Σε περίοδο κλιματικής κρίσης και ξηρασίας, σε μια χρονιά που πολλά νησιά έχουν ξεμείνει από νερό και πρέπει να τεθεί συνολικά το θέμα του να σταματήσει η σπατάλη νερού που αποτελούν οι πισίνες, έχουμε τα εξής:

Ποιότητα δημοσιογραφίας: το Πρώτο Θέμα ασχολείται εδώ και πάνω από βδομάδα με την “πισίνα Κασελάκη”. Μόνο αυτήν. Σήκωσε drone πάνω από το εξοχικό του Κασσελάκη (παραβίαση ιδιωτικού χώρου λέγεται αυτό και επιτρέπεται να το κάνουν οι δημοσιογράφοι μόνο όταν πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα δημοσίου συμφέροντος). Μόνο το εξοχικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το drone δεν είδε καμία άλλη παράνομη πισίνα, ούτε στις Σπέτσες, ούτε πουθενά.

Ποιότητα αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ακριβώς σε αυτές τις εποχές κλιματικής κρίσης, ξηρασίας και λειψυδρίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντέχει να έχει εξοχικό χωρίς πισίνα (έστω και μικρή, δεν έχει σημασία, η σπατάλη νερού είναι πάντα σπατάλη πολύτιμου δημόσιου αγαθού). Παρότι μάλιστα το εξοχικό του είναι σε ένα μικρό νησί (Σπέτσες) όπου η θάλασσα είναι ακριβώς δίπλα.

Ενώ από το 2016 (με απόφαση του ΣτΕ) και μετά απαγορεύεται η κατασκευή πισίνας στις Σπέτσες, και όποιος έχει κατασκευάσει πισίνα είναι παράνομος, όταν το θέμα έρχεται στην επιφάνεια, ενώ δεν έχει άδεια από κανέναν για πισίνα, τι κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αντί να ζητήσει συγνώμη, να πει ότι κακώς συνέβη ή ότι ο μηχανικός του δεν τον ενημέρωσε (που λένε οι περισσότεροι) και θα το διορθώσει, ότι θα γκρεμίσει την πισίνα και από δω και πέρα θα ακολουθεί τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της οικολογίας (λέμε τώρα, μιας και το κόμμα του λέγεται και οικολογικό!), θέλει να βγει κι από πάνω λέγοντας ότι δεν είναι ακριβώς πισίνα αλλά γούρνα με άδεια για βόθρο. Ναι, αλήθεια είναι, στο σημείο είχε βόθρο που τον μετέτρεψε σε πισίνα. Δεν επιτρέπεται όμως η πισίνα, δεν ήταν αδειοδοτημένη, οι Σπέτσες είναι παραδοσιακός οικισμός, μην προσπαθείς να βγεις κι από πάνω!

Ποιότητα Υπουργείου Πολιτισμού: Ούτε καν για το ξεκάρφωμα δεν έστειλε τις υπηρεσίες να ελέγξουν, ρε αδερφέ, όλες τις παράνομες πισίνες στον οικισμό των Σπετσών και μαζί με αυτήν και το σπίτι Κασσελάκη!

Όχι, όχι, για το ΥΠΠΟ με την συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία -όπου όποιος εφοπλιστής ή ξενοδόχος “αδικηθεί” από τους “κακούς αρχαιολόγους” που δεν τον αφήνουν να κάνει πισίνα, πάει στο Κεντρικό Συμβούλιο και παίρνει δόξα και τιμή άδεια για “υδατοδεξαμενή”, εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας ότι θα τη μετατρέψει σε πισίνα- υπάρχει μόνο θέμα οικίας Κασσελάκη. Γιατί το γράφει το Πρώτο Θέμα -και η Υπουργός μαζί με την άμισθη σύμβουλο θέλουν να ανταποδώσουν το σερβίς.

Μιλάμε για την ίδια Υπουργό που στις 19 Αυγούστου (μια μέρα πριν εκδώσει Δελτίο Τύπου για την υπόθεση της πισίνας Κασσελάκη) είχε υπογράψει την άδεια για πισίνα (εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή) στο κηρυγμένο ιστορικό μνημείο Αρχοντικό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στον προστατευόμενο (κηρυγμένο) παραδοσιακό οικισμό του Λιμενίου Μάνης, δίπλα την θάλασσα, παρά τις αντίθετες απόψεις όλων των υπηρεσιών αφού την πήγε δύο φορές στο Συμβούλιο για να διαμορφώσει πλειοψηφία! Την υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, με ειδικό σημείωμα από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, για να μπορεί να χρεώνει πιο ακριβά το δωμάτιο ο ξενοδόχος που ανέλαβε να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το ιστορικό Αρχοντικό της οικογένειας του αγωνιστή του 1821, στο πιο προνομιακό σημείο του όρμου Οιτύλου, παρότι μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι το μνημείο θα γινόταν Μουσείο.

Για την υποκρίσια του να δουλεύει το ΥΠΠΟ προς όφελος του Πρώτου Θέματος, να θυμίσω επιπλέον ότι πριν 1,5 μήνα βγήκε το σκάνδαλο με το “Κύκλωμα” της “Νάνσυ”, στο οποίο ήταν ανακατεμένοι και 3 υπάλληλοι του ΥΠΠΟ (του στενού συνδικαλιστικού κύκλου της Υπουργού). Η μία είναι προφυλακισμένη. Τόσο το Πρώτο Θέμα όσο και όλες οι εφημερίδες και τα sites έγραψαν για συγκεκριμένα μαγαζιά που αναφέρονταν στα σημείωματα και τις συνομιλίες του κυκλώματος. Το Tommy Hillfiger, το Seasatin, διάφορα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας. Μήπως ζήτησε το ΥΠΠΟ να πάει οποιαδήποτε υπηρεσία να ελέγξει αυτά τα μαγαζιά και αυτούς τους φακέλους αδειοδοτήσεων; Ούτε καν! Μήπως πήγε πολιτική αγωγή στη δίκη, μήπως εισέφερε στοιχεία στον Εισαγγελέα ενάντια στο κύκλωμα; Όσο το κάνατε εσείς, τόσο το έκανε και η Υπουργός Πολιτισμού: δηλαδή καθόλου. Αλλά διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τις παρανομίες του Κασσελάκη και πιθανώς θα φροντίσει να τον στείλει και στον Εισαγγελέα.

Και έβγαλε και Δελτίο Τύπου να υπεραμυνθεί των Εφορειών Αρχαιοτήτων και της τήρησης του Αρχαιολογικού Νόμου (!!) η ίδια πολιτική ηγεσία που μετά θα παίρνει πάλι τηλέφωνα για να εξυπηρετηθεί ο δείνα εφοπλιστής ή ο τάδε που έχει ανεμογεννήτριες, κι ας ξεπατωθούν και μερικά αρχαία, δεν πειράζει. Εργαλειακή κομματική χρήση και στην προστασία των αρχαιοτήτων! Τόσο χαμηλά!

Ποιότητα κοινωνίας: χαίρομαι που η ευρύτερη κοινωνία βασικά δεν ασχολείται με το θέμα αυτό. Ασχολείται με το να ξεσκάσει λίγο γιατί μας περιμένει δύσκολος χειμώνας, ασχολείται με τα αποκαΐδια στην Αττική, ασχολείται με την ακρίβεια, την έλλειψη γιατρών και με τις διακοπές ρεύματος στα νησιά. Δεν ασχολείται με τα θέματα που θεωρεί σημαντικά η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ και όσοι «δημοσιογραφούν» ή περνάνε τη μέρα τους στο twitter ασχολούμενοι με τα θέματα της ατζέντας Γκρίνμπεργκ.

Όμως, το θέμα της λειψυδρίας -και του να απαγορευτούν οι πισίνες και οποιαδήποτε αντίστοιχη σπατάλη νερού, ειδικά στα μικρά νησιά- είναι ένα επείγον αίτημα που θα ήταν τώρα ευκαιρία να τεθεί. Γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα, πέρα από τις επικοινωνιακές γιρλάντες. Και μόνο η κοινωνία μπορεί να το θέσει, πριν να είναι πολύ αργά.

Κι επειδή δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν είμαστε όλες ίδιες, να διαβάζετε Βιώσιμες Κυκλάδες και όσους, δημοσιογράφους, επιστήμονες, συλλογικότητες, πολίτες προσπαθούν να θέσουν αυτά τα ζητήματα τόσο στις Κυκλάδες και αλλού