Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024

Ποιος ένστολος είναι ο "μπάτσος" και ποιος ο αστυνόμος

 Ο Θάνος Πλεύρης Πλεύρης : "Να γίνει ιδιώνυμο η λέξη «μπάτσος»"!

 __________________________________________

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΑΤΣΟΣ

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/<blockquote class=

 

 O ένστολος του Νόμου και της Τάξης , όπου σταθείς,   όπου και αν  κοιτάξεις

Κρίνεται πάντα από την ανιδιοτέλεια  κι από τις  υπέρ  της κοινωνίας  πράξεις

Ο  αστυνόμος  , όταν  το μίσος και τη βία κατ΄αθώων μέσα του έχει  ενσταλάξει,

 Μεταμορφώνεται σε μπάτσο, κι ας λέει ότι από το κακό θέλει να μας απαλλάξει...

Πλεύρη,   ο ελεεινός ψυχάκιας που  γουστάρει να βαράει υποδυόμενος τον αστυνόμο

Είναι  ένας σκέτος  "μπάτσος" που   μοιράζει ξύλο   προστατευόμενος από το Νόμο.

  • ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ :μπάτσος1 μπά-τσος ουσ. (αρσ.) & μπάτσα/μπατσιά (η) & μπάτσο (το) (προφ.) 1. χαστούκι: Του έδωσε ένα δυνατό ~ο. Έφαγε έναν ~ο! ΣΥΝ. σκαμπίλι (1), φούσκος 2. (μτφ.) προσβολή. ● Υποκ.: μπατσάκι (το) ● ΦΡ.: του κλότσου και του μπάτσου βλ. [< μεσν. μπάτσος, βλάχικο baţă]
  • μπάτσος2 μπά-τσος ουσ. (αρσ.) {σπανιότ. θηλ. μπατσίνα} (αργκό-μειωτ.): αστυνομικός. ΣΥΝ. μπασκίνας [< τουρκ. baç]
Χαραλαμπάκης, Χριστόφορος (επιμέλεια) (2014)
 ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
christikolexiko.academyofathens.gr
 
*****************************

''Μπάτσος'' ή Αστυνόμος;


 
 
Πάμελα Τσούτσια




«Μπάτσος» είναι μια λέξη αρκετά επίκαιρη , που λέγεται, ακούγεται και γράφεται ολοένα και συχνότερα, καθώς αναφέρεται σε πρόσωπα που παίζουν βασικό ρόλο στις εξελίξεις των ημερών και δεν είναι άλλα από τους αστυνόμους. Αστυνόμοι υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα και ήταν διοικητικοί αξιωματούχοι που φρόντιζαν να διατηρείται η τάξη στους δημόσιους χώρους. Άλλωστε και η ίδια η ετυμολογία της λέξης από τα συνθετικά άστυ+νόμος υποδεικνύει ότι αρμοδιότητά τους ήταν να διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων στο άστυ.


Ο αναλυτικός ορισμός που δίνει ο Γ. Μπαμπινιώτης στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής γλώσσας για τη λέξη «αστυνομία» έχει ως εξής: είναι η κρατική υπηρεσία που μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και γενικότερα την εφαρμογή των νόμων που θεσπίζει η πολιτεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος και ενίοτε την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αστυνόμοι θά' πρεπε λογικά να φαντάζουν στη συνείδηση του κόσμου ως προστάτες της ζωής και περιουσίας τους και να δημιουργούν ένα συναίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας με την παρουσία τους και μόνο.https://1.bp.blogspot.com/-I-tMMd2U7GQ/TgyZWMvKkSI/AAAAAAAAAj8/A7uR1OVsgLU/s640/14-15f2--2-thumb-large.jpg

Ο όρος «μπάτσος» όμως , που χρησιμοποιείται πλέον αντί του «αστυνόμος» ,  μάλλον το ακριβώς αντίθετο υποδηλώνει, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς την προέλευση αυτής της λέξης. Αρχικά «μπάτσος» σημαίνει το χαστούκι, το ράπισμα και θεωρείται ηχομιμητική λέξη. Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους αστυνόμους προέρχεται από την τουρκική λέξη baç που σήμαινε το φόρο που εισέπρατταν οι χωροφύλακες ασκώντας συχνά βία.

Καθώς η χρήση ή κατάχρηση των λέξεων μιας γλώσσας καθορίζεται πρωτίστως από τις ανάγκες επικοινωνίας του κάθε λαού, καθίσταται προφανές ότι η χρήση της συγκεκριμένης λέξης για να περιγράψει τα όργανα αυτά της τάξης παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.ο.κ. Θα πρέπει βέβαια εδώ να διευκρινίσουμε ότι το προσωνύμιο αυτό αποδίδεται στους αστυνόμους από ένα ορισμένο μέρος της κοινωνίας στην προσπάθεια του να υπογραμμίσει ότι κάποιοι αστυνόμοι έχουν εκτραπεί της πραγματικής αποστολής τους και ασκούν καταχρηστικά το επάγγελμά τους αντί να είναι εκείνοι που προστατεύουν τη νομιμότητα σε μια πόλη. 

 https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-02/thessaloniki%20apth.jpg?itok=N9-ZacVx

Για το λόγο αυτό βέβαια προκαλεί δυσανασχέτηση και προσβάλλει όσους ασκούν το επάγγελμα αυτό ευσυνείδητα και το αντιμετωπίζουν ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

************************

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα καλύτερα του HANDEL σε πενήντα λεπτά!| ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΤΕ τους κρυμμένους θησαυρούς μιας ιδιοφυΐας από την περίοδο του μπαρόκ ( Baroque Classics)

Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντε λ(1685-1759) Λίστα κομματιών:   00:00:00 | 1. Lascia Chio Pianga από την Opera Rinaldo 00:01:33 | 2. Μουσική για το...