.

Η ταινία «Quiet life» του Αλέξανδρου Αβρανά θα διαγωνιστεί στο τμήμα Ορίζοντες και αφορά ένα πραγματικό περιστατικό με φόντο το προσφυγικό

Τριών ταχυτήτων

Στο διαγωνιστικό τμήμα του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας θα αναμετρηθούν γνωστά ονόματα, καταξιωμένοι δημιουργοί αλλά και ανερχόμενοι σκηνοθέτες. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα φεστιβάλ τριών ταχυτήτων. Πρωτίστως, οι ταινίες κάποιων διάσημων σκηνοθετών (Αλμοδόβαρ, Λαρέν, Φίλιπς, Γκουαντανίνο) θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα βλέμματα των σινεφίλ, ενώ κάποιοι παλιοί γνώριμοι δημιουργοί του φεστιβάλ (Αμέλιο, Τσαγγάρη, Σάλες, Ορτέγκα) λογικά θα απασχολήσουν σοβαρά την κριτική επιτροπή της προέδρου Ιζαμπέλ Ιπέρ και των μελών Ανιέσκα Χόλαντ, Αντριου Χέιγκ, Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Τζουζέπε Τορνατόρε, Ζανγκ Ζιγί, Αμπντεραχμάν Σισακό, Τζούλια φον Χάιντς και Τζέιμς Γκρέι. Τέλος, το ενδιαφέρον αρκετών σινεφίλ θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των ταλέντων της επόμενης μέρας.

Εδώ οι ταινίες της Ιταλίδας Μάουρα Ντελπέρο «Vermiglio», του Γάλλου Εμανουέλ Μουρέ «Trois Amies», της Ολλανδής Αλίνα Ρέιν «Babygirl» και του Γιέο Σιου Χουάν από τη Σιγκαπούρη «Stranger eyes» μοιάζουν να έχουν τις καλλιτεχνικές αρετές που απαιτεί ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ υψηλού κύρους όπως της Μόστρα.

Οι ισχυροί διεκδικητές

Οσον αφορά τα φιλμ-φαβορί, ξεχωρίζει το ντεμπούτο του Αλμοδόβαρ στις αγγλόφωνες μεγάλου μήκους ταινίες (ο οποίος δεν έχει κατακτήσει ποτέ τον Χρυσό Λέοντα) με το «The room next door», ένα μελόδραμα με τις Τζούλιαν Μουρ και Τίλντα Σουίντον. Το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης περιγράφει τη σχέση δυο γυναικών που παρότι ήταν κολλητές φίλες χάθηκαν και έπειτα από χρόνια ξανασυναντιούνται με αφορμή την οικογενειακή κρίση που βιώνει μια από αυτές.

Ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν, σπεσιαλίστας τον πειραγμένων βιογραφιών («Jackie», «Neruda»), με το «Μαρία» καταπιάνεται με τη ζωή της Μαρίας Κάλλας έχοντας ως δυνατό όπλο την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της μεγάλης σοπράνο. Η ταινία αυτή είναι επίσης ελληνική συμπαραγωγή της Heretic, της εταιρείας που συνδέθηκε με τις διεθνείς επιτυχίες «Τρίγωνο της θλίψης» και «How to have sex».

Ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν με το «Μαρία» καταπιάνεται με τη ζωή της Μαρίας Κάλλας έχοντας δυνατό όπλο στη φαρέτρα του την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της μεγάλης σοπράνο. Η ταινία είναι ελληνική συμπαραγωγή της Heretic

Ο Τοντ Φίλιπς επιστρέφει στον τόπο όπου θριάμβευσε πριν από μια πενταετία: το πολυαναμενόμενο «Joker: Folie a deux» με τους Γιοακίν Φίνιξ και Lady Gaga είναι το πειραγμένο μιούζικαλ-συνέχεια του βραβευμένου με Χρυσού Λέοντα «Joker». Τέλος, ο Λούκα Γκουαντανίνο με το «Queer» και τον Ντάνιελ Κρεγκ στον κεντρικό ρόλο υμνεί τους αγαπημένους του σκηνοθέτες Μάικλ Πάουελ και Εμερικ Πρεσμπέργκερ στην πιο «προσωπική» ταινία της καριέρας του.

Εδώ ο Κρεγκ υποδύεται έναν ηρωινομανή στο Μεξικό του ’40 που βασανίζεται από τη στέρηση και τις σεξουαλικές παρορμήσεις του. Επίσης στις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος συναντάμε: το «Wolfs» του Τζον Βατς που είναι κωμική περιπέτεια με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ, το «Babygirl» της Αλίνα Ρέιν με τη Νικόλ Κίντμαν, το «The order» που είναι το νέο φιλμ του δημιουργού του «Nitram» Τζάστιν Κουρζέλ με πρωταγωνιστή τον Τζουντ Λο, το «I’m still here» του Βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες και το «The brutalist», σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Μπρέιντι Κορμπέτ.

Εκτός συναγωνισμού θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία οι νέες δημιουργίες των Μάρκο Μπελόκιο, Αλίτσε Ρορβάχερ, Λαβ Ντίαζ, Τακέσι Κιτάνο, Κλοντ Λελούς, Χάρμονι Κορίν, Ασίφ Καπάντια κ.ά. Το 81ο Φεστιβάλ της Βενετίας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου, με ταινία έναρξης τον «Σκαθαροζούμη» του Τιμ Μπάρτον, ο οποίος επίσης θα εμφανιστεί στην προβολή του φιλμ με τους ηθοποιούς του Γουαϊνόνα Ράιντερ και Μάικλ Κίτον.

Τέλος, ειδικός Χρυσός Λέοντας για το σύνολο της καριέρας τους θα απονεμηθεί στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν, στην Αμερικανίδα Σιγκούρνι Γουίβερ, στον Γάλλο Κλοντ Λελούς και τον Αυστραλό Πίτερ Γουίαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Σαραντάκος βγήκε σε σύνταξη και μας δωρίζει την απολαυστική αποχαιρετιστήρια ομιλία του (1ο Μέρος)

  Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (1ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ...