Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2024

Αρχαιολογικά τοπόσημα της Βόρειας Ελλάδας που πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά

Οι θησαυροί της αρχαίας Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη των μνημείων

Η ιστορία σύμμαχος στον τουρισμό της περιοχής - Ένα ταξίδι στη Μακεδονία των αρχαίων Ελλήνων με οδηγό τα μνημεία της
Η ιστορία σύμμαχος στον τουρισμό της περιοχής - Ένα ταξίδι στη Μακεδονία των αρχαίων Ελλήνων με οδηγό τα μνημεία της

Από το Δίον, τόπο πανάρχαιας λατρείας του Ολύμπιου Διός, μέχρι την αρχαία Πέλλα και τις Αιγές, όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και ηγεμόνευσε μετά τον πατέρα του Φίλιππο Β΄, η περιήγηση στην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας προσφέρει μια ολιστική γνωριμία με τα πρόσωπα, τους τόπους, τα γεγονότα της κλασικής και ελληνιστικής εποχής. 

Πύλη εισόδου στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, αποτελεί το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και η επίσκεψη σε αυτό είναι ένα ουσιαστικό και αξέχαστο ταξίδι στον χρόνο.
Το νέο Μουσείο, 146.000 τετραγωνικών μέτρων, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «Παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», φιλοξενεί πέντε εκθέσεις: αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου, γλυπτών, την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», την περιοδική «Οικουμένης Αντίδωρον» και την εικαστική «Ύλης μνήμη» με έργα του Χρήστου Μποκόρου.


 


Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών ενσωματώνει και ενώνει το νέο κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, δηλαδή το Ανάκτορο, την ταφική συστάδα των Τημενιδών και τους Βασιλικούς Τάφους.
Κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), το Ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά, μαζί με τον Παρθενώνα, και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.

Image

 


Πρωτοποριακό για την εποχή του, το ανάκτορο που ένας μεγαλοφυής αρχιτέκτονας -ίσως ο Πύθεος- δημιούργησε για τον Φίλιππο στις Αιγές, θα γίνει το αρχέτυπο όλων των «βασιλείων», δηλαδή των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης και όχι μόνον.
Η νεκρόπολη των Αιγών είναι ο υπόγειος χώρος της μνήμης όλων των Μακεδόνων και ο υπέργειος χώρος των μνημείων που στέκονται για να συνέχουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν εκεί.

Η επίσκεψη και στην αιώνια κατοικία του βασιλιά Φιλίππου Β΄ είναι μια εμπειρία που καθένας πρέπει να ζήσει. Μέσα σε έναν μνημειώδη νεκρικό οίκο, ξαπλωμένος σε περίτεχνη χρυσελεφάντινη κλίνη, με το βαρύτιμο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς στο κεφάλι, ο βασιλιάς παραδόθηκε το 336 π.Χ. ως νέος Ηρακλής στην πυρά. Ο Αλέξανδρος είναι πια ο βασιλιάς των Μακεδόνων. Σε κοντινή απόσταση, πάντα στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών/Βεργίνα, βρίσκονται και άλλοι βασιλικοί τάφοι, μεταξύ των οποίων και της μητέρας του Φιλίππου Β’, Ευρυδίκης.


 

Στην αρχαία Πέλλα βρίσκεται το ανάκτορο όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Χώροι συμποσίων,  κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα με ψηφιδωτά δάπεδα, λουτρά και χώροι προετοιμασίας και εκπαίδευσης των νεαρών γόνων των Μακεδόνων αριστοκρατών που χρονολογούνται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνέθεταν το περίλαμπρο κτίσμα.


 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, φυσική κατάληξη της περιήγησης στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, με πλήθος ευρημάτων, δίνει μια σφαιρική εικόνα για τη δημόσια και την καθημερινή ζωή της μακεδονικής πρωτεύουσας.

Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου,[.....................................]

 


Οι θησαυροί της αρχαίας Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη των μνημείων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Θύμιος και η Αστέρω παίζουν στο ψυχόφραμα του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανούργα Σταματίνα Θανάσης Καρτερός Η ΑΥΓΗ avgi.gr  (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ) Και έχει πλαντάξει στο δάκρυ ...