Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2023

Η Πάρος αντιστέκεται στη Μαφία των ομπρελών

 

Φωτογραφία: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches
Φωτογραφία: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches

Κίνηση Πολιτών Πάρου / Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε παραλίες του νησιού για ελεύθερη πρόσβαση

tvxs.gr

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες πολιτών της Πάρου σε παραλίες του νησιού, αναδεικνύοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της κατάληψης δημόσιου χώρου από beach bar που τοποθετούν αυθαίρετα ξαπλώστρες.

Η “Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες”, συλλογικότητα του νησιού, οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τις ξαπλώστρες και η τελευταία έγινε στην παραλία Μαρτσέλο της Παροικίας την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Εκεί πολίτες συγκεντρώθηκαν με πλακάτ και πανό με συνθήματα κατά της αυθαίρετης κατάληψης της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες, πέρα από τα όρια που προβλέπονται από το νόμο και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Σε κείμενο της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η “Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες” αναφέρει:

“Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία “από τα κάτω” συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!”.

Η κίνηση αυτή, στο μεταξύ, έχει επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Νάξος, όπου μαζεύονται και υπογραφές ζητώντας από τους αρμόδιους να παρέμβουν. Συγκεκριμένα ζητούν:

“-Να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή  ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες,
-Να επανατοποθετηθούν οι εκβραχισμένοι ακτόλιθοι,
-Να αποκατασταθούν οι αμμοθίνες με νέα άμμο στη θέση της παράνομα  ειλημμένης, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ρίζες των δέντρων που  εκτέθηκαν από την αμμοληψία,
-Να κλείσουν οι δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες,
-Να περιφραχθούν οι αμμοθίνες και προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες γι’ αυτές,
-Να δημιουργηθούν υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια πάνω τους,
-Να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις παραλίες κι όχι πάνω στις
αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες,
-Να πάψει η ρίψη αποβλήτων σε λιμνοθάλασσες και παραλίες,
-Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ
-Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι σχέση έχει η ΑΕΚ με το Φαρ Ουέστ ;

Λούφαξαν στην σιωπή Του Τάκη Ψαρίδη anoixtoparathyro.gr Την στιγμή που η βία έχει εξαπλωθεί ακόμα και στα δημοτικά σχολεία, κάποιοι σ...