Κυριακή, Ιουλίου 09, 2023

Η Κική του Μονπαρνάς ( Kiki de Montparnasse): η θηλυκή φυσιογνωμία του Μεσοπολέμου στο Παρίσι

 Κική- Βασίλισσα του Μονπαρνάς image 0Χωριατοπούλα από τη Βουργουνδία, γεννημένη μέσα σε κάποιο ρυάκι, η Αλίς Πρεν, η επιλεγόμενη Κική, κατακτά το Μονπαρνάς, εγκαινιάζει την περίοδο που έμεινε γνωστή σαν τα "Τρελά Χρόνια", αναστατώνει το Παρίσι με την ελευθεριάζουσα και επαναστατική αθωότητα της και φτάνει να γίνει το πιο φημισμένο μοντέλο του 20ού αιώνα. Ποζάρει για φωτογράφους όπως ο Μαν Ρέι και ο Μπρασάι, για ζωγράφους όπως ο Φουζίτα, ο Κίσλινγκ, ο Περ Κρογκ και ο Πικάσο, για γλύπτες όπως ο Κάλντερ και ο Γκαργκάλο, και βασιλεύει στο καλλιτεχνικό στερέωμα του μεσοπολέμου σαν το υπέρλαμπρο σύμβολο του ερωτισμού. Εμπνέει αισθήματα παράφορης φιλίας στον Τζαρά, στον Ντεσνός και στον Κοκτό, που την ανακηρύσσει "Βασίλισσα των τσιγγάνων"· ωστόσο, το σούρουπο της ζωής της τη βρίσκει να σέρνεται σαν φάντασμα στους δρόμους του Μονπαρνάς, θύμα της κοκαΐνης, του αλκοόλ και του ίδιου της του μύθου. Φαίνεται πως είχε δίκιο ο Χεμινγουέι, όταν είπε: "Ήταν βασίλισσα, όχι όμως και κυρία". Το βιβλίο της Λου Μολγκάαρντ είναι το πρώτο που γράφτηκε για την Κική του Μονπαρνάς και, μόλο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, είναι στηριγμένο σε έρευνα εξονυχιστική. (Από το εξώφυλλο του βιβλίου)

Η Κική του Μονπαρνάς ως μοντέλο

Η Kiki de Montparnasse ως μούσα καλλιτεχνών του μεσοπολέμου

Δημήτρης Ασιθιανάκης | Computax.grΔημήτρης Ασιθιανάκης 

Πηγή : Ένα Blog  για τη Φωτογραφία photographyinfo.gr

 

Μετά την προηγούμενη ανάρτηση μου για την φωτογραφία του Man Ray με τον τίτλο  Le Violon d’Ingres  (Δείτε την ανάρτηση)κάποιοι μου εξέφρασαν την απορία τους για το μοντέλο, την Kiki de Montparnasse. Έτσι αποφάσισα να κάνω την σημερινή ανάρτηση και να φωτίσω μια από τις πλευρές της, αυτή του μοντέλου. Η Κική του Μονπαρνάς όπως ήταν το ψευδώνυμο της (το αληθινό της όνομα ήταν Alice Ernestine Prin),  υπήρξε τραγουδίστρια, περφόρμερ, ηθοποιός , εικαστική καλλιτέχνης, ηρωίδα μυθιστορημάτων και ιδιοκτήτρια καμπαρέ. Στο τέλος με την συγγραφή των απομνημονευμάτων της και συγγραφέας.

Ο Man Ray μπροστά από ένα πορτρέτο της Κικής

Στην σημερινή μου ανάρτηση θα ασχοληθώ μόνο με μια  ιδιότητα της,  αυτή του μοντέλου. Αυτή η μυθιστορηματική προσωπικότητα που δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τους εθισμούς της, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά,  δυστυχώς πέθανε νεότατη στα 51 της χρόνια. Ο μεγάλος γιαπωνέζος ζωγράφος Tsuguharu Foujita είπε ότι μαζί με την Κική θάφτηκαν και οι υπέροχες μέρες στο Μονπαρνάς. Σημειώνω ότι ο Tsuguharu Foujita και ο Ernest Hemingway, είχαν προλογίσει την πρώτη έκδοση της αυτοβιογραφίας της με τίτλο Kiki’s Memoirs το 1929.

Φωτογραφία του Man Ray

[......................................................] ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Η Κική του Μονπαρνάς ως μοντέλο - Φωτογραφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1.=> Guardian: Κικί, η βασίλισσα του Μονπαρνάς στην ακμή του μοντερνισμο

2=> Zuzanna Stańska :

The Hundred Faces of Kiki de Montparnasse

 3. Η ΚΙΚΙ  ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ (VIDEO FACEBOOK)

 

4=>Ένα αφιέρωμα στην Κική με  φωτογραφίες και  ταινίες γι΄αυτήν . 

 Μουσική :Eric Satie σε μίξη Semoniff. 

 Παραγωγός: Semoniff 

Σκηνοθέτης: Man Ray 

Σκηνοθέτης: Fernand Leger

 Μουσική Eric Satie σε μίξη Semoniff.

 *********************

4.=>TA AΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥMAΤΑ ΤΗΣ KIKI

Kiki's Memoirs - Wikipedia

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/db/KikisMemoirs.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανάλυση για τις κρίσεις της τελευταίας 15ετίας στη χώρα μας, που σχετίζονται με την απίσχνανση του ελληνικού κοινωνικού κράτους, τις επικίνδυνες επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και τη μάστιγα της στεγαστικής κρίσης

  Νίκος Κουραχάνης: «Οι κρίσεις της τελευταίας 15ετίας προωθούν με ευκρίνεια μια συστημική διαδικασία ανεστραμμένης αναδιανομής»   «Οι οποιε...