Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023

Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ CIA ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: ακόμα και διευκόλυνση ναρκεμπορίου , προκειμένου να ενισχυθούν οι παρακρατικοί μισθοφόροι των ΗΠΑ στη Νικαράγουα

https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2018/02/Kill-the-Messenger.jpg

Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ (2014)

Κριτικη:  ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
lifo.gr

Σκηνοθεσία:

    Michael Cuesta

Κύριοι Ρόλοι:

    Jeremy Renner … Gary Webb

    Rosemarie DeWitt … Susan ‘Sue’ Webb

    Ray Liotta … John Cullen

    Tim Blake Nelson … Alan Fenster

    Barry Pepper … Russell Dodson

    Mary Elizabeth Winstead … Anna Simons

    Paz Vega … Coral Baca

    Oliver Platt … Jerry Ceppos

    Michael Sheen … Fred Weil

    Richard Schiff … Richard Zuckerman

    Andy Garcia … Norwin Meneses

    Robert Patrick … Ronald J. Quail

    Michael Kenneth Williams … ‘Freeway’ Rick Ross

    Yul Vazquez … Danilo Blandon

    Lucas Hedges … Ian Webb

Κεντρικό Επιτελείο:

    Σενάριο: Peter Landesman

    Παραγωγή: Naomi Despres, Jeremy Renner, Scott Stuber

    Μουσική: Nathan Johnson

    Φωτογραφία: Sean Bobbitt

    Μοντάζ: Brian A. Kates

    Σκηνικά: John Paino

    Κοστούμια: Kimberly Adams-Galligan, Doug Hall

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία του δημιουργού του Homeland, επικεντρώνεται στην υπόθεση του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου, Γκάρι Γουέμπ*,  ο οποίος αποκάλυψε τη διασύνδεση της χρηματοδότησης των ανταρτών στη Νικαράγουα με τη διακίνηση κοκαΐνης στην καρδιά του Λος Άντζελες.
Η πραγματική ιστορία του ρεπόρτερ Γκάρι Γουέμπ, εργαζόμενου σε ήσσονος εμβέλειας εφημερίδα του Σαν Χοσέ, ο οποίος αποκάλυψε τη διασύνδεση της χρηματοδότησης των ανταρτών στη Νικαράγουα με τη διακίνηση κοκαΐνης στην καρδιά του Λος Άντζελες – απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, ο Ρίγκαν καιγόταν να ανατρέψει τους αριστερούς Σαντινίστας, που νωρίτερα είχαν ανατρέψει τον «συμμορφωμένο» προς τα αμερικανικά συμφέροντα δικτάτορα Σομόζα, και κατέφυγε στη βοήθεια εμπόρων ναρκωτικών, πληρώνοντάς τους αδρά.

 Η μεγάλης έκτασης εμπλοκή της κυβέρνησης στην αποχαύνωση της μαύρης κοινότητας στις φτωχογειτονιές του Λος Άντζελες υπήρξε μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, καθώς και μια σοβαρή κατηγορία με αλυσιδωτές αντιδράσεις που επισκιάστηκαν από το σκάνδαλο Λεβίνσκι/Κλίντον εκείνη την περίοδο. 

Ο Μάικλ Κουέστα, που είχαμε θαυμάσει για τον λεπτό χειρισμό ευαίσθητων θεμάτων, όπως η παιδοφιλία στο L.I.E. και ο εφηβικός εκφοβισμός στο 12 and Growing, αλλά στη συνέχεια τον κέρδισε η τηλεόραση αξιώσεων, επιστρέφει με μια πιο mainstream ταινία, που κερδίζει σε ρυθμό και λεπτομέρειες και κάπως σκοντάφτει στην αφηγηματικότητα – προφανώς, γιατί η βιογραφική δραματοποίηση χρειαζόταν κάποιες παραπάνω ελευθερίες για να λειτουργήσει κινηματογραφικά. Αυτό συμβαίνει όταν τέτοια γεγονότα «παραείναι αληθινά για να ειπωθούν», όπως σημειώνεται σε μια κρίσιμη καμπή του φιλμ, όταν ο ήρωας οφείλει να λάβει υπ' όψιν του τις παράπλευρες προσωπικές απώλειες, εφόσον επιθυμεί να προχωρήσει στην έρευνα και στη δημοσιοποίηση μιας βρόμικης υπόθεσης.

 Ο Τζέρεμι Ρένερ, ένας σπουδαίος ηθοποιός παλαιάς κοπής, καθώς στοιχειώνεται αυθεντικά και πειστικά από δαίμονες, χωρίς να ποζάρει ως ταλανισμένο θύμα των περιστάσεων, μεταφέρει τη φιλοδοξία του ρεπόρτερ και την αγωνία του να βρει την άκρη και να αποκαταστήσει την αλήθεια, με γνώμονα την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία. 

Όσο για τον Κουέστα, η εμπειρία του στα σίριαλ, και ειδικά στο «Homeland», τον βοήθησε σημαντικά να μοντάρει τη σύνθεση των γεγονότων και τη σταδιακή, μεθοδευμένη αποκαθήλωση του δημοσιογραφικού scoop.

TA ΑΛΗΘΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ TEKMHΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΗΡΩΑ" ΤΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ...ΔΙΠΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

"Kill the Messenger" Resurrects Gary Webb, Journalist Maligned for Exposing  CIA Ties to Crack Trade1. H απίστευτη ιστορία του ξεχωριστού Γκάρι Γουέμπ!

2. Gary Webb (1955-2004) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: