Γιατί στη φρουτοσαλάτα σου πρέπει να βάζεις (και) καρπούζι
Καρπούζι - Βικιπαίδεια
Η δροσιά που χαρίζει και η γλυκιά του γεύση, δεν είναι οι μόνοι λόγοι για να προσθέσεις το καρπούζι στη φρουτοσαλάτα σου.
Είναι γλυκό, είναι ζουμερό και είναι το φρούτο-σύμβολο του καλοκαιριού. Μπορεί να το επιλέγεις για τη δροσιά που σου χαρίζει, αλλά το καρπούζι περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά κι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Καταρχάς, δεν περιέχει λίπος, νάτριο και χοληστερόλη. Ένα φλιτζάνι κομμένο καρπούζι έχει μόνο 46 θερμίδες, ενώ σου προσφέρει αρκετό κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα σου. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C και Α και στα αντιοξειδωτικά του περιλαμβάνεται το λυκοπένιο (η ουσία που δίνει στο καρπούζι το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του).
Η Αμερικανίδα διαιτολόγος, Lara Whitson, σου δίνει 8 λόγους για να το προσθέσεις στη φρουτοσαλάτα σου.
#1 Σε βοηθά να παραμείνεις ενυδατωμένος/η
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα, όπως κόπωση, μυϊκές κράμπες και πονοκεφάλους. Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, επομένως είναι ένας εύκολος τρόπος να κρατήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο.
#2 Είναι καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους
Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ή να επιτύχουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Χάρη στη γλυκιά του γεύση σε βοηθά να αντισταθείς στον πειρασμό των γλυκών, που έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες. Επίσης, επειδή περιέχει πολύ νερό, σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος/η μεγαλύτερο διάστημα.
#3 Το καρπούζι συμβάλει στη γενική ευεξία του οργανισμού
Η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το στρες και στην πρόληψη ή επιβράδυνση της βλάβης των κυττάρων. Μάλιστα, το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.
#4 Είναι καλό για τα μάτια σου
Τα αντιοξειδωτικά του καρπουζιού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του σχηματισμού καταρράκτη, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Επίσης, η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία του κερατοειδούς.
#5 Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Το καρπούζι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), η οποία υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός σου καταπολεμά καλύτερα μικρόβια και λοιμώξεις.
#6 Ένα φρούτο ιδανικό για ασκούμενους
Είναι ένα φρούτο ιδανικό για κατανάλωση μετά από άσκηση, καθώς περιέχει κιτρουλίνη, μία ουσία η οποία βοηθά στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Η τελευταία αυτή χημική ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος και της μυϊκής λειτουργίας. Επίσης, η κιτρουλίνη του φαίνεται να βοηθά στην απομάκρυνση τοξινών, όπως το γαλακτικό οξύ και η αμμωνία, που προκύπτουν μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα.
#7 Το καρπούζι βελτιώνει την πέψη
Οι φυτικές ενώσεις που περιέχει προφέρουν τροφή στα καλά βακτήρια στο έντερό σου, γεγονός που διευκολύνει την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά την παραγωγή θρεπτικών συστατικών από το έντερο.
#8 Βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
Το καρπούζι αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά ή να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Γιατί; Επειδή έχει λίγους υδατάνθρακες και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αν, λοιπόν, φας μια φέτα δεν θα αυξηθούν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου