Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2023

ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ: το υπέροχο βιβλίο και η πειστική μεταφορά του στον κινηματογράφο

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1362683069i/6897437.jpg

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 1998. 

 Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.

Το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη κυκλοφόρησε το 1997 κι αμέσως αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό (και παραμένει σταθερά στις προτιμήσεις του όλα αυτά τα χρόνια). Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1998, ενώ έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Αγγλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία και στις ΗΠΑ.

Έγραφα για να νιώσω η ίδια όσο περισσότερο, όσο πιο βαθειά μπορούσα, όσο άντεχα τα δυνατά συναισθήματα που πότε φωτίζουν, πότε σκιάζουν το νόημα της ύπαρξης, της ζωής. Περιέγραφα τα τοπία για να συγκρατήσω στο χαρτί και να φυλάξω στο συρτάρι μου την αίσθηση της μοναχικότητας, της καρτερίας, της περιπλάνησης στα κοφτερά βράχια της ναυτικής παράδοσης. Χτυπιόμουνα χωρίς σωσίβιο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των λέξεων. Αυτό που με βοήθησε και με ελευθέρωσε ήταν ότι ξανοίχτηκα πέρα από το δικό μου μικρόκοσμο, στο άγνωστο τοπίο μιας κοινωνίας ριψοκίνδυνου βιοπορισμού, πολλαπλών αποχαιρετισμών, αναχωρητισμού, διαρκούς εναγώνιας αναμονής.”- Ιωάννα Καρυστιάνη

Αγγελική Π. Σούλη: "H δική μου ανάγνωση: «Μικρά Αγγλία»" Ιωάννα Καρυστιάνη ...

Βιογραφία συγγραφέα
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Γράφω για όσους υπάρχουν σαν να μην ...
Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 στα Χανιά της Κρήτης από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε νομικά. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το σκίτσο και την εικονογράφηση (με το όνομα "Ιωάννα"). Δούλεψε στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", στα περιοδικά "Τέταρτο", "Ένα", "Εικόνες", και σε ξένες εφημερίδες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1994, με τη συλλογή διηγημάτων "Η κυρία Κατάκη". Ακολούθησε το μυθιστόρημα "Μικρά Αγγλία", το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 1998, και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και για το λογοτεχνικό βραβείο Balkanika. Το επόμενο μυθιστόρημά της, "Κουστούμι στο χώμα", τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω" το 2001. Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και μητέρα των σκηνοθετών Αλέξανδρου Βούλγαρη ("Κλαις;", "Ροζ") και Κωνσταντίνας Βούλγαρη ("Γιούπι", "Με τα φώτα νυσταγμένα", "Βαλς Σεντιμεντάλ").
Δες όλα τα βιβλία της

 

 ********************************

ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ 

H TAINIAhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/thumb/a/aa/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC_%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1_%28%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1%29.jpg/450px-%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC_%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1_%28%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1%29.jpg


Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη.
Το πρωταγωνιστικό καστ της ταινίας αποτελείται από τους: Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Μάξιμο Μουμούρη, Ανέζα Παπαδοπούλου, Πηνελόπη Τσιλίκα κ.ά.

Η Μικρά Αγγλία είναι μια ελληνική δραματική-ρομαντική ταινία εποχής του 2013, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, η οποία έγραψε και το σενάριο της ταινίας. [1] Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο αδελφές, την Όρσα και τη Μόσχα, από την Άνδρο, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία λόγω του πλούτου της, οι οποίες αγαπούν και οι δύο τον Σπύρο. Η ιστορία αρχίζει χρονικά στον Μεσοπόλεμο και τελειώνει τη δεκαετία του 1950.

Η ταινία γνώρισε εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, ούσα η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς και η εμπορικότερη από τις ελληνικές ταινίες. Η ταινία γνώρισε επίσης και κριτική επιτυχία, αποσπώντας 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα εφτά.[2] Επίσης, διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης το 2014, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερης ηθοποιού.[3][.............................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ :

Μικρά Αγγλία - Βικιπαίδεια

Μικρά Αγγλία – κριτική | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...