Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για τους Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών στα χρόνια της Κατοχής, που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν

 

https://vivliopoleiopataki.gr/media/catalog/product/cache/c8e0a2967d9ef134be4c58cdc3422b30/9/7/9786182230343.jpg

Το βάρος της ατιμωρησίας

Παναγιώτης ΣωτήρηςΠαναγιώτης Σωτήρης

Μία από τις μεγαλύτερες  φετινές εκδοτικές επιτυχίες είναι το βιβλίο του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Ομολογουμένως, προκαλεί έκπληξη ότι ένα ογκώδες μη λογοτεχνικό βιβλίο έχει τέτοια επιτυχία. Σίγουρα, συντελεί το γεγονός ότι αποτελεί υποδειγματική προσέγγιση της πολυεπίπεδης συνεργασίας με τον κατακτητή, ενοποιώντας τις πρακτικές κατοχικής διακυβέρνησης, την οικονομική συναλλαγή και την ένοπλη δράση στο πλευρό του κατακτητή και κατά των αντιστασιακών οργανώσεων.

Όμως, πιστεύω ότι η απήχηση του βιβλίου δεν οφείλεται μόνο στην ιστοριογραφική ποιότητα και εγκυρότητα του. Κυρίως εκτιμώ ότι οφείλεται στο ότι προσφέρει ένα είδος ιστορικής πατριδογνωσίας, καθώς αποκαλύπτει ότι η γενεαλογία ενός σημαντικού τμήματος των πολιτικών και οικονομικών ελίτ κατεξοχήν περιλαμβάνει και τη στιγμή της Κατοχής και αυτές τις πρακτικές συνεργασίας με τον κατακτητή.

Σε ένα μεγάλο μέρος το μετεμφυλιακό καθεστώς, ως συνολικό πλέγμα πρακτικών εξουσίας, έχει ως αφετηρία τις πρακτικές δωσιλογισμού, ιδίως από τη στιγμή που αυτές θεωρήθηκαν τμήμα ενός εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε αρκετά πριν την επίσημη κήρυξή του.

Πάνω από όλα αυτό που εντυπωσιάζει στο βιβλίο του Χαραλαμπίδη και μάλλον είναι η βασική εξήγηση της απήχησή του είναι η εξαντλητική αποτύπωση της ατιμωρησίας όσων συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Γιατί αυτή η ατιμωρησία δεν είναι απλώς ένα συγκυριακό φαινόμενο, αποτέλεσμα του τρόπου που όσοι συνεργάστηκαν εκ των υστέρων θεωρήθηκε ότι εξαρχής εργάζονταν για την προστασία του καθεστώτος από την «κομμουνιστική απειλή».

Αποτυπώνει έναν τρόπο λειτουργίας του κράτους περισσότερο διαχρονικό, όχι μόνο την απροθυμία ανάληψης ευθύνης αλλά την καθεστωτική αντίληψη ότι η συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας σημαίνει τελικά και την επίτευξη μιας ορισμένης ασυλίας.

Και είναι αυτή η αίσθηση ότι το «καθεστώς» εν τέλει προστάτεψε «τους δικούς του» που έρχεται να συναντήσει τη σημερινή δυσπιστία ως προς την ικανότητα του κράτους να αναλαμβάνει ευθύνη και να τιμωρεί τα στελέχη του όταν πρέπει.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια διοργάνωσαν την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Κεντρικό Κτήριο ΕΚΠΑ, Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη Οι δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής 

 

Μίλησαν οι: 🔸 Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α. 🔸 Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος 🔸 Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός 🔸 Ελισάβετ Χρονοπούλου, σκηνοθέτις, συγγραφέας και ο συγγραφέας, 🔸 Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός, συγγραφέας Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο: https://alexandria-publ.gr/shop/i-dos...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα καλύτερα του HANDEL σε πενήντα λεπτά!| ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΤΕ τους κρυμμένους θησαυρούς μιας ιδιοφυΐας από την περίοδο του μπαρόκ ( Baroque Classics)

Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντε λ(1685-1759) Λίστα κομματιών:   00:00:00 | 1. Lascia Chio Pianga από την Opera Rinaldo 00:01:33 | 2. Μουσική για το...