Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2024

Nordwand/ North Face (2008): αναβιώνοντας ρεαλιστικά ένα συγκλονιστικό ορειβατικό δράμα του ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου στις Άλπεις (1936)

 https://play-lh.googleusercontent.com/iYwRRgXysQ773mjLh1kSju80PII7ILaXJbRuMvS5DmdkhTKZX8SWXgSmN6pCzpn_PNPR-QΒασισμένο σε αληθινή ιστορία, το North Face είναι μια δραματική ταινία επιβίωσης για έναν διαγωνισμό για την ανάβαση στο πιο επικίνδυνο βράχο στις Άλπεις. Διαδραματίζεται το 1936, καθώς η ναζιστική προπαγάνδα παροτρύνει τους αλπινιστές του έθνους να κατακτήσουν την ανεπίσημη βόρεια όψη του ελβετικού ορεινού όγκου - τον Άιγκερ - δύο απρόθυμοι Γερμανοί ορειβάτες ξεκινούν την τολμηρή ανάβαση τους.

 Ταξιδεύουμε στην Γερμανία εν έτη 1936 λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου. Η ναζιστική προπαγάνδα απαιτεί την άρια φυλή να είναι ανώτερη όλων και η ανάβαση της “διαβολικής” βόρειας πλαγιάς Άιγκερ των Άλπεων θα αποτελούσε την απόλυτη τιμή για όποιον Γερμανό τα κατάφερνε. Μια πλαγιά που κανείς μέχρι τότε δεν έχει καταφέρει να ανέβει και έχει ήδη κοστίσει τη ζωή αρκετών ορειβατών. Έτσι, οι Τόνι Κουρτζ και Αντρέας Χιντερστόισερ, δύο παράτολμοι Γερμανοί ορειβάτες αποφασίζουν να κάνουν την υπέρτατη προσπάθεια. Στην επικίνδυνη αυτή προσπάθεια θα τους συντροφεύσει η παιδική τους φίλη, δημοσιογράφος Λουίζ, που καταγράφει τον αγώνα των ορειβατών.

____________________

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Toni Kurz | Eiger Lodge GrindelwaldToni Kurz(1913-1936)

https://image.isu.pub/081020063111-4976dda8677e4782969f477800c034e3/jpg/page_57.jpg 

 Φωτο:Το κορμί του Τόνι Κούρτζ αιωρείται άψυχο από το σχοινί, ενώ ένα μέλος της ομάδας διάσωσης επιχειρεί να το προσεγγίσει.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι την ανάβαση στην Eiger Nordwand επιχείρησαν ταυτόχρονα όχι μόνο οι Toni Kurz και Andreas Hinterstoisser αλλά και οι ορειβάτες από την Αυστρία Edi Rainer και Willy Angerer. 

Τα δύο ζευγάρια λειτούργησαν αρχικά επιθετικά ανταγωνιστικά, στη συνέχεια όμως ένωσαν τις τις δυνάμεις τους μπρστά στις απρόβλεπτες δυσκολίες που συνάντησαν. 

Τα πράγματα πήραν τραγική εξέλιξη , όταν τραυματίστηκε από πτώση θραυσμάτων βράχου ο ένας εκ των δύο Αυστριακών και αναγκάστηκαν στο τέλος για να τον σώσουν να τον μεταφέρουν υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες , επιχειρώντας μια απεγνωσμένη κατάβαση  μέσα στη χιονοθύελλα.

Σειρά από ατυχή συμβάντα , με αποκορύφωμα την πτώση μιας χιονοστιβάδας, οδήγησε στον αφανισμό των  ορειβατών με αποκορύφωμα το τραγικό τέλος του επί ώρες αιωρούμενου και μισοπαγωμένου Τόνι Κούρτζ, λίγα μόλις μέτρα πάνω από τους ανήμπορους να τον βοηθήσουν διασώστες. 

Gerontakos

______________________


https://m.media-amazon.com/images/I/61jKGuzKY3L._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία των Τόνι Κουρτζ και Αντρέας Χιντερστόισερ, και της προσπάθειάς τους να να ανέβουν τη βόρειας πλαγιάς των (Αυστριακών τότε, Ελβετικών σήμερα) Άλπεων, το "North Face είναι μια ταινία γεμάτη αγωνία, περιπέτεια και δυνατά αισθήματα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους γνωστούς Γερμανούς ηθοποιούς Benno Fürmann ("Καλά Χριστούγεννα", "Η κατάρα του δαχτυλιδιού" κ.α.), Florian Lukas ("Αντίο, Λένιν", "Ξενοδοχείο Grand Budapest") και Johanna Wokalek ("Πάπισσα Ιωάννα") αλλά τη παράσταση κλέβει ο καταξιωμένος Ulrich Tukur. Η ταινία διακρίνεται για τον άψογο ρεαλισμό της, καθώς η ποιότητα της παραγωγής είναι τέτοια που ο θεατής δεν αμφισβητεί πως οι ήρωες κρέμονται στα 3 χλμ. από το έδαφος και πως όσα αντιμετωπίζουν (χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις, κρυοπαγήματα κτλπ) είναι εντελώς αληθινά.

Πρωτότυπος Τίτλος: Nordwand
Βαθμολογία IMDb: 7,4/10
Σκηνοθεσία: Philipp Stölzl
Πρωταγωνιστούν: Benno Fürmann, Florian Lukas, Johanna Wokalek, Simon Schwarz,
Georg Friedrich, Ulrich Tukur, Petra Morzé, Branko Samarovski, Erni Mangold, Hanspeter Müller
Χώρες Παραγωγής: Austria, Switzerland, Germany
Ομιλούμενες Γλώσσες: German, French, Italian

Wikipedia=>North Face (film)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανάλυση για τις κρίσεις της τελευταίας 15ετίας στη χώρα μας, που σχετίζονται με την απίσχνανση του ελληνικού κοινωνικού κράτους, τις επικίνδυνες επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και τη μάστιγα της στεγαστικής κρίσης

  Νίκος Κουραχάνης: «Οι κρίσεις της τελευταίας 15ετίας προωθούν με ευκρίνεια μια συστημική διαδικασία ανεστραμμένης αναδιανομής»   «Οι οποιε...