Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2023

Ο βασιλιάς της Ασίνης: Από το εμβληματικό Ποίημα του Σεφέρη στις ανασκαφικές αποκαλύψεις in situ


https://www.argolisculture.gr/media/1427/dji00790a.jpg?mode=max&quality=100&width=960&height=470&rnd=131019209280000000

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου  : Κεφάλι πήλινου γυναικείου ειδωλίου (‘ο άρχοντας της Ασίνης’)

Κεφάλι πήλινου γυναικείου ειδωλίου (‘ο Άρχοντας της Ασίνης’)

Χρονολογείται στα μυκηναϊκά χρόνια 

και πιο συγκεκριμένα στην ΥΕ ΙΙΙ Γ  περίοδο (12ος αι. π.Χ.)

Το πρόσωπο αποδίδεται μακρόστενο με προτεταμένο πηγούνι και έντονα, ολοστρόγγυλα μεγάλα μάτια, τονισμένα φρύδια, μύτη τριγωνική, που προεξέχει έντονα και έρχεται σε αντίθεση με το μικρό επίπεδο στόμα και τα στενά χείλη δηλωμένα με διπλή οριζόντια χάραξη. Το μέτωπο χαμηλό, το κρανίο σχεδόν επίπεδο με κεντρική οπή. Το κεφάλι καλύπτεται με πόλο, ενώ τα μαλλιά διαμορφώνονται σε πλαστικούς πλοκάμους, που πέφτουν πίσω. Τα αυτιά, αρκετά ψηλά στους κροτάφους, φέρουν οπές, που πιστεύεται ότι προορίζονταν για να εισακούονται οι προσευχές των πιστών. Το πρόσωπο διατηρεί ίχνη γραπτής διακόσμησης.

Το έργο, που αποδίδει μορφή με επίσημη και σοβαρή έκφραση, ανήκει στην ομάδα των μεγάλων, συνήθως τροχήλατων ειδώλων, που βρέθηκαν σε ιερά των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων του ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου (Μυκήνες, Τίρυνθα, Φυλακωπή) και παριστάνουν θεότητες. Το υπόστυλο δωμάτιο άλλωστε της οικίας G της Ασίνης, όπου βρέθηκε το κεφάλι, θεωρήθηκε ως οικιακό ιερό. 


Κεφάλι πήλινου γυναικείου ειδωλίου (‘ο Άρχοντας της Ασίνης’)

Αν και δεν σώζεται το σώμα του ειδώλου, ο τύπος και τα χαρακτηριστικά του κεφαλιού της Ασίνης, συγκρινόμενα με τα παράλληλά του, αποδίδουν μάλλον γυναικεία μορφή μολονότι είναι γνωστό ως ‘Άρχοντας της Ασίνης’. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι το κεφάλι προέρχεται από ειδώλιο σφίγγας.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου στην πλατεία Συντάγματος, στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου. Στεγάζεται σε τριώροφο κτήριο που οικοδομήθηκε το 1713, από τον Βενετσιάνο Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, με σκοπό να χρησιμεύσει ως αποθήκη του στόλου.

Η #έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα και περιλαμβάνει 2.000 περίπου εκθέματα, από ολόκληρη την Αργολίδα, με εξαίρεση το Άργος και τη γειτονική του Λέρνα, τις Μυκήνες και το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο που παρουσιάζονται στα αντίστοιχα τοπικά μουσεία.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 8:30 - 15:30

1η Απριλίου - 31η Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 6 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου:  Γενική είσοδος 3 ευρώ

Πληροφορίες: 27520 27502

https://www.argolisculture.gr/

Πηγή: ΥΠΠΟ

 https://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2016/05/Asini_loutro.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Armand Guillaumin (1841-1927) - Της μεγάλης των Γάλλων ιμπρεσιονιστών σχολής

Αρμάν Γκιγιομέν(1841-1927) ****************************************   Μορέ – Αρμάν Γκιγιομέν Κατερίνα Βασιλείου ...