Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2024

Κρύο ντους: πόσο ευεργετικό είναι για την υγεία μας;Ποιοι πρέπει να προσέχουν;

 

https://img.huffingtonpost.com/asset/66a250742500003b00098b27.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale&format=webp

Τελικά είναι το κρύο ντους καλό για εμάς; Τι λέει η επιστήμη


Μπορεί να έχουμε δει κάποιους ανθρώπους να βουτούν σε παγωμένες θάλασσες ή σε κομψά λουτρά πάγου, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα ντους είναι καλά για την υγεία της καρδιάς, την αποκατάσταση των μυών, το στρες και πολλά άλλα.

Αυτή η πρακτική είναι γνωστή ως εμβάπτιση σε κρύο νερό, ένας τύπος κρυοθεραπείας ή ψυχοθεραπείας — η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για ιατρικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς με διάφορους τρόπους...

Υπάρχει μακρά ιστορία ανθρώπων που βυθίζονται σε κρύο νερό για υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία, που φθάνει μέχρι την αρχαία Ελλάδα — και επομένως (υπάρχουν επίσης) περισσότερες έρευνες για αυτό το είδος ψυχοθεραπείας. Στη σύγχρονη εποχή, μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν το κρύο ντους, μια πιο προσιτή μορφή αυτής της τάσης, θα μπορούσε επίσης να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο.

«Η έρευνα είναι πολύ, πολύ μικρή, αναφορικά με το κρύο ντους», λέει ο δρ Κόρεϊ Σίμον, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ορθοπεδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Duke και ανώτερος συνεργάτης στο Duke Aging Center. Υπάρχουν τουλάχιστον 100 μελέτες , μερικές από τις οποίες είναι ηλικίας δεκαετιών ή έχουν μεθοδολογικά προβλήματα, και οι περισσότερες έχουν επίσης χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι συνήθως υγιείς νεότεροι ενήλικες, εξηγεί ο ίδιος.

Αλλά οι ειδικοί έχουν ιδέες για το γιατί το κρύο ντους μπορεί να λειτουργήσει, με βάση τα επιστημονικά και ανέκδοτα στοιχεία που υπάρχουν, σύμφωνα με όσα λέει πάντα ο ίδιος.

Ψυχική και καρδιολογική υγεία

Ο Σάιμον πιστεύει ότι τα περισσότερα από τα οφέλη του κρύου ντους προέρχονται από την ψυχολογική διαδικασία προσαρμογής και υπέρβασης ενός στρεσογόνου παράγοντα - σε αυτή την περίπτωση, το κρύο νερό.

«Οι άνθρωποι δεν μεταβαίνουν έτσι απλά από τη μια θερμοκρασία στην άλλη», λέει. «Συνήθως πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτή, επομένως υπάρχει το στοιχείο του σώματός που πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει το να βρισκόμαστε σε ένα αγχωτικό περιβάλλον».

[.........................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ

Cold Shower GIFs | Tenor

Τελικά είναι το κρύο ντους καλό για εμάς; Τι λέει η επιστήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bird Inspirations in Classical Music/Συνθέσεις στην Κλασική Μουσική εμπνευσμένες από πουλιά

00:00 Beethoven - "Pastoral Symphony", Movement II. (Wilhelm Mengelberg, 1940) 01:12 Mozart - "Pa-pa-pa" from The M...