Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Το νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2024/25

 


https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/max_1920x1920/public/articles/2024-07-01/GNO%20Rigoletto%20at%20the%20Odeon%20of%20Herodes%20Atticus%20-%20photo%20Andreas%20Simopoulos.jpg?itok=-CTpJrL1Άγνωστα αριστουργήματα, διεθνείς συμπαραγωγές: Το πρόγραμμα της Λυρικής για τη νέα σεζόν  

 

Ανακοινώθηκε το νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2024/25 - Νέα διετής δωρεά ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αργυρώ Μποζώνη | LiFOΑργυρώ Μποζώνη

Το νέο, φιλόδοξο, πολυσυλλεκτικό και ευρείας απεύθυνσης πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25 παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανακοίνωσε τη συνέχιση της υποστήριξης του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ, με νέα διετή δωρεά ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με βασικό στόχο την περαιτέρω στήριξη της εξωστρέφειάς της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το πρόγραμμα της ΕΛΣ, που έχει τίτλο «Υπερβαίνοντας τα όρια», περιλαμβάνει πρώτες παρουσιάσεις, άγνωστα αριστουργήματα, κορυφαία καλλιτεχνικά στοιχήματα, διεθνείς συμπαραγωγές, κλασικό και σύγχρονο χορό και εμβληματικούς καλλιτέχνες.

Μετά από τις επτά πρώτες σεζόν της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη, η συνθήκη είναι ικανή για μια σειρά ακόμα μεγαλύτερων υπερβάσεων των ορίων του λυρικού θεάτρου. Το ζήτημα της υπέρβασης των ορίων δεν σχετίζεται μόνο με την επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν το 2024/25, αλλά κυρίως με τις τολμηρές αποφάσεις, την ανάληψη του ρίσκου, το καλωσόρισμα της νέας εποχής. Στόχος είναι η ρήξη με τον συντηρητισμό, τις στείρες αντιλήψεις του παρελθόντος και την αναπαραγωγή στερεοτυπικών απόψεων. 

Το ψηφιδωτό του προγράμματος 2024/25 παίζει με τα όρια και τις ισορροπίες ανάμεσα στο μπελ κάντο, τον βερισμό, τον κλασικισμό, την Επτανησιακή Σχολή, το κλασικό μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό.
Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτό το χειμώνα Γιώργος Κουμεντάκης. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

«Με το βλέμμα στο μέλλον και έχοντας ως οδηγό την όπερα του 21ου αιώνα, επιθυμούμε για τη σεζόν 2024/25 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να ανοίξουμε συζητήσεις, να προτείνουμε νέους δρόμους, να διαρρήξουμε τις εδραιωμένες σχέσεις με καθετί παλιό και συντηρητικό και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα επείγοντα ζητήματα της εποχής μας», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης. «Το ψηφιδωτό του προγράμματος 2024/25 παίζει με τα όρια και τις ισορροπίες ανάμεσα στο μπελ κάντο, τον βερισμό, τον κλασικισμό, την Επτανησιακή Σχολή, το κλασικό μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό, και επιδιώκει –μέσα από τον απόλυτο σεβασμό στη μουσική– τον πειραματισμό, την επανεφεύρεση και την επαναπροσέγγιση των μεγάλων αριστουργημάτων και των κρυφών διαμαντιών της λυρικής τέχνης και του χορού», σημειώνει. «Φέτος έχουμε τη χαρά και την τιμή να καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Λυρικής παλιούς και καινούργιους συνοδοιπόρους, για να μοιραστούμε μαζί τους τη δημιουργική περιπέτεια και τις δύσκολες προκλήσεις ενός προγράμματος πολυσυλλεκτικού με μεγάλο νοιάξιμο προς το κοινό – τόσο το παραδοσιακό όσο και το καινούργιο».

Μαζί με τους άξονες των διεθνών συμπαραγωγών, των μετακλήσεων, των περιοδειών στο εξωτερικό και του μάρκετινγκ, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς η ΕΛΣ θα στοχεύσει στις περιοδείες εντός της Ελλάδας, στη διεύρυνση της κοινωνικής της πολιτικής και στην περαιτέρω ανάπτυξη του κοινού και της αναγνωρισιμότητάς της σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Το πρόγραμμα αναλυτικά

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» & «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκλουκ

10, 13, 16, 19, 22, 27, 30 Οκτωβρίου 2024

Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτό το χειμώνα Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Ντμίτρι Τσερνιακόφ στις πρόβες ©Festival d’Aix-en-Provence 2024 – JL Fernandez

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει τη σεζόν 2024/25 με μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή, η οποία επαναπροσδιορίζει τα όρια του λυρικού θεάτρου. Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Ντμίτρι Τσερνιακόφ παρουσιάζει τις δύο «Ιφιγένειες» του Γκλουκ σε μια ενιαία παράσταση, η οποία ξεκινά από τη σκηνή του κορυφαίου ευρωπαϊκού φεστιβάλ όπερας του Εξ-αν-Προβάνς, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Όπερα του Παρισιού. 

Η ενιαία παρουσίαση των δύο λυρικών έργων του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ επιχειρεί να φωτίσει τον πυρήνα της κατάρας των Ατρειδών που αναπαράγει έναν κύκλο ατελείωτης βίας. Πώς το θύμα της Αυλίδας γίνεται ο δήμιος της Ταυρίδας; Αυτό είναι το συγκλονιστικό ερώτημα που θέτει ο Ντμίτρι Τσερνιακόφ, αναζητώντας τις απαντήσεις στην οικογενειακή εστία που στοιχειώνεται από τους νεκρούς της, μέσα από μια αδυσώπητα εξελισσόμενη διαδικασία απανθρωποποίησης, με σύγχρονες απηχήσεις. Για να εικονογραφήσει την τραγική μοίρα του μύθου των Ατρειδών που έχει καταστήσει την οικεία βία ένα παγκόσμιο βίωμα, ο Τσερνιακόφ επιλέγει ως σκηνική εγκατάσταση ένα άχρονο σπίτι – ένα κουφάρι που άλλοτε μοιάζει αδιαφανές και άλλοτε απολύτως διάφανο.

Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτό το χειμώνα  
Κορίν Γουίντερς © Liliya Namisnyk

Σε μουσική διεύθυνση Μίχαελ Χόφστετερ, η σπουδαία Αμερικανίδα σοπράνο Κορίν Γουίντερς θα ερμηνεύσει και τις δύο Ιφιγένειες, σε μια μοναδική φωνητική και σκηνική πρόκληση. Μαζί της οι διεθνώς αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές της όπερας Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Βερονίκ Ζανς, Διονύσης Σούρμπης, Αλεξάντρ Ντιαμέλ, Στανισλάς ντε Μπαρμπεράκ.

«Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ & «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα» του Μπέλα Μπάρτοκ

12, 14, 16, 19, 21, 23 Νοεμβρίου 2024 

Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτό το χειμώνα Ο Pierre Andre Weitz παρουσιάζει τα σκηνικά του "Αλέκο". Φωτ.: Γιώργος Καλκανίδης

Πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Λαίδης Μάκβεθ του Μτσενσκ», η μοναδική Φανί Αρντάν επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να σκηνοθετήσει ένα ακόμα σπουδαίο έργο της ρωσικής σχολής, τη μονόπρακτη όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, σε ένα απρόσμενο δίπτυχο όπερας. Γνωστός κυρίως για τα συμφωνικά του έργα και τα έργα για πιάνο, ο Ρώσος συνθέτης συνέθεσε τρεις όπερες. Η πρώτη από αυτές, ο μονόπρακτος «Αλέκο», γράφτηκε το 1892 και βασίζεται στο ποίημα «Οι τσιγγάνοι» του Αλεξάντρ Πούσκιν. Τον Αλέκο ερμηνεύει ο διεθνής Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και μαζί του οι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Γιάννης Γιαννίσης.

Το δεύτερο έργο του διπτύχου είναι η αναβίωση της εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής του «Πύργου του Κυανοπώγωνα» του Μπέλα Μπάρτοκ σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση. Διευθύνει ο Φαμπρίτσιο Βεντούρα.

Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτό το χειμώνα Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Σπάνιας συμπύκνωσης και συναισθηματικής έντασης, η όπερα του Μπάρτοκ περιλαμβάνει μόλις δύο χαρακτήρες, τον Κυανοπώγωνα και την πιο πρόσφατη σύζυγό του, την Ιουδίθ. Το συμβολιστικό κείμενο του Μπέλα Μπαλάζ έδωσε την ευκαιρία στον Μπάρτοκ να συνθέσει μια από τις πιο εντυπωσιακές παρτιτούρες του, αξιοποιώντας τα ηχοχρώματα των οργάνων μιας εξαιρετικά μεγάλης ορχήστρας, η οποία περιλαμβάνει έως και τον επιβλητικό ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, και η οποία αποτυπώνει με απίστευτη δύναμη καθεμία από τις μυστηριακές εικόνες του έργου. Στον ρόλο του τίτλου ο διεθνώς αναγνωρισμένος βαθύφωνος της ΕΛΣ Τάσος Αποστόλου, ενώ στον ρόλο στης Ιουδίθ η υψίφωνος Βιολέττα Λούστα.

«Δον Κιχώτης» των Τιάγκο Μπορντίν, Μαριύς Πετιπά / Λούντβιχ Μίνκους

5, 7, 8, 15, 20, 22, 24, 26, 28 Δεκεμβρίου 2024

Τι θα δούμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή αυτό το χειμώνα Φωτ.: Βαλέρια Ισάεβα
H σεζόν 2024/25 για το Μπαλέτο της ΕΛΣ ανοίγει με ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, τον «Δον Κιχώτη» του Λούντβιχ Μίνκους, στην εντυπωσιακή παραγωγή του Τιάγκο Μπορντίν, ο οποίος αναβιώνει δημιουργικά την κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά. Ο «Δον Κιχώτης» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού που συγκινεί διαχρονικά, συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Τα σκηνικά υπογράφει ο καταξιωμένος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης, τα κοστούμια η διεθνής Ελληνίδα fashion designer Μαίρη Κατράντζου και τον σχεδιασμό του animation η Ειρήνη Βιανέλλη. Όπως σημειώνει ο Τιάγκο Μπορντίν: «Μπορεί κανείς να βιώσει αυτήν την ιστορία μέσα από τα μάτια των κεντρικών ηρώων αλλά και μέσα από τους χωρικούς, τους ταυρομάχους, τους Τσιγγάνους και τις νύμφες. Έχει πολλή παντομίμα, χορούς ισπανικού χαρακτήρα, και επίσης την κλασική σκηνή του ονείρου. Ελπίζω να απολαύσετε το μπαλέτο με αυτήν την ιστορία, που το κεντρικό της θέμα  για μένα είναι ένα: Στο τέλος πάντα νικάει η αγάπη».[......................................]

Το πρόγραμμα της Λυρικής για τη νέα σεζόν 2024-2025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα καλύτερα του HANDEL σε πενήντα λεπτά!| ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΤΕ τους κρυμμένους θησαυρούς μιας ιδιοφυΐας από την περίοδο του μπαρόκ ( Baroque Classics)

Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντε λ(1685-1759) Λίστα κομματιών:   00:00:00 | 1. Lascia Chio Pianga από την Opera Rinaldo 00:01:33 | 2. Μουσική για το...