Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2024

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Ωραίοι άωροι

Η ωραιότης επιβιώνει σήμερα στο συχνά χρησιμοποιούμενο επίθετο ωραίος-α-ον, αντικαθιστώντας την ομορφιά και το επίθετο όμορφος-η-ον. Η λέξη ωραιότης λαμβάνει μεν τις έννοιες του κάλλους αλλά η ετυμολογική της καταγωγή από την Ώρα και τις Ώρες, δηλαδή την εποχή/τις εποχές και  δηλώνει κυριολεκτικά αυτό που είναι στην ώρα του. Επομένως, απ’ αυτήν την έννοια συνδέεται εν μέρει με το περιεχόμενο της λέξης κάλλος, δηλαδή η ομορφιά που έχει σχέση με τη νεότητα, όπως επιμένουν οι λυρικοί ποιητές, γιατί κι ένας «άσχημος» θα μπορούσε να είναι ωραίος, όταν βρίσκεται στην ήβη ή την πρώτη του νεότητα δηλαδή στην «ώρα» του.

Το 2021 το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινίασε μία μεγάλη, εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά», στην οποία παρουσιάστηκαν οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης πλαισιώθηκαν  από τα αντίστοιχα βίντεο. 

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Δρ Ιωάννης Δ. Φάππας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Beethoven: Symphonie n° 9 - 4 Οrchestres, 4 Villes/4 Ορχήστρες, 4 Πόλεις - ARTE Concert

Βικιπαίδεια=>9η Συμφωνία (Μπετόβεν) Η Συμφωνία  No. 9, Op.  125 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αριστου...