Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2024

Λαμίν Γιαμάλ: ο νέος "θεός" του ποδοσφαίρου είναι ακόμα ...έφηβος!

 

Λαμίν Γιαμάλ / Ποιος είναι ο 17χρονος που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο


Μπορεί η Ισπανία να παίζει για πολλούς το καλύτερο ποδόσφαιρο στο Euro 2024 και να βρίσκεται επάξια στον τελικό, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα σχεδόν από την αρχή του τουρνουά στον 17χρονο Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος μάλιστα πέτυχε ίσως το καλύτερο γκολ του τουρνουά, στον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Πρόκειται για ένα ακόμη από τα «διαμάντια» που έχει βγάλει η περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, με τους οπαδούς της να βλέπουν στο πρόσωπό του το νέο μεγάλο αστέρι της ομάδας.

Στις 29 Απριλίου 2023, ο τότε προπονητής της Μπάρτσα, ο Τσάβι, έδωσε την ευκαιρία στον Λαμίν Γιαμάλ, σε ηλικία μόλις 15 ετών, εννέα μηνών και 16 ημερών, να γίνει ο νεότερος στην ιστορία του συλλόγου που κάνει ντεμπούτο στο Ισπανικό πρωτάθλημα, στη νίκη με 4-0 επί της Ρεάλ Μπέτις.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια περισσότερα λεπτά συμμετοχής κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023/24 και έγραψε περαιτέρω ιστορία όταν η Ισπανία αντιμετώπισε τη Γεωργία στα προκριματικά του Euro 2024 στις 8 Σεπτεμβρίου. Σε ηλικία 16 ετών και 57 ημερών, έγινε ο νεότερος διεθνής παίκτης και σκόρερ της Ισπανίας, σπάζοντας και τα δύο ρεκόρ που κατείχε ο συμπαίκτης του στην Μπάρτσα, Γκάβι, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών το 2021.

Επίσης, στις 8 Οκτωβρίου, ο Λαμίν Γιαμάλ έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της La Liga με το πρώτο γκολ της Μπάρτσα, καθώς η ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στη Γρανάδα.

Δεν έμεινε όμως εκεί. Κατά τη διάρκεια των αγώνων της Ισπανίας για το Euro 2024, έσπασε δύο ακόμη ρεκόρ. Σε ηλικία μόλις 16 ετών και 338 ημερών, ο ακραίος επιθετικός της Μπαρτσελόνα έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει συμμετάσχει ποτέ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σπάζοντας το ρεκόρ του Kacper Kozlowski, ξεκινώντας την εναρκτήρια αναμέτρηση του ομίλου Β στις 15 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, στον ημιτελικό, έγινε ο νεότερος σκόρερ που έχει δει ποτέ η διοργάνωση.

Euro 2024: Ποιος είναι ο Λαμίν Γιαμάλ

Ο Λαμίν Γιαμάλ γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 2007 στη Βαρκελώνη. Ο πατέρας του είναι Μαροκινός και η μητέρα του είναι από την Ισημερινή Γουινέα.

Με την άφιξή του στην Μπαρτσελόνα το 2014, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και ακολούθησε τη συνηθισμένη πορεία των νεαρών παικτών που ονειρεύονται να κάνουν το ντεμπούτο τους σε επαγγελματικούς συλλόγους.

Οι επιδόσεις του στη La Masia δεν πέρασαν απαρατήρητες από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μαρόκου, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την κάλυψη του παίκτη σε επίπεδο νέων, αλλά ο επιθετικός είχε αγωνιστεί στην Ισπανία μεταξύ των ομάδων κάτω των 15 και κάτω των 19 ετών, όπως αναφέρει το Sporting News σε σχετικό αφιέρωμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 κλήθηκε στην αποστολή της Ισπανίας για τους διεθνείς αγώνες. Αφού βοήθησε την Ισπανία να προκριθεί – και μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο σύλλογο – συμπεριλήφθηκε στην τελική αποστολή της Ισπανίας του Λουίς ντε λα Φουέντε για το Euro 2024 στη Γερμανία.

Λαμίν Γιαμάλ: Το συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα

Στις 2 Οκτωβρίου 2023, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Λαμίν Γιαμάλ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον σύλλογο.

Το συμβόλαιο έχει διάρκεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 και περιέχει ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με τη Sport, υπάρχει επίσης συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι το συμβόλαιο του Λαμίν Γιαμάλ θα αλλάξει αυτόματα μόλις κλείσει τα 18 του χρόνια. Σε εκείνο το σημείο, το τελευταίο συμβόλαιό του θα λυθεί και θα υπογραφεί νέο που θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2030, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αποδοχών του.

Ο μισθός του φέρεται να είναι περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Λαμίν Γιαμάλ: Το στυλ παιχνιδιού του

Αν και είναι πιο ικανός με το αριστερό πόδι, ο Γιαμάλ παίζει ως δεξιός εξτρέμ, γεγονός βέβαια που συνηθίζεται, να παίζει δηλαδή ένας παίχτης με «αδύναμο» πόδι, έτσι ώστε να «κόβει» πολλές φορές προς τα μέσα. Οι προπονητές του άλλωστε τονίζουν συχνά την τρομερή ικανότητά του να αποφεύγει τους παίχτες που τον μαρκάρουν, να συγκλίνει και να περνάει τους παίκτες από τα δεξιά.

Εκτός από τη ντρίμπλα του, η ταχύτητα και τα τελειώματα των φάσεων του ξεχωρίζουν ως τα σπουδαία επιθετικά χαρακτηριστικά του. «Είναι διαφορετικός», είχε παρατηρήσει ο Τσάβι πριν προσθέσει τον νεαρό για πρώτη φορά στην αποστολή για το παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης στις 23 Απριλίου, κάνοντας λόγο για ένα «έμφυτο ταλέντο», το οποίο μάλιστα έχει κάνει «θαυμάσιες προπονήσεις».

Αν λοιπόν έχει πετύχει ήδη τα παραπάνω ο Γιαμάλ, χωρίς να έχει κλείσει τα 17 (έχει γενέθλια 13 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από τον τελικό του Euro), φανταστείτε τι θα πετύχει στη συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: