Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2024

Διάλεξη | Δρ Αγγελική Κοτταρίδη: «Ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης στη Μίεζα: το βασιλικό Γυμνάσιο, η Χαιρώνεια και η δημιουργία του "Νέου Κόσμου"».Η ΝΑΟΥΣΑ ΝΕΟ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΠΕΔΙΟ...

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνδιοργάνωσε με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διάλεξη της Δρος Αγγελικής Κοτταρίδη, επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης στη Μίεζα: το βασιλικό Γυμνάσιο, η Χαιρώνεια και η δημιουργία του "Νέου Κόσμου"».

Παρακολουθήστε την Αγγελική Κοτταρίδη στο Video που αναρτούμε από το χρονικό σημείο  23:25΄

Το 343  π.Χ. ο Αριστοτέλης φθάνει στην Μακεδονική αυλή και αναλαμβάνει να διδάξει τον Αλέξανδρο και τους επίλεκτους νεαρούς Μακεδόνες της γενιάς του. 

Η συνύπαρξη του δασκάλου με τους μαθητές θα κρατήσει μόνον τρία χρόνια, αλλά οι συνέπειές της θα είναι κοσμοϊστορικές. 

Στην διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η Αγγελική Κοτταρίδη  διερεύνησε τους λόγους που οδήγησαν τον Φίλιππο στη δημιουργία ενός βασιλικού γυμνασίου και παρουσίασε τα στοιχεία που οδηγούν στην ταύτιση του με το εντυπωσιακό οικοδομικό συγκρότημα που ανασκάπτεται δίπλα από το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στον κάμπο της Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: