Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024

«Πρόγραμμα μάχης με προτάσεις που κάνουν τη Δεξιά να φοβάται»

 

Χαρίτσης: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία και η ελληνική περίπτωση

efsyn.gr

Αλέξης Χαρίτσης
«Έμφαση στο προγραμματικό περιεχόμενο, τα λαϊκά αιτήματα, την κινητοποίηση της κοινωνίας» ζητά ο Αλέξης Χαρίτσης | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

«Πρόγραμμα μάχης με προτάσεις που κάνουν τη Δεξιά να φοβάται» ζητά ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, θέτοντας, παράλληλα, τους τρεις βασικούς στόχος του κόμματος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε στο news24/7 για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το ενδεχόμενο συγκλίσεων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και τις προϋποθέσεις για αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. 

«Τώρα είναι που καλούμαστε να αποδείξουμε ότι εννοούσαμε αυτό που λέγαμε για την ανάγκη να υπάρχει στη χώρα μια σύγχρονη και πειστική Αριστερά» τονίζει και προσθέτει ότι οι τρεις κύριοι στόχοι της Νέας Αριστεράς είναι: 

  • Να ενισχύσουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας, αυτό το καινούργιο σπίτι της Αριστεράς. Ένα σπίτι ευρύχωρο και φωτεινό που μπορεί να στεγάσει διαφορετικές εμπειρίες και ευαισθησίες, που μπορεί να γίνει το μεγάλο εργαστήριο μιας νέας αριστερής ταυτότητας.
  • Να γίνει η Νέα Αριστερά πραγματικά χρήσιμη για την κοινωνία – και να το καταλαβαίνουν ακόμα και όσοι διαφωνούν μαζί μας.
  • η Νέα Αριστερά θα ανταποκριθεί με όλες τις δυνάμεις της στο αίτημα του προοδευτικού κόσμο να ανατραπεί η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζει και τις κρίσιμες εξελίξεις στη Γαλλία υπογραμμίζοντας ότι «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ιστορίας. Οι προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις ενώθηκαν στη βάση ενός ρηξικέλευθου προγράμματος το οποίο οδηγεί στην άμεση βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Την ώρα που ο Μακρόν ακολουθώντας τη θεωρία των δύο άκρων άνοιξε στην Λεπέν τον δρόμο για την εξουσία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μετατράπηκε στη μεγάλη ασπίδα της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα του πώς η ενωμένη Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού. Η Ακροδεξιά δεν παίζει μόνη της στο γήπεδο πια. Και αυτό το μήνυμα, πρέπει να έρθει και στη χώρα μας. Να μιλήσουμε για ένα Λαϊκό Μέτωπο που θα συγκινεί και θα κινητοποιεί πάνω σε άμεσους στόχους αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων»

Απαντώντας και για την εντός Ελλάδας συζήτηση περί συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς προκρίνει το προγραμματικό περιεχόμενο και όχι μια γενικόλογη συζήτηση με προσωπικές στρατηγικές και αρχηγικούς μεσσιανισμούς. 

«Για να συγκροτηθεί ένα νικηφόρο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην Δεξιά απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση που θα δώσει έμφαση στο προγραμματικό περιεχόμενο, τα λαϊκά αιτήματα, την κινητοποίηση της κοινωνίας» λέει και συμπληρώνει «Για να το κάνω ακόμα πιο καθαρό, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα μάχης που θα προβλέπει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να καλυφθούν οι απώλειες της αγοραστική δύναμης, πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και τα ενοίκια, μηδενισμό του ΦΠΑ  στα βασικά είδη διατροφής, πάταξη των μονοπωλιακών πρακτικών στο λιανεμπόριο, επιβολή φόρου αλληλεγγύης στα πολύ μεγάλα εισοδήματα κι έκτακτης εισφορά στα υπερκέρδη. Χρειαζόμαστε επίσης την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και την ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η Ελλάδα τοποθετείται στην Ευρώπη στο στρατόπεδο της ειρήνης και όχι στο πλευρό όσων επενδύουν πολιτικά και οικονομικά στον πόλεμο. Δείτε, για να επανέλθω στο θέμα, το παράδειγμα του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου. Η ραχοκοκαλιά του είναι συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που κάνουν τη Δεξιά -σε όλες τις εκδοχές- να φοβάται. Ο Μητσοτάκης λοιπόν θα ηττηθεί μόνο από μια πολιτική πρόταση που βρίσκεται στους αντίποδες της δικιάς του. Όχι από μια πρόταση που θα προσπαθεί να μοιάσει στη δικιά του.»

Χαρίτσης: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία και η ελληνική περίπτωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανάλυση για τις κρίσεις της τελευταίας 15ετίας στη χώρα μας, που σχετίζονται με την απίσχνανση του ελληνικού κοινωνικού κράτους, τις επικίνδυνες επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και τη μάστιγα της στεγαστικής κρίσης

  Νίκος Κουραχάνης: «Οι κρίσεις της τελευταίας 15ετίας προωθούν με ευκρίνεια μια συστημική διαδικασία ανεστραμμένης αναδιανομής»   «Οι οποιε...