Πέμπτη, Ιουλίου 20, 2023

Eυτυχώς, σήμερα δε χάθηκαν ζωές ! Θα χαθούν οπωσδήποτε αύριο!

 


Γιατί το «δεν χάθηκαν ζωές» μάς κάνει ελιτιστές

Ν. Μπάκουλη

https://media.ow.gr/ow-images/2023/07/eidismos.jpgPetros Giannakouris/AP Photo


Όλες οι δασικές πυρκαγιές είναι φονικές. Ασχέτως από το αν στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές ή όχι. Ας βάλουμε ένα τέλος στον ειδισμό.

Γνωρίζεις τι σημαίνει ο όρος «ειδισμός»; Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις πώς συνδέεται με τη λογική του «ας καούν τα πάντα, αρκεί να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές» και γιατί αποτελεί μια λέξη που χρειάζεται να μπει στο λεξιλόγιό μας.

Νέα ήμουν και γέρασα και ακόμα βλέπω να καίγεται κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα, κάθε φορά που καύσωνας συνδυάζεται με μελτέμια. Δηλαδή, στον ιδανικό συνδυασμό για να «αρπάξει» πολύ γρήγορα μια φωτιά και να εξελιχθεί σε πυρκαγιά που επεκτείνεται επίσης πολύ γρήγορα. Χιλιάδες πολίτες βιώνουν το σοκ της απειλής της ζωής τους ή/και της καταστροφής προσωπικών περιουσιών.

Μολονότι ανήκω στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν πως τα υλικά είναι δευτερευούσης σημασίας μπροστά στη ζωή, δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ το στρες που διαλύει τον οργανισμό όσων ζουν αυτήν τη συνθήκη. Γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία.

ειδισμός

Πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά Αττικής, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI


Όπως συμβαίνει με την απώλεια των «πνευμόνων» της χώρας μας που παραδίδονται στις φλόγες και την καταστροφή των βιότοπων και των οικοσυστημάτων.

Κατά συνέπεια, όλες οι δασικές πυρκαγιές είναι φονικές. Όχι μόνο εκείνες που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ το μικροπολιτικό του αφηγήματος «δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές», ωστόσο στο τέλος της ημέρας έχουμε να κάνουμε με έμβια όντα.

alogo

Thanassis Stavrakis/AP Photo

Δηλαδή, οργανισμούς που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ζωής. Πιο συγκεκριμένα:

  • Κυτταρική οργάνωση: Τα έμβια όντα αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα, θεμελιώδεις μονάδες της ζωής.
  • Μεταβολισμό: Μετατροπή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση των λειτουργιών της ζωής τους – αναπνοή, πέψη και σύνθεση μορίων.
  • Ομοιόσταση: Ικανότητα να ρυθμίζουν το εσωτερικό τους περιβάλλον και να διατηρούν μια σχετικά σταθερή και ισορροπημένη κατάσταση.
  • Ανάπτυξη και εξέλιξη της πολυπλοκότητας του οργανισμού με την πάροδο του χρόνου.
  • Αναπαραγωγή.
  • Απόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα μέσω των αισθητηριακών συστημάτων τους.
  • Εξελικτική προσαρμογή με γενετικές αλλαγές σε διαδοχικές γενιές.

ειδισμός

Πυρκαγιά στην περιοχή της Μάνδρας, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΜΠΗΣ/EUROKINISSI


Κοντολογίς, αν δεν σε ενοχλεί το «δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» ενώ χάνονται πολλές άλλες ζωές, μάλλον πιστεύεις πως είσαι ένα ανώτερο ον. Σου έχω νέα: δεν είσαι. Αυτό που είσαι είναι ειδιστής. Η σπισιμιστής.[...................................]

 person reading a book gif - spending my life with you

Γιατί το «δεν χάθηκαν ζωές» μάς κάνει ελιτιστές - OW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τεράστιες Επιτυχίες : Question Mark & The Mysterians - 96 Tears

Το 96 Tears είναι το ντεμπούτο "στούντιο άλμπουμ" του αμερικανικού garage rock συγκροτήματος "?" and the Mysterians , ...