Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Γυναίκα σε Πόλεμο / Kona fer í stríð (2018)

Το Κινηματογραφικό βραβείο Lux για το 2018 απενεμήθη στον Benedikt Erlingsson, σκηνοθέτη του "Γυναίκα σε Πόλεμο" – ένα Ισλανδικό δράμα που αψηφά την κατηγοριοποίηση, αγγίζοντας περιβαλλοντολογικά ζητήματα, τη γυναικεία δύναμη και τη μητρότητα. Το Κινηματογραφικό βραβείο Lux αναδεικνύει ευρωπαϊκές ταινίες που ευαισθητοποιούν τον κόσμο σε θέματα που βρίσκονται στο κέντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου.https://www.athinorama.gr/Content/ImagesDatabase/p/750x422/pad/both/lmnts/articles/2532963/woman-at-war.jpg?quality=81&404=default&v=4

 Κάπου στα βουνά της Ισλανδίας, μια αφοσιωμένη ακτιβίστρια οικολόγος έχει ξεκινήσει έναν μοναχικό πόλεμο ενάντια στο εργοστάσιο αλουμινίου που απειλεί να καταστρέψει το τοπίο. Καθώς όμως ετοιμάζει την πιο μεγαλεπήβολη επιχείρησή της, λαμβάνει ένα γράμμα που την ειδοποιεί πως η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έγινε δεκτή... Μια ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε μια γυναίκα που δεν συμμορφώνεται σε προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους και στους εκάστοτε Γολιάθ που συναντά στον δρόμο της, για τη θερμή καρδιά που κρύβεται σε μια παγωμένη γεωγραφία.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRI8QPXSzVZsDVk4r47Th_KeDP0GgnQuiT69Q&sΓυναίκα σε Πόλεμο

Kona fer í stríð

2018
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισλανδία/Γαλλία/Ουκρανία
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Μπένεντικτ Έρλινγκσον
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολαφούρ Έγκιλσον, Μπέντεντικτ Έρλιγκσον
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Χαλντόρα Γκεϊρχασντότιρ, Γιόχαν Σιγκούρνταρσον
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Μπέργκστιν Μπιόργκουλφσον
ΜΟΥΣΙΚΗ:Ντάβιντ πορ Γιόνσον
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'

Ο Γκάντι και ο Μαντέλα στο πρόσωπο μιας 50χρονης που ζει μια διπλή ζωή και προσπαθεί να συνδυάσει την πνευματικότητα και την ακτιβιστική δράση σε ένα σουρεαλιστικό ταξίδι-ωδή στο Ισλανδικό τοπίο. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
cinemagazine.gr

Σε απομονωμένους λόφους του ισλανδικού τοπίου τρέχει μια μεσήλικη κουβαλώντας στο σακ βουαγιάζ της εξοπλισμό που παραπέμπει σε επαγγελματία σαμποτέρ. Με άριστες γνώσεις τοξοβολίας, κόβει την παροχή ρεύματος σε εργοστάσιο αλουμινίου που το θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για το νησί της και με ικανότητες καταδρομέα καταφέρνει να αποφύγει τις διωκτικές αρχές που πλέον την περιμένουν. 

Η ίδια γυναίκα, λίγο μετά, μεταμορφώνεται σε δασκάλα χορωδίας και ζει μια ήσυχη ζωή, βλέποντας τη δίδυμη αδερφή της και περιμένοντας τα νέα για μια αίτηση υιοθεσίας που έχει κάνει. Η ταινία εναλλάσσει ρυθμούς ανάλογα με το προσωπείο της πρωταγωνίστριας, προσθέτει πινελιές όπως τη μπάντα που παίζει το soundtrack μέσα στις σκηνές και χτίζει έναν κόσμο που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο νατουραλιστικό δράμα και τον σουρεαλισμό. Και αυτή η αντίθεση πετυχαίνει. 

Η «Γυναίκα σε Πόλεμο» γίνεται μια αρκετά χιουμοριστική υπόδειξη πως το κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας και της πνευματικής ισορροπίας μπορεί να συνυπάρξει με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη (όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας) και ότι ο ένας στόχος δεν αναιρεί απαραίτητα τον άλλον. Ο χαρακτήρας της Χάλα είναι πολυδιάστατος, απέχει από το κήρυγμα που περιμένεις από έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα ενός ακτιβιστή και φανερώνει αρετές και φοβίες που σχετίζονται με τον τόπο καταγωγής και την ηλικία του. 

Παράλληλα, στην όλο και αυξανόμενη εξαγωγή ισλανδικών ταινιών τα τελευταία χρόνια, λίγες είναι οι φορές που το αξιοπερίεργο τοπίο της χώρας παίζει τόσο ουσιαστικό ρόλο, σαν μια αφιέρωση  του σκηνοθέτη προς αυτό. Η ηρωίδα το αγκαλιάζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και έτσι οπλίζεται για τον «πόλεμο» του τίτλου, τον προσωπικό αγώνα δηλαδή για μια καλύτερη ζωή. Τη δική της και των απογόνων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: